Pages

Σάββατο, Μαΐου 03, 2025

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟΝ "ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ" Γ. ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γεώργιος Συνοδινός, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, φέρεται να διατηρούσε το καφενείο "Αρκαδία", στη συμβολή της λεωφόρου Μουνιχίας και της οδού Μπουμπουλίνας, έναντι της πλατείας Μουνιχίας, στο Πασαλιμάνι. Εντός του συγκεκριμένου καφενείου του Συνοδινού, φέρεται να λειτούργησε ο πρώτος κινηματογράφος του Πειραιά περί τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα. 

Ο ίδιος ο Συνοδινός περιέγραφε την τυχαία ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο ως εξής: "Εγώ παιδί μου, ήμουνα ένας απλός καφετζής στον Πειραιά. Άπλωνα τα τραπεζάκια μου λοιπόν, κει στο Πασσά Λιμάνι, όταν ήτανε λιακάδα το χειμώνα, δροσούλα το καλοκαίρι και σερβίριζα καφεδάκια, λουκουμάκια, παγωμένες λεμοναδίτσες και μάζευα δεκαρίτσες. Μια μέρα μου'ρχεται ένας γάλλος ήταν, φραντζέσκος ήταν, μακαρουνάς ήτανε, ιταλός, αυστριακός, εγγλέζος, δεν ξέρω "φράχτεν, φρούχτεν, μερσί, παρντόν" έλεγε και μου'δωσε τέλος πάντων να καταλάβω ότι είχε ένα μπαούλο μέσα στο οποίο είχε μια μηχανή κινηματογράφου και μου πρότεινε να συνεργαστούμε."

Στην κάτωθι ψηφιακά επεξεργασμένη λεπτομέρεια από ένα επιχρωματισμένο επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αιώνα, καταγράφεται η συμβολή της λεωφόρου Μουνιχίας με την οδό Μπουμπουλίνας, έναντι της ομωνύμου πλατείας Μουνιχίας, στο Πασαλιμάνι (λιμήν Ζέας) του Πειραιώς:


Το κινηματοθέατρο "Τα Ολύμπια", οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910, επί της κεντρικής λεωφόρου Μουνιχίας, έναντι της ομωνύμου πλατείας και πρώτο-λειτούργησε την Παρασκεύη 12 Δεκεμβρίου του έτους 1914, υπό τη διεύθυνση του ιδίου του Γεωργίου Συνοδινού. Όπως προκύπτει εκ πρωτογενούς έρευνας, ο κινηματογράφος "Τα Ολύμπια", αποτέλεσε ουσιαστικά μετεξέλιξη ενός μικρού χώρου ο οποίος ονοματιζόταν το "σαλονάκι του Πατέ", τον οποίο διεύθυνε Γάλλος ονόματι Πατέ αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Νέος Κινηματογράφος "Τα Ολύμπια"

Όπως προκύπτει εκ σχετικής πρωτογενούς έρευνας στο πειραϊκό Τύπο εκείνης της εποχής, το εσωτερικό του νέου κινηματοθεάτρου διέθετε πλατεία 650 καθισμάτων και εξώστη ο οποίος μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 250 θεατές. Το νέο κινηματοθέατρο "Τα Ολύμπια", το οποίο χαρακτηριζόταν ως "θαύμα τελειότητος και καλαισθησίας", διέθετε πλούσια διακόσμησητέσσερις εξόδους κινδύνουκαλοριφέρ, ανεμιστήρες οροφής με διέξοδο προς την οροφή και ηλεκτρικούς αεριστήρες για τον καύσωνα. Τα αναπαυτικά καθίσματα του κινηματοθέατρου ήταν κατασκευασμένα από αμερικάνικο ξύλο, το δε δάπεδο από ξυλόλιθο ώστε να προφυλάσσει τους θεατές από την υγρασία. Ιδιαίτερη δε μνεία είχε δοθεί στον φωτισμό της αίθουσας προβολής.

Κινηματοθέατρον "Τα Ολύμπια" (έτος 1915)

Κινηματογράφος Γ. Συνοδινού - Πλατεία Μουνυχίας (έτος 1915)

Ευρισκόμενο σε ένα αρκετά δημοφιλές σημείο της πόλεως, στην καρδιά του Πασαλιμανιού, το νέο κινηματοθέατρο έτυχε μεγάλης αποδοχής από το κοινό του Πειραιά και γνώρισε ημέρες δόξας. 

Ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1919:


Ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1921:


Ενδεικτικά αρχειακά τεκμήρια μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1923:



Ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1925:


Ενδεικτικά αρχειακά τεκμήρια μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1927:



Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις σελίδες του Μέγα Οδηγού του Πειραιώς του 1929-1930, ο κινηματογράφος "Τα Ολύμπια" καταγραφόταν στον κατάλογο με τους εν Πειραιεί κινηματογράφους εκείνων των καιρών, μαζί με το "Σπλέντιτ" (το οποίο βρισκόταν επίσης στο Πασαλιμάνι, σε απόσταση αναπνοής), το "Χάϊ Λάϊφ" (στην πλατεία Κοραή), τα "Ηλύσσια" (στην οδό Φίλωνος 51) και το "Φως" (στην οδό Δευτέρας Μεραρχίας παρά την Τρούμπαν).

Ενδεικτικά αρχειακά τεκμήρια μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1929:


Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Γεώργιος Συνοδινός, με συνέταιρο τον Γ. Παπαστόφα, καταγράφονταν ως επιχειρηματίες θερινών κινηματογράφων, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των μηχανημάτων ομιλούντος κινηματογράφου της ιταλικής εταιρίας Cinemeccanica (έτος ιδρύσεως 1920) για την Ελλάδα, την Αλβανία, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα και αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της βρετανικής εταιρίας παραγωγής ταινιών British International Pictures (BIP) για την Ελλάδα, την Αλβανία και την Κύπρο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι διάφορες εταιρίες που είχαν συστήσει οι Γ. Συνοδινός και Γ. Παπαστόφας ("Χάϊ Φιλμ", "Παπαστόφας Συνοδινός και Σια", "Γ. Συνοδινός - Γ. Παπαστόφας: Γενικαί Κινηματογραφικαί Επιχειρήσεις" κτλ.) είχαν την έδρα του επί της οδού Σωκράτους 30, στο κέντρο των Αθηνών. 





Την ίδια εποχή, στον Πειραιά, το κινηματοθέατρο "Τα Ολύμπια" μετονομάστηκε σε "Καπιτόλ", συνεχίζοντας την ιστορική διαδρομή του μέχρι την δεκαετία του 1980!

Ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας του χώρου Γεώργιος Συνοδινός αποβίωσε στις 18 Ιανουαρίου του έτους 1935 και κηδεύτηκε δυο ημέρες αργότερα. Αξιομνημόνευτο το γεγονός πως η εταιρία των Συνοδινού και Παπαστόφα καταγραφόταν σε ξενόγλωσσες εκδόσεις περί κινηματογράφου ως εν Ελλάδι αντιπρόσωποι κινηματογραφικών ειδών, τόσο κατά το έτος 1935 όσο και κατά το έτος 1936, με έδρα πλέον στην οδό Σολωμού 62, στην Αθήνα. 

Διαβάστε σχετικά θέματα:









Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • "Κινηματογράφοι του Πειραιά και των γύρω Δήμων", Χαρίλαος Πατέρας, Συλλογές, 2012
  • Περιοδικό "Κινηματογραφικός Αστήρ"
  • Ημερήσιος Τύπος - Οδηγοί Πόλεως
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου