Μεσημέρι Κυριακής, στάση για καφέ στο νέο αναψυκτήριο με την επωνυμία "Ο Κήπος" το οποίο λειτουργεί εδώ και μερικές εβδομάδες στη βορειοδυτική πλευρά του Τινάνειου Κήπου (ή Κήπου του Θεμιστοκλέους όπως προτιμούν να τον ονοματίζουν κάποιοι), με θέα τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος, το νεοκλασικό κτίριο του Μεγάρου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, τον ανδριάντα του Θεμιστοκλέους και τον Ουρανοξύστη (Piraeus Tower) ή αντίστοιχα τον ιερό ναό του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος από την αντίθετη πλευρά.
Ως γνωστόν, ο Τινάνειος Κήπος, αρχής γενομένης από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα πάντοτε διέθετε καφενεία ή ζυθοπωλεία ή ζυθοκαφεία τα οποία δραστηριοποιούνταν εντός αυτού, κατόπιν εκμίσθωσης σχετικών αδειών από τον Δήμο Πειραιώς. Με το πέρασμα των δεκαετιών βέβαια, μεταπολεμικά, ο μοναδικός αξιοσημείωτος κήπος της πόλεως υποβαθμίστηκε, περιθωριοποιήθηκε και εγκαταλείφθηκε από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, με αποτέλεσμα στις αρχές του 21ου αιώνα ο Τινάνειος Κήπος να αποτελεί έναν προορισμό προς αποφυγή, ρυπαρό και επικίνδυνο.
Η έναρξη της λειτουργίας μιας επιχείρησης εστίασης στον Τινάνειο Κήπο μετά από πολλά έτη απουσίας οποιασδήποτε σχετικής δραστηριότητας μπορεί να λάβει μονάχα θετικό πρόσημο. Ο Τινάνειος Κήπος, δίχως πλέον την περίφραξη που διέθετε μέχρι την άνοιξη του 2022, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι της πόλεως, αλλά και από τον "αναγεννημένο" Ουρανοξύστη και από τα νέα μέσα συγκοινωνίας του Πειραιά (κυρίως τραμ αλλά και Μετρό), μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ευχάριστο σημείο αναφοράς παρά τις αρκετές ελλείψεις και τις κακοτεχνίες που τον χαρακτηρίζουν.
Επί του θέματος, ο επί χρόνια ασυντήρητος Τινάνειος Κήπος, παρότι σχετικά πιο καθαρός σε σχέση με το κοντινό παρελθόν, παρουσιάζει πληθώρα προβληματικών ζητημάτων τα οποία μονάχα μια γενναία και πετυχημένη ανακαίνιση μπορεί να επιλύσει. Επιγραμματικά αναφερόμαστε στο ζήτημα της πρόσβασης στον Τινάνειο Κήπο (σσ. αφαιρέθηκαν τα κάγκελα περιμετρικά πλην όμως η είσοδος σε πολλά σημεία είναι άκρως προβληματική - απαιτούνται εργασίες, κατασκευές ραμπών κτλ.), στο σπασμένο πλακόστρωτο των μονοπατιών, στα διαλυμένα παρτέρια, στο βεβηλωμένο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο βάθρο της λαμαρίνας του SS Clan Fraser το οποίο καλό θα ήταν να αφαιρεθεί αφού πλέον η ιστορική λαμαρίνα φυλάσσεται αλλού και βεβαίως στο ανεκμετάλλευτο κτίριο του Δήμου Πειραιώς στην νοτιοδυτική πλευρά του Κήπου, πλησίον ακτής Μιαούλη, το οποίο αποτελεί πηγή ρυπαρότητας.
Όσον αφορά το νέο self-service αναψυκτήριο, το οποίο μπορεί να μην διαθέτει την αίγλη του café στον 3ο όροφο του Πύργου, πλην όμως βρίσκεται εντός μιας προνομιακής τοποθεσίας περιτριγυρισμένο από δέντρα, το ιστολόγιο του MLP του εύχεται να μακροημερεύσει και κάποια στιγμή να επενδύσουν οι ιδιοκτήτες σε καλύτερης ποιότητας και πιο καλαίσθητα τραπεζοκαθίσματα (σσ. τα υφιστάμενα, προφανώς μεταχειρισμένα, είναι παράταιρα και παρουσιάζουν ήδη πολλές φθορές, προφανώς από προηγούμενες χρήσεις) καθώς δίχως αμφιβολία, η ύπαρξη μιας εν λειτουργία επιχείρησης, με την αρωγή του τμήματος καθαριότητας και κηποτεχνίας του Δήμου και των αρμοδίων αρχών τήρησης του Νόμου, θα συμβάλει στο να μείνουν μακριά από τον Κήπο περιθωριακά στοιχεία, ναρκομανείς και "βαποράκια", άστεγοι, ευπαθείς ομάδες με τα τσαντίρια τους και λοιπές παρόμοιες δυσάρεστες και τριτοκοσμικές καταστάσεις που χαρακτήριζαν τον συγκεκριμένο Κήπο κατά τα τελευταία χρόνια.
Μια άποψη του αναψυκτηρίου "Ο Κήπος" το οποίο εξελίσσεται σε δημοφιλή προορισμό κυρίως τουριστών - επισκεπτών της πόλεως, προερχόμενων από χώρες όπου το να κάθεσαι έξω στη φύση αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση όπως συμβαίνει στον Πειραιά και στην Ελλάδα εν γένει.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος καθώς και οι συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου