Pages

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΛΑΖ ΤΗΣ ΦΡΕΑΤΤΥΔΟΣ

Η λειτουργία της νέας πλαζ η οποία κατασκευάστηκε από τον Δήμο Πειραιώς επί ημερών δημαρχίας Αριστείδη Σ. Σκυλίτση, μεταξύ του λιμενοβραχίονος της Φρεαττύδος και του κέντρου "Τερψιχόρη", με δαπάνη ύψους δυο εκατομμυρίων δραχμών, ξεκίνησε επίσημα περί τα μέσα Ιουλίου του έτους 1970. 

Η εν λόγω νέα αμμώδης πλαζ, η οποία δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση των παλαιότερων θαλασσίων λουτρών της Φρεαττύδος στον ομώνυμο ορμίσκο ο οποίος επιχωματώθηκε για την κατασκευή του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και των λοιπών λιμενικών εγκαταστάσεων, μπορούσε να εξυπηρετεί περί τους 3.000 με 4.000 λουόμενους έναντι ενός χαμηλού εισιτηρίου το οποίο εισέπραττε ο Δήμος Πειραιώς, ο οποίος άλλωστε είχε την εκμετάλλευση της εγκατάστασης. 


Εκτός από την πλαζ, στο σημείο όπου άλλοτε υπήρχε μια βραχώδης ακτή, δημιουργήθηκαν επίσης πέντε συγκροτήματα με 30 προκατασκευασμένες καμπίνες το καθένα, χώροι παιχνιδιών, πίστα χορού, ντους, σνακ-μπαρ, εστιατόριο κ.α. Για τον ιματισμό των κολυμβητών τοποθετήθηκαν εκατοντάδες σάκοι κατά το πρότυπο της Βουλιαγμένης ενώ οι κολυμβητές είχαν στη διάθεσή τους ότι χρειάζονταν για να επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ εντελώς δωρεάν.


Άποψη της βραχώδους απόκρημνης ακτής η οποία ξεκινούσε από το ύψος του λιμενοβραχίονα της Φρεαττύδας και έφθανε μέχρι το ύψος της Τερψιχόρης και ακόμα μακρύτερα, μέχρι τη θέση της επαύλεως του Σκουλούδη.




Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες από την πλαζ της Φρεαττύδος των πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα:

ΠΛΑΖ ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ 

ΠΛΑΖ ΦΡΕΑΤΤΥΔΟΣ - "ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ" 

ΠΛΑΖ ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ 

ΠΛΑΖ ΦΡΕΑΤΤΥΔΟΣ 

ΠΛΑΖ ΦΡΕΑΤΤΥΔΟΣ 

ΠΛΑΖ ΦΡΕΑΤΤΥΔΟΣ 

ΠΛΑΖ ΦΡΕΑΤΤΥΔΟΣ

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:

"Ο Άρχοντας του Πειραιά", Δ. Πανίτσα, Πειραιάς, 1975
Τύπος Εποχής

Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο και διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου