Pages

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ [1938]

Με εξαιρετική λαμπρότητα και πρωτοφανή ενθουσιασμό εορτάσθηκε στην πόλη του Πειραιώς η επέτειος της Εθνικής Εορτής της Ανεξαρτησίας του Έθνους κατά την 25η Μαρτίου του έτους 1938. Δίχως ίχνος υπερβολής, ολόκληρη η πόλη έπλεε στο κυανόλευκο χρώμα, καθώς πάσης φύσεως οικίες, δημόσια καταστήματα και δημοτικά μέγαρα είχαν σημαιοστολιστεί, ενώ στις κεντρικές λεωφόρους και στις πλατείες είχαν τοποθετηθεί θυρεοί και κυανόλευκα λάβαρα. Εκτός αυτών, τα τραμ, τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και κάθε εν γένει όχημα που κυκλοφορούσε στην πόλη ήταν επίσης σημαιοστολισμένο. Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, την ίδια εικόνα παρουσίαζαν τόσο τα ελληνικά όσο και τα ξένα σκάφη στο λιμάνι του Πειραιώς.
Από την ανατολή του ηλίου η πόλη παρουσίαζε εξαιρετική κίνηση καθώς η κεντρική λεωφόρος Σωκράτους, η λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Α', η πλατεία Κοραή και ο προ του Δημοτικού Θεάτρου χώρος υπήρξαν κατάμεστα από πλήθη λαού τα οποία μετέβαιναν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος για την επίσημη δοξολογία. Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς, από νωρίς το πρωί, παιάνιζε διερχόμενη από τους δρόμους της πόλης, ενώ τα πυροβολεία του προλιμένος χαιρέτησαν το επίσημον της ημέρας με 21 κανονιοβολισμούς.

Στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος, η δοξολογία ξεκίνησε στις 10.30 χοροστατούντος του Επισκόπου Βρεσθένης, παρουσία όλων των εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Πειραιώς, προξενικών αρχών, λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Ειρήσθω εν παρόδω, η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιώς είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την τήρηση της τάξεως, παρά την μεγάλη κοσμοσυρροή. Έξω από τον ιερό ναό και κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Α' είχαν παραταχθεί τμήματα στρατού, αγήματα ναυτών, πρόσκοποι, άλκιμοι, τμήματα της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας (Ε.Ο.Ν.) του Ιωάννη Μεταξά, οι Παλαιοί Πολεμιστές, το Ορφανοτροφείον, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων κ.ο.κ. Μετά την δοξολογία, οι επίσημοι μετέβησαν στην πλατεία Κοραή, εκεί όπου είχε ήδη συγκεντρωθεί μέγα πλήθος ενθουσιώδους λαού που τους επευφημούσε με ζητωκραυγές αναφωνώντας "Ζήτω το Έθνος", "Ζήτω ο Βασιλεύς", "Ζήτω ο Εθνικός Κυβερνήτης Μεταξάς". Στην πλατεία Κοραή, ο δήμαρχος Πειραιώς Σωτήριος Στρατήγης εκφώνησε πανηγυρικό λόγο, από το μαρμάρινο βάθρο της φιλαρμονικής, αναπτύσσοντας την σημασία της μεγάλης εθνικής επετείου.

Μετά την ολοκλήρωση του λόγου του Δημάρχου, σύμφωνα με τα επίσημο καταρτισμένο πρόγραμμα, οι επίσημοι μετέβησαν στον χώρο προ του Δημοτικού Θεάτρου ενώ απέναντί τους παρατάχθηκαν τα Σωματεία της πόλεως με τα λάβαρά τους. Μεταξύ των επισήμων, υπήρχαν τα μέλη μιας επιτροπής που αποτελείτο από τους Άγγελο Παπαναστασίου (Γ.Γ. του Δήμου), Σπηλιώτη (Εισαγγελεύς), Σπύρου (Αστυνομικός Διευθυντής), Καλίτσα (Φρούραρχος), Σκαρπέτη (Λιμενάρχης) και Φιλόπουλο (Γενικός Επιθεωρητής), η οποία επρόκειτο να απονείμει τα αργυρά επαμειβόμενα μαθητικά έπαθλα (σσ. το ένα για ένα γυμνάσιο αρρένων και το έτερο ένα γυμνάσιο θηλέων) τα οποία είχε καθιερώσει ο Δήμος Πειραιώς επί ημερών Καθεστώτος Ιωάννου Μεταξά, χάριν του πνεύματος άμιλλας μεταξύ του μαθητικού κόσμου, αποβλέποντας στην σωματική διάπλαση της νέας γενιάς και σύμφωνα με τις ηθοπλαστικές αρχές του Εθνικού Κράτους. Ειρήσθω εν παρόδω, τα εν λόγω έπαθλα, τα οποία θα δίδονταν στα γυμνάσια εκείνα που θα επιδείκνυαν το λαμπρότερο παράστημα στις παρελάσεις, είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά την 12η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (1937). 

Η παρέλαση, υπό το γενικό πρόσταγμα του καθηγητού Τάκη Σακελλαρίου, ξεκίνησε στις 11.30 ακριβώς. Από την κεντρική λεωφόρο της πόλεως διήλθαν διαδοχικά οι ανάπηροι πολέμου (σσ. οι οποίοι έγιναν δεκτοί με παρατεταγμένα χειροκροτήματα από το πλήθος), οι παλαιοί πολεμιστές, οι φαλαγγίτες και φαλαγγίτισσες της Ε.Ο.Ν. μετά της μουσικής μπάντας τους, οι ποδηλατιστές φαλαγγίτες, τα φορτηγά αυτοκίνητά της Ε.Ο.Ν., οι πρόσκοποι με επικεφαλής τον έφορο Μ. Λενό, οι ναυτοπρόσκοποι, οι άλκιμοι, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοσίων σχολείων (νυχτερινό Γυμνάσιο, Α' και Β' Γυμνάσιο Θηλέων, Ακαδημία Θηλέων, 4ο Μικτό Γυμνάσιο, τα Α', Β' και Γ' Γυμνάσια), οι τρόφιμοι του Τζανείου Ορφανοτροφείου επίσης με την μουσική μπάντα του, οι νυχτερινές σχολές μηχανικών "Ο Αρχιμήδης", οι αντίστοιχες Σχολές του "Προμηθέα", του "Πειραϊκού Συνδέσμου" και των "Απόρων Παίδων", διάφορες ιδιωτικές σχολές (Παπαϊωάννου, Παπακώστα, Σταυριανού, Αγίου Παύλου, Καρούση, Μπουρούνη, Συρίγου), η Επαγγελματική Σχολή, η Σχολή Μέσης Εκπαίδευσης και η Δημοτική Εμπορική Σχολή.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε στις 12.30 και τα προαναφερθέντα έπαθλα απονεμήθηκαν στις μαθήτριες της κάτωθι εικονιζόμενης Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Ακαδημία Θηλέων) - της οποίας οι μαθήτριες ήταν ενδεδυμένες με στολές της Εθνικής Νεολαίας - και στο Δ' Γυμνάσιον.


Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης και των βραβεύσεων, ακολούθησε δεξίωση στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, όπου προσφέρθηκαν αναψυκτικά. Κατά τη διάρκειας της εν λόγω δεξιώσεως, έγιναν προπόσεις υπέρ του Έθνους, του Βασιλέως και της Εθνικής Κυβερνήσεως. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο παρά την Τερψιθέα Μνημείο των Πεσόντων, στο οποίο υφίστατο μόνιμη φρουρά μελών της Εθνικής Νεολαίας, κατατίθεντο στεφάνια και άνθη εκ μέρους αντιπροσώπων διαφόρων επαγγελματικών, πατριωτικών, εργατικών και άλλων οργανώσεων. 

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Κοραή, διεξήχθη μεγάλη λαϊκή εορτή με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών διαφόρων σχολείων, παρουσία χιλιάδων κόσμου, συνοδεία της δημοτικής φιλαρμονικής. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες, ενδεδυμένοι/ες με εθνικές ενδυμασίες, χόρεψαν πατριωτικούς χορούς, απήγγειλαν ποιήματα ενώ στο τέλος, η μαθητική χορωδία, έψαλε τον Εθνικό Ύμνο και διάφορα πατριωτικά τραγούδια. Το ίδιο απόγευμα άλλωστε έλαβε χώρα κατάθεση στεφάνων στους τάφους του Καραΐσκάκη και του ναυάρχου Μιαούλη. Τέλος, κατά τις βραδινές ώρες, φωταγωγήθηκε όλη πόλη και ο λιμένας, ενώ διοργανώθηκε λαμπαδηφορία στους κεντρικούς δρόμους με την συμμετοχή 2.500 προσκόπων, άλκιμων και μαθητών των ανωτέρων τάξεων των νυχτερινών σχολών.

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως η εθνική επέτειος εορτάστηκε με λαμπρότητα και τους πέριξ δήμους και κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα, στους δήμους Αγίου Γεωργίου και Νέας Κοκκινιάς οργανώθηκε λαμπαδηφορία ενώ επίσης υπήρξε ρίψη πυροτεχνημάτων, στο νέο Φάληρο και στο Μοσχάτο ο εορτασμός υπήρξε σεμνός ενώ τέλος, στο Πέραμα, εψάλη δοξολογία και αργότερα ο πρόεδρος της κοινότητας εκφώνησε πανηγυρικό λόγο.

Ο πειραϊκός Τύπος περιέγραψε τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Εορτής με εκτενή αφιερώματα:  



Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

"Ο Πειραιεύς μετά την 4ην Αυγούστου", υπό Άγγελου Παπαναστασίου, Δημοτικού Συμβούλου Αθηναίων, Γεν. Γραμματέως Δήμου Πειραιώς (1938)
Τύπος Εποχής
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου