Pages

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2024

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Εκείνον τον εφιαλτικό Σεπτέμβριο του 1922, το λιμάνι του Πειραιά υποδεχόταν κατά χιλιάδες τους μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν καταφέρει να γλυτώσουν από την γενοκτονία που λάμβανε χώρα στην Μικρά Ασία. Αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 1922, όπως τεκμηριώνεται από σχετικές πηγές πληροφόρησης εκείνων των καιρών, μικρασιάτες πρόσφυγες εγκατέλειπαν τις αρχέγονες εστίες τους αναχωρώντας προς το άγνωστο. Η Μικρασιατική εκστρατεία είχε φτάσει στο τέλος της, το μέτωπο είχε καταρρεύσει, η Μεγάλη Ιδέα έσβηνε για πάντα και όλος ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας βρισκόταν στο έλεος των κεμαλικών δυνάμεων. Μετά την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και μέχρι την απερίγραπτη καταστροφή και πυρπόληση της Σμύρνης, χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάχτηκαν σε αμπάρια ατμόπλοιων, υπό τραγικές συνθήκες, με μοναδικό σκοπό να σώσουν την ζωή τους. Στον Πειραιά τα ατμόπλοια αλλά και τα επιβατηγά πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες διαδέχονταν το ένα το άλλο με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να καταλήγουν στις προκυμαίες του λιμανιού, προσπαθώντας να βρουν προσωρινό καταφύγιο σε παραπήγματα, υπόστεγα, πλατείες και προαύλια ναών.

Σκοπός του παρόντος αφιερώματος δεν είναι η επανάληψη της παραθέσεως πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων που έχουν ήδη παρουσιαστεί κατά το παρελθόν στο πολυδιαβασμένο αφιέρωμα "Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στον Πειραιά [Σεπτέμβριος 1922]", αλλά η αποσαφήνιση και η τεκμηρίωση δυο χαρακτηριστικών ασπρόμαυρων φωτογραφιών εκείνης της εποχής, οι οποίες κυκλοφορούν ευρέως σε διαδίκτυο, μελέτες και άλλες εκδόσεις, συχνά με λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία. 

Η πρώτη λοιπόν ασπρόμαυρη αρχειακή φωτογραφική καταγραφή η οποία παρουσιάζεται ευθύς αμέσως καταγράφει πρόσφυγες εκ της Μικράς Ασίας που είχαν βρει προσωρινό κατάλυμα επί της πλατείας Καραϊσκάκη, πλησίον του κεντρικού λιμένα. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνονται τα κτίρια της τότε οδού Πλούτωνος και πιο συγκεκριμένα το κτίριο στο οποίο λειτουργούσε το Β' τάξεως ξενοδοχείο "Η Ανατολή" του Κ. Χατζηλούη, το οποίο βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο γωνιακό Μέγαρο ιδιοκτησίας του Ζαννείου Νοσοκομείου, όπου λειτουργούσε το γνωστό Α' τάξεως ξενοδοχείο "Κοντινεντάλ" του Π. Ζαμάνου. 


Στην επόμενη δεύτερη ασπρόμαυρη αρχειακή φωτογραφία η οποία αποδίδεται στον γνωστό φωτογράφο του Μεσοπολέμου Πέτρο Πουλίδη, καταγράφονται ξανά πρόσφυγες στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά. Στο κτίριο που εμφανίζεται στο φόντο του φωτογραφικού κάδρου, πάντοτε επί της οδού Πλούτωνος, λειτουργούσε το ξενοδοχείο Β' Τάξεως με την επωνυμία "Ιωάννινα", του Αλεξ. Στύλλου. Επίσης, ευδιάκριτη είναι η πινακίδα των γραφείων και του πρακτορείου της Ατμοπλοίας των αδελφών Παντελή, τα οποία επίσης εκείνη την εποχή βρίσκονταν επί της οδού Πλούτωνος (σσ. πρόκειται για την σημερινή ακτή Ποσειδώνος), μεταξύ των οδών Μακράς Στοάς (σσ. σημερινή οδός Δ. Γούναρη) και Αριστείδου

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου