Η εν Πειραιεί οδός Τζαβέλλα τιμά με την ονομασία της τον Έλληνα αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Κυριάκο "Κίτσο" Τζαβέλλα ή Τζαβέλα (Σούλι, 1801 - Μεσολόγγι, 9 Μαρτίου 1855), δευτερότοκου υιού του Φώτου Τζαβέλα και εγγονού του Λάμπρου Τζαβέλα και της Μόσχως. Ορμώμενος από το ηρωικό Σούλι της Ηπείρου, ο Κίτσος Τζαβέλλας, γόνος γνωστής τοπικής οικογένειας, διακρίθηκε ως στρατηγός στα χρόνια του Αγώνα, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές μάχες, πολιορκίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις (λ.χ. Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας, Αιτωλικό, Άμπλιανη Ευρυτανίας, Κρεμμύδι Πυλίας, Δίστομο, Μεσολόγγι, Κλείσοβα, Αττική) συχνά μαζί με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη συμμετοχή του Κίτσου Τζαβέλλα στην πολιορκία της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος στον Πειραιά τον Απρίλιο του 1827. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο Κίτσος Τζαβέλλας ανέλαβε την αρχηγία του εν Πειραιεί στρατοπέδου.
Μετά την δημιουργία του πρώτου ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ο Τζαβέλλας διατέλεσε πληρεξούσιος των Σουλιωτών στη Γ' Εθνοσυνέλευση (1827), διορίστηκε χιλίαρχος από τον Ιωάννη Καποδίστρια (1828) συνεχίζοντας την στρατιωτική δράση ενάντια σε Τουρκαλβανούς και Τουρκαιγυπτίους στην Στερεά Ελλάδα (1828-1829), μετά την δολοφονία του Καποδίστρια (1831) αναμείχθηκε στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, στα χρόνια της Αντιβασιλείας φυλακίστηκε μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ενώ μετά την ενηλικίωση του Όθωνος (1835) διορίστηκε αρχικά υποστράτηγος και αργότερα αντιστράτηγος και υπασπιστής. Κατά το έτος 1843, ο Τζαβέλλας ανέλαβε τη θέση του Υπουργού των Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Κωλέττη, την περίοδο 1847-1848 ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας για λίγους μήνες και τέλος, κατά το έτος 1849 ανέλαβε ξανά την θέση του Υπουργού των Στρατιωτικών.
Εκτός από την εν Πειραιεί οδό Τζαβέλλα, ανάλογοι δρόμοι που έχουν λάβει το όνομά τους προς τιμήν του Κίτσου Τζαβέλλα υπάρχουν στο Πέραμα και στην Νίκαια. Αντίστοιχα, στο Κερατσίνι, υφίσταται οδός η οποία τιμά με την ονομασία της τον Λάμπρο Τζαβέλλα.
Σε σχετικό χάρτη του Πειραιά του έτους 1896, δεν υφίσταται αναφορά στην οδό Τζαβέλλα. Αξιοσημείωτο είναι πως η οδός Πύλης, μετά την τομή της με την τότε λεωφόρο Μουνιχίας (σσ. η σημερινή Γρηγορίου Λαμπράκη), στο ύψος της πλατείας του τότε νεόδμητου Γηροκομείου, έφθανε μέχρι την οδό Νεωρίων.
Πάντως, στον πειραϊκό Τύπο των τελών του 19ου αιώνα υφίστανται αρκετές αναφορές στην οδό Τζαβέλλα όπως λ.χ. η κάτωθι ενδεικτική:
Έτος 1899 |
Στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις σελίδες του Πλήρους Οδηγού του Πειραιώς του 1906-1907, η οδός Τζαβέλλα καταγραφόταν ως άγουσα εις νέον Φάληρον!
Ενδεικτική δημοσίευση από τον Τύπο του έτους 1903 με αναφορά στον οδοντίατρο Κάρολο Φριδερίκ, επί της οδού Τζαβέλλα 30, στο νέο Φάληρο.
Σε σχετικούς Οδηγούς της δεκαετίας του 1920, η οδός Τζαβέλλα καταγράφεται ως "από Γηροκομείου ως Νέον Φάληρον".
Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά αρχειακά τεκμήρια μέσα από τις σελίδες του Τύπου των αρχών της δεκαετίας του 1920:
"παρά την διασταύρωσιν Τζαβέλλα και Φαλήρου" (έτος 1922) |
Μάνδρα εν οδώ Τζαβέλλα και παρά την στάσιν του Τροχιοδρόμου Ν. Φαλήρου (έτος 1922) |
"επί της διασταυρώσεως των οδών Τζαβέλα και Τσακάλωφ" (έτος 1922) |
Ειρήσθω εν παρόδω, στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και πιο συγκεκριμένα κατά το έτος 1922 συστάθηκε ο αθλητικός σύλλογος με την επωνυμία "Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς - Φαλήρου" (σσ. η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης συμπίπτει με την ημερομηνία της αποφάσεως/εγκρίσεως του Πρωτοδικείου Πειραιώς και είναι η 21η Νοεμβρίου του 1923). Οι ζυμώσεις για την σύσταση του ιστορικού σωματείου έλαβαν χώρα στην καφενείο / ζυθεστιατόριο "Σπετσες" του Αναργύρου Κιοσέ ή Κεσσέ η οποία βρισκόταν στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Πανουργιά.
Για την ιστορία ας αναφέρουμε πως στα τέλη της δεκαετίας του '20, όπως προκύπτει από σχετική πρωτογενή έρευνα, στην οδό Τζαβέλλα, πλην του καφενείου / ζυθεστιατορίου του Α. Κιοσέ ή Κεσσέ (στο τέρμα της οδού Τζαβέλλα), λειτουργούσαν επίσης το ζυθεστιατόριο του Γ. Σάμιου (Τζαβέλλα 107), τα καφενεία των Ν. Τσερκάκη (Τζαβέλλα 105), Π. Μαυρομάττη (Τζαβέλλα 107), Στερογιάννη Α. (Τζαβέλλα 5), Σανιδόπουλου Νικ. (Τζαβέλλα 9), Μαραγκουδάκη Γ. (Τζαβέλλα 27), Σταυριανόπουλου Κων. (Τζαβέλλα 81), Κουλούρη (Τζαβέλλα 84), Κομποθέκλα Χ. (Τζαβέλλα 92) Καλαρούτη Ζ. (Τζαβέλλα 92), Κόλλα Γ. (Τζαβέλλα 43), Ζαϊμη Φ. (Τζαβέλλα 150) και Γρηγοράτου Κ. (Τζαβέλλα 9), όπως επίσης το ζυθοπωλείο του Β. Παπαβασιλείου (Τζαβέλλα 96).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, σε σχετικό Οδηγό, η οδός Τζαβέλλα καταγραφόταν ως "άρχουσα από την οδό Δεληγιώργη".
Μια ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 με την έκθεση των πετρελαιομηχανών θαλάσσης του Εμ. Η. Καστρινάκη να καταγράφεται επί της οδού Τζαβέλλα 109, όπισθεν του Θεάτρου του νέου Φαλήρου:
Μετά τον Πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο πολεμικός φωτογράφος Mark Kauffman, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του περιοδικού Life, κατέγραψε την κάτωθι αεροφωτογραφία τον Νοέμβριο του 1948, στην οποία απεικονίζεται μεταξύ των άλλων μεγάλο τμήμα της οδού Τζαβέλλα. Περίοπτη θέση στο φωτογραφικό κάδρο κατέχουν βεβαίως οι εγκαταστάσεις του Ε' Εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, στο οικόπεδο που ορίζεται από τις σημερινές οδούς Τζαβέλα, Πυθαγόρα, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αλεξάνδρου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με τα καταγραφόμενα σε σχετικό Οδηγό, η οδός Τζαβέλλα ξεκινούσε από το ύψος της οδού Πύλης 50 και της οδού Ζέας 40. Στα μέσα της ιδίας δεκαετίας, ο καθηγητής μαθηματικών και ερασιτέχνης φωτογράφος Γεώργιος Μπακούρος, κατέγραψε την οδό Τζαβέλλα εκείνων των καιρών ως εξής:
Η τότε διπλής κατεύθυνσης οδός Τζαβέλλα με τα υπέργεια καλώδια του τρόλεϊ υπ'αριθμόν "20" της Καστέλλας, στο ύψος της συμβολής με τις οδούς Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση και Πανουργιά. Στη συμβολή των οδών Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση 78 και Τζαβέλλα διακρίνεται το τριώροφο αρχοντικό στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε το ζαχαροπλαστείο "Πανελλήνιον" (αναφερόμενο από ορισμένους ως οικία Ντάλα). Αριστερά, στη συμβολή Τζαβέλλα και Πανουργιά, λειτουργούσε πρατήριο καυσίμων της Mobil. Στο δεξί άκρο της συγκεκριμένης φωτογραφίας διακρίνεται ελάχιστα ο τοίχος του Αμαξοστασίου της ΗΕΜ στο νέο Φάληρο το οποίο κατεδαφίστηκε ελάχιστα χρόνια αργότερα.
Άποψη των κτιρίων που υπήρχαν στην οδό Τζαβέλλα στο ύψος του αριθμού "61" (βάσει της σύγχρονης αρίθμησης), μεταξύ των οδών Δ.Ο. Σκυλίτση και Δυοβουνιώτου. Στο δεξί άκρο του φωτογραφικού κάδρου, στο ισόγειο κτίριο με τα ακροκέραμα, διακρίνεται η πινακίδα του καπνοπωλείου - καταστήματος πώλησης ψιλικών και ειδών αλιείας του Ομήρου Διακάκη. Παραπλεύρως, διακρίνεται ισόγειο κουρείο και δίπλα έτερη ισόγεια κατοικία με ιδιαίτερο δώμα στη στέγη. Όλα τα προαναφερθέντα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί και έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικία με ισόγεια καταστήματα. Προς το αριστερό άκρο της φωτογραφίας καταγράφεται άδειο οικόπεδο επί της συμβολής των οδών Τζαβέλλα και Δυοβουνιώτου, στο οποίο επίσης ανεγέρθηκε γωνιακή πενταώροφη πολυκατοικία με ισόγεια καταστήματα. Στο ίδιο φωτογραφικό πλάνο καταγράφονται επίσης τα διατηρητέα κτίρια στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Δυοβουνιώτου τα οποία διασώζονται μέχρι τις μέρες μας, ενώ στον εξώστη του ενός εκ των δυο κτιρίων, διακρίνεται ελάχιστα η πινακίδα του προαναφερομένου παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου.
Η οδός Τζαβέλλα, στο ύψος της συμβολής αυτής με τις οδούς Πυθαγόρα (προς τα δεξιά) και Φιλίππου (προς τα αριστερά). Το τριώροφο κτίριο με τα ισόγεια καταστήματα (διακρίνονται πινακίδες "Επιπλώσεις" και "Kelvinator") επί της οδού Τζαβέλλα 41 (βάσει σύγχρονης αρίθμησης), με είσοδο επί της οδού Πυθαγόρα για τους άνω ορόφους, υφίσταται μέχρι τις μέρες μας. Περίοπτη θέση στο συγκεκριμένο φωτογραφικό κάδρο κατέχει η μάντρα του τότε ανενεργού εργοστασίου Ρετσίνα.
Άποψη της διασταύρωσης της οδού Φιλίππου - και της συνέχειας αυτής ως οδός Πυθαγόρα - με την οδό Τζαβέλλα. Στο φωτογραφικό κάδρο, εκτός από τις υπέργειες γραμμές του τρόλεϊ της Καστέλλας και τις εγκαταστάσεις του Ε' εργοστασίου Ρετσίνα, καταγράφεται επίσης ένας σταθμευμένος "σκαραβαίος" (Volkswagen Käfer).
Σε έτερο Οδηγό του έτους 1983, η αρχή της οδού Τζαβέλλα καταγραφόταν πλέον από το ύψος της οδού Δ.Ο. Σκυλίτση 78.
- Στην οδό Τζαβέλλα του 21ου αιώνα
Η σύγχρονη οδός Τζαβέλλα, στα βόρεια του λόφου της Καστέλλας, στα όρια της συνοικίας της Ευαγγελίστριας με την συνοικία του Γαλλικού Μνημείου, άρχεται από το σημείο συμβολής των οδών Πύλης και Δεληγιώργη και αφού συναντήσει τις οδούς Ζέας, Θεάτρου, Νεωρίων, Μιλτιάδου, Γενναδίου, Τσακάλωφ, Βάμβα, Αλεξάνδρου, Αλέξανδρου Παπαναστασίου (Βασιλέως Παύλου), Οδυσσέως, Φιλίππου (Πυθαγόρα), Πινδάρου, Δυοβουνιώτη, Πανουργιά, Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση και Ματρώζου ενσωματώνεται στην σύγχρονη λεωφόρο Ποσειδώνος, πλησίον του ιερού ναού της Παναγίας Μυρτιδίωτισσας και νέου Φαλήρου.
Το σημείο από όπου άρχεται η σύγχρονη οδός Τζαβέλλα, στη συμβολή με την οδό Δεληγιώργη. Το εικονιζόμενο κτίριο, στη συμβολή των οδών Πύλης και Δεληγιώργη 50, στέγαζε κάποτε το Γ' Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Οδός Τζαβέλλα 26 | Οδός Μιλτιάδου
Κείμενο - Πηγές:
Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες - Τύπος Εποχής
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο και διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου