Pages

Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2024

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ "ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ" Α.Δ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Στο παρόν αφιέρωμα του ιστολογίου του MLP, παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται βάσει προσωπικών εκτιμήσεων και πρωτογενούς έρευνας ένα διώροφο κτίριο το οποίο επί δεκαετίες βρισκόταν επί της ακτής Μιαούλη, στην υδραίικη συνοικία της πόλεως, πλησίον του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Αφορμή για την έρευνα περί του συγκεκριμένου κτιρίου στάθηκε αρχικά η κάτωθι εικονιζόμενη ασπρόμαυρη φωτογραφική καταγραφή του Στέλιου Σκοπελίτη, η οποία περιλαμβάνεται στο γνωστό λεύκωμα "Νεοκλασικά της Αθήνας και του Πειραιά", δίχως όμως προσδιορισμό της τοποθεσίας του ακινήτου, με την ένδειξη "Καφενείο στον Πειραιά". Το κεραμοσκεπές διώροφο κτίριο, με τις ιδιότυπες καμάρες στο ισόγειο τμήμα και τα συμμετρικά ανοίγματα με τον έναν μοναδικό εξώστη στον άνω όροφο όπως φωτογραφήθηκε από τον Σ. Σκοπελίτη περί τα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 1960. 


Έτερη ασπρόμαυρη φωτογραφία του ιδίου κτιρίου ευρέθη στο Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη με την περιγραφή "Οικία με καφενείο στο ισόγειο". Τόσο στη λήψη του Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, όσο και στη λήψη του Σ. Σκοπελίτη, στο ισόγειο τμήμα του κατά πάσα πιθανότητα εγκαταλειμμένου κτιρίου διασωζόταν πινακίδα που ανέφερε "Καφενείον Τα Δωδεκάνησα, Α.Δ. Ευσταθίου". 


Κατόπιν σχετικής πρωτογενούς έρευνας τεκμηριώθηκε πως το ως άνω εικονιζόμενο κτίριο, πιθανότατα κατασκευής του 19ου αιώνα, με τις ιδιότυπες νησιώτικες καμάρες στο ισόγειο τμήμα, βρισκόταν στην ακτή Μιαούλη, πλησίον Αγίου Νικολάου.

Στο κάτωθι δίγλωσσο επιχρωματισμένο επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αιώνα με τίτλο "Πειραιεύς Θέσις Καρβουνιάρικα - Le Pirée Site dite Carvouniarico", η θέση του υπό εξέτασιν κτιρίου έχει σημανθεί με κίτρινο βέλος:


Στην επόμενη ασπρόμαυρη αρχειακή φωτογραφία εκ της Εθνικής Γαλλικής Βιβλιοθήκης με ημερομηνία 1η Ιουνίου του 1916, από τα χρόνια της Γαλλικής Κατοχής του Πειραιώς (περίοδος 1916-1917), η θέση του υπό εξέτασιν κτιρίου έχει επίσης σημανθεί με κίτρινο βέλος:


Μετά τον Πόλεμο, το υπό εξέτασιν κτίριο διακρίνεται καθαρά στο παρακάτω καρέ από την δραματική κινηματογραφική ταινία του Ορέστη Λάσκου "Η Άγνωστος" (παραγωγής 1956). 


Στην επόμενη ασπρόμαυρη αρχειακή καταγραφή των μέσων της δεκαετίας του 1960, από την περίοδο της ανέγερσης του Επιβατικού Σταθμού του Αγίου Νικολάου ("Παγόδα"), η θέση του υπό εξέτασιν κτιρίου έχει ξανά σημανθεί με κίτρινο βέλος:


Το εν λόγω κτίριο μαζί με τα παρακείμενα κατεδαφίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στη θέση τους ανεγέρθηκε το Μέγαρον Νεωρίου Σύρου, το οποίο καταγράφεται επί της ακτής Μιαούλη 67 και Αγίου Νικολάου, ενώ παραπλεύρως αυτού οικοδομήθηκε το Μέγαρο ιδιοκτησίας της ναυτιλιακής εταιρίας Ceres Hellenic Shipping Enterprises του Γεωργίου Λιβανού. 


Άποψη της ακτής Μιαούλη, στο ύψος των προαναφερομένων Μεγάρων, όπως καταγράφηκε κατά το έτος 2020.

ΜΕΓΑΡΟΝ ΝΕΩΡΙΟΥ ΣΥΡΟΥ

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου