Ο Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Πειραιώς "Ο Αρχιμήδης" ιδρύθηκε στον Πειραιά κατά το έτος 1933 από τον Αναστάσιο (Τάσο) Βουλοδήμο. Ως σκοπός του νεοσύστατου τότε εκπαιδευτικού συνδέσμου ορίστηκε η παροχή τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην εργαζόμενη νεολαία. 


Αρχικά, ο υπό εξέταση Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος λειτούργησε με τα ακόλουθα τμήματα: Σχολή Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Ραδιοτεχνιτών, Ραδιοτηλεγραφητών, Αρχιτεκτόνων Τοπογράφων, Μηχανικών Εσωτερικής Καύσεως καθώς και Επαγγελματική και Οικοκυρική Σχολή Θηλέων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η πρώτη έδρα των νυχτερινών σχολών του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Πειραιώς "Ο Αρχιμήδης" βρισκόταν επί της οδού Ηφαίστου (σσ. η σημερινή οδός Ελευθερίου Βενιζέλου) στον αριθμό "11". 



Ενδεικτικό παράδειγμα προπολεμικού βιβλιαρίου ταυτότητας μαθητή της νυχτερινής σχολής μηχανικών του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Πειραιώς "Ο Αρχιμήδης" από το έτος 1937


Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, εκτός από τα στοιχεία του μαθητή της Σχολής, υπήρχαν πεδία προς συμπλήρωση σε περίπτωση που ο μαθητής εργαζόταν σε Εργοστάσιο της Σχολής καθώς και σελίδες διαθέσιμες για την εγγραφή παρατηρήσεων φοιτήσεως και διαγωγής αλλά και των βαθμών των διαγωνισμάτων: 



Ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1938 με αναφορά σε διακήρυξη των Σχολών Μηχανικών Πειραιώς "Ο Αρχιμήδης" σχετικά με μειοδοτική δημοπρασία για την αγορά ενός γωνιαίου οικοπέδου σε ακτίνα το πολύ 1000 μέτρων από τα τότε Γραφεία της Σχολής επί της οδού Ηφαίστου 11. Την σχετική διακήρυξη υπέγραφαν ο Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Μ. Σβολόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ν. Κατσικάρος.


Αναφορά στον ημερήσιο Τύπο του έτους 1939 σε εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών των ανωτέρων τάξεων της εν Πειραιεί Σχολής Μηχανικών "Ο Αρχιμήδης"


Μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή, ο Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Πειραιώς "Ο Αρχιμήδης", με έδρα επί της οδού Δευτέρας Μεραρχίας 23α (τηλ. 45-367) συνέχισε την πορεία του στο χρόνο με Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον Α. Τζαβάρα, Αντιπρόεδρο τον Α. Ντάνο, Ταμία τον Α. Χρηστίδη ενώ ως μέλη καταγράφονταν οι Γ. Βασιλειάδης, Γ. Παληός, Α. Γονιωτάκης, Χ. Λεβάντας, Ε. Αντωνίου, Γ. Δασκαλάκης, Κ. Κυπριώτης. Στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου καταγραφόταν ο Τάσος Βουλοδήμος ενώ Διευθυντής της Σχολής Μηχανικών υπήρξε ο Λ. Καραπιπέρης. Τα τμήματα που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή υπήρξαν τα εξής: Εκπαιδευτικές Σχολές: Μηχανικών, Ηλεκτρολογίας, Μηχανικών Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως, Σχεδιαστών, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, Ραδιοτηλεγραφητών, Ραδιοτεχνίας, Πρότυπος Επαγγελματική και Οικοκυρική Θηλέων. Καλλιτεχνικά Τμήματα: Λογοτεχνικό, Μουσικό και Αθλητικό Τμήμα: Ποδοσφαιρικό, Κολυμβητικό, Βόλλεϋ Μπώλ. 

Ο Τύπος των τελών της δεκαετίας του 1940 αναφερόταν συχνά στις δραστηριότητες του υπό εξέτασιν Εκπαιδευτικού Συνδέσμου. Ενδεικτικά, αξίζει να παρουσιάσουμε τρία αρχειακά τεκμήρια προερχόμενα από τις σελίδες του ημερησίου Τύπου, τα οποία κατά σειρά αναφέρονται στην αναγνώριση των Σχολών Μηχανικών "Αρχιμήδης" από το Συμβούλιο Εμπορικής Ναυτιλίας (έτος 1947), στον εορτασμό για τα δεκαπέντε χρόνια από την ίδρυση των Σχολών (έτος 1948) και στην ανακοίνωση μιας έκθεσης εργόχειρων δαντελών πλεκτών φορεμάτων κτλ. της Προτύπου Επαγγελματικής και Οικοκυρικής Σχολής Θηλέων "Αρχιμήδης"




Αρχής γενομένης από το έτος 1946, χρέη Διευθυντή των Σχολών "Αρχιμήδης" ανέλαβε ο κάτωθι εικονιζόμενος Χρ. Β. Δηγιακόμος (γεννηθείς το 1921), πτυχιούχος της Παντείου Ανωτάτης Σχολής


Στην κάτωθι διαφημιστική καταχώρηση του έτους 1951 καταγράφονται τα αναγνωρισμένα από τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας εκπαιδευτικά τμήματα των Τεχνικών Σχολών "Ο Αρχιμήδης":


Ενδεικτική αρχειακή διαφημιστική καταχώρηση της Επαγγελματικής Οικοκυρικής Σχολής Αρχιμήδους από το έτος 1952:


Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Πειραιώς "Ο Αρχιμήδης" διατηρούσε εν λειτουργία τα εξής τμήματα: Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σχολή Μηχανοτεχνιτών, Σχολή Ηλεκτροτεχνιτών, Σχολή Εργοδηγών Μηχανολόγων, Σχολή Εργοδηγών Ηλεκτρολόγων και την Επαγγελματική και Οικοκυρική Σχολή Θηλέων. Από τα προαναφερόμενα τμήματα, όλα πλην της Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων που λειτουργούσε κατά τις πρωινές ώρες, ήταν νυχτερινά. Μέχρι εκείνη την εποχή, πάνω από 4.000 μαθητές και μαθήτριες είχαν λάβει δίπλωμα από τις Σχολές "Ο Αρχιμήδης", αποδεικνύοντας κατ'αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη συμβολή του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου στην κοινωνία. Οι απόφοιτοι των Σχολών "Ο Αρχιμήδης", σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Λεύκωμα Πειραιώς 1958 του Δ. Πανίτσα, κατείχαν θέσεις στο Βασιλικό Ναυτικό, στον Στρατό και στην Αεροπορία, άλλοι υπηρετούσαν ως μηχανικοί σε πλοία, άλλοι ως στελέχη σε διάφορες βιομηχανίες / εργοστάσια (Ηλεκτρική Εταιρία, ΟΤΕ κτλ) ενώ άλλοι είχαν ανοίξει δικές τους επιχειρήσεις.

Καταχώρηση από τον Ημερήσιο Τύπο του έτους 1956 σύμφωνα με την οποία 20 απόφοιτοι της Σχολής "Αρχιμήδης" Πειραιώς αναχώρησαν για το εξωτερικό με υποτροφία του οίκου του Αριστοτέλη Ωνάση:


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Τεχνικών Σχολών "Ο Αρχιμήδης" από το έτος 1958:


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών "Ο Αρχιμήδης" και της Προτύπου Επαγγελματικής και Οικοκυρικής Σχολής Θηλέων "Ο Αρχιμήδης" από το έτος 1961


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Τεχνικών Σχολών "Αρχιμήδης" από το έτος 1962:


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Τεχνικών Σχολών "Αρχιμήδης" από το έτος 1965:


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Τεχνικών Σχολών "Αρχιμήδης" από το έτος 1966:


Ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου "Αρχιμήδης", όπως δημοσιεύτηκε στο Πειραϊκόν Ημερολόγιον του Ν. Κατσικάρου, στα μέσα της δεκαετίας του 1960


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Τεχνικών Σχολών "Αρχιμήδης" από το έτος 1967:


Από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου των αρχών του έτους 1980, διαφημιστική καταχώρηση του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου "Ο Αρχιμήδης" (Νυκτερινές Τεχνικές Σχολές και Λύκεια), πάντοτε στο ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Δευτέρας Μεραρχίας 23, όπου λειτουργούσαν τεχνικά λύκεια, μέσες σχολές νέου τύπου και κατώτερες σχολές παλαιού τύπου:


Πρωτοχρονιάτικες ευχές από τις Τεχνικές - Επαγγελματικές Σχολές "Αρχιμήδης" με το σλόγκαν "46 χρόνια πείρας", από τις αρχές της δεκαετίας του 1980:


Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε πως ο κάτωθι εικονιζόμενος ιδρυτής των Σχολών "Ο Αρχιμήδης"Αναστάσιος (Τάσος) Βουλόδημος (Πειραιάς, 27 Μαΐου 1904 - 28 Δεκεμβρίου 1994), μαθηματικός το επάγγελμα όπως άλλωστε και ο πατέρας του Ιωάννης Βουλοδήμος, υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα της πόλεως του Πειραιώς. Ο ίδιος, εκτός από ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του υπό εξέτασιν Εκπαιδευτικού Συνδέσμουεκλέχθηκε αρκετές φορές βουλευτής Πειραιώς και Νήσων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950αρθρογραφούσε σε διάφορα έντυπα και έγραφε ποιήματα, ενεπλάκη ενεργά με τον συνδικαλιστικό τομέα, υπηρέτησε σε καίριες θέσεις κρατικών υπηρεσιών ενώ διατέλεσε πρόεδρος του πειραϊκού ποδοσφαιρικού σωματείου "Εθνικός". Μετά την πτώση της Δικτατορίας, ο Τάσος Βουλοδήμος εκλέχθηκε Δήμαρχος Πειραιώς κερδίζοντας τις δημοτικές εκλογές του 1975

Αναστάσιος (Τάσος) Βουλοδήμος
Αναστάσιος Βουλοδήμος

Το προαναφερθέν εγκαταλειμμένο στις μέρες μας διατηρητέο μέγαρο των πρώην Τεχνικών Σχολών "Ο Αρχιμήδης" όπως καταγράφηκε φωτογραφικά κατά το έτος 2010 επί της οδού Δευτέρας Μεραρχίας. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως επί του κεντρικού εξώστη στην πρόσοψη του κτιρίου επί της λεωφόρου Δευτέρας Μεραρχίας διασωζόταν μια εκ των τελευταίων πινακίδων των Σχολών:

 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ [ΣΧΟΛΕΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗ]

Φωτογραφική καταγραφή του εγκαταλειμμένου διατηρητέου κτιρίου και του κεντρικού μοναδικού εξώστη του άνω ορόφου με την σπασμένη πλέον πινακίδα των Σχολών "Ο Αρχιμήδης" κατά το έτος 2018:

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 23 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ [ΣΧΟΛΕΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ]

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 23 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ [ΣΧΟΛΕΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ]

Το εγκαταλειμμένο γωνιακό κτίριο των Τεχνικών Σχολών "Ο Αρχιμήδης" όπως καταγράφηκε φωτογραφικά κατά το μήνα Μάρτιο του έτους 2022:

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 23 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ [ΣΧΟΛΕΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ]

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Λεύκωμα Πειραιώς 1958, Έκδοσις-Επιμέλεια Δ. Πανίτσα (εκ προσωπικού αρχείου)
  • Πειραϊκόν Ημερολόγιον, Ν. Κατσικάρος, Αρχείον Πειραϊκών Σπουδών, Πειραιεύς, 1966 (εκ προσωπικού αρχείου)
  • Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως
Φωτογραφίες:
    • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
    • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
    • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
    1

    Προβολή σχολίων

    Φόρτωση