Pages

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ [MISS EUROPE 1970]

Στις 15 Σεπτεμβρίου του έτους 1970, τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης βρίσκονταν στραμμένα προς τον Πειραιά, εκεί όπου διοργανώθηκε ο 33ος διαγωνισμός ομορφιάς "Μις Ευρώπη" (Miss Europe), ενός θεσμού ο οποίος είχε πρώτο-ξεκινήσει, σε ετήσια βάση, από το 1927! Την ευθύνη του διαγωνισμού εκείνης της χρονιάς είχε αναλάβει η πόλη του Πειραιά υπό τον Αριστείδη Σκυλίτση, γνωστό για την άρτια και πετυχημένη οργάνωση και παρουσίαση εορταστικών δρωμένων στα χρόνια της Δικτατορίας (εορτασμοί Χριστουγέννων, στολισμοί πόλεως, εορτασμοί Πρωτομαγιάς, εορτασμοί καρναβαλιού, πρόσκληση ξένων μπαλέτων κτλ.) σε συνεργασία με την Mondial Events Organization η οποία επί 22 συναπτά έτη φρόντιζε για την σχετική διοργάνωση. Η τελική φάση του εν λόγω διαγωνισμού ομορφιάς, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (σσ. επαναλήφθηκε έξι χρόνια αργότερα, στην νήσο της Ρόδου (1976) και πολύ αργότερα, το 1992, στην Αθήνα) έλαβε χώρα στο Σκυλίτσειον Θερινόν Θέατρον Πειραιώς (αργότερα μετονομασθέν σε Βεάκειο). 

Ο ελληνικός Τύπος εκείνης της εποχής όπως και τα περιοδικά, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός αφιερώνοντας εκτενή ρεπορτάζ:

Τα ευρωπαϊκά καλλιστεία εις τον Πειραιά

Εκλέγεται απόψε η "Μις Ευρώπη" εις τον Πειραιά

Στον εν Πειραιεί διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Ευρώπη για το έτος 1970 διαγωνίστηκαν 20 καλλονές, τα ονοματεπώνυμα των οποίων παρατίθενται μαζί με το κράτος που εκπροσωπούσαν: (Αυστρία) Elfriede "Evi" Kurz, (Βέλγιο) Francine Martin, (Αγγλία) Jacqueline "Jackie" Francesca Molloy, (Φινλανδία) Ursula Rainio, (Γαλλία) Françoise Durand-Behot, (Γερμανία) Vera Kirst, (Ελλάδα) Βιβή Αλεξοπούλου, (Ολλανδία) Stephanie Flatow, (Ισλανδία) Kristin Waage, (Ιρλανδία) Carmel Macken, (Ιταλία) Anna Zamboni, (Λουξεμβούργο) Mady Dostert, (Μάλτα) Rita Massard, (Πορτογαλία) Ana Maria Diozo Lucas, (Σκωτία) Lee Hamilton Marshall, (Ισπανία) Noelia Afonso Cabrera, (Ελβετία) Diane Jane Roth, (Τουρκία) Asuman Tuğberk, (Ουαλία) Sandra Cater και (Γιουγκοσλαβία) Vicktorija Ekart. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Μις Δανία, η Μις Σουηδία και η Μις Νορβηγία, αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό ομορφιάς ως διαμαρτυρία λόγω της ύπαρξης μη δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης (Δικτατορία) στην Ελλάδα.

Εκτός από τον κυρίως διαγωνισμό, οι 20 φιναλίστ εμφανίστηκαν σε διάφορες παράπλευρες σχετικές εκδηλώσεις. Στην κάτωθι αρχειακή φωτογραφία, ορισμένες από τις διαγωνιζόμενες, με μαγιό, στο Μικρολίμανο (Τουρκολίμανο):

Η Μις Ελλάς, η Μις Τουρκία και η Μις Ιταλία, ανεβαίνοντας στο βράχο της Ακροπόλεως:

Η μεγάλη βραδιά της 15ης Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο με 3.000 κόσμο Σκυλίτσειον Θέατρον (σσ. το κόστος του εισιτηρίου ανερχόταν σε 500 δραχμές το άτομο) ξεκίνησε στις 10 ακριβώς με την έναρξη της τελετής η οποία περιλάμβανε μια σύντομη ομιλία του τελετάρχη και εκπροσώπου το Διεθνούς Οργανισμού Ευρωπαϊκών Καλλιστείων Πατρίκ. Ειρήσθω εν παρόδω, την παρουσίαση των καλλιστείων από ελληνικής πλευράς είχε αναλάβει η ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Κάκια Παναγιώτου (26 Ιανουαρίου 1923 - 6 Απριλίου 2013). Στην έναρξη της λαμπρής εκδήλωσης εμφανίστηκαν λαμπαδηδρόμοι υπό τους ήχους τρομπετών, ακολούθησε ένα λεπτό απόλυτης συσκότισης και έπειτα οι προβολείς του θεάτρου άναψαν και φώτισαν την Μις Ευρώπη της προηγούμενης χρονιάς (1969), την Γιουγκοσλάβα Saša Zajc, η οποία καθόταν σε περίοπτη θέση μπροστά από την κριτική επιτροπή, υπό τους πασίγνωστους ήχους του μαγνητοφωνημένου "Te Deum" του Marc-Antoine Charpentier. Ακολούθησε η έγερση της κατόχου του τίτλου Saša Zajc και η πρώτη εμφάνιση των είκοσι υποψηφίων οι οποίες πέρασαν μπροστά της, κάνοντας μιαν υπόκλιση. Ακολούθησε η ανακοίνωση των μελών της κριτικής επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους των κρατών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, υπό την προεδρία του Αριστείδη Σκυλίτση!

Η πρώτη εμφάνιση των 20 υποψηφίων ενώπιον της κριτικής επιτροπής έλαβε χώρα στις 11.15 μ.μ., όταν παρουσιάστηκαν στην "γέφυρα της ομορφιάς" φορώντας τουαλέτες, αρχικά η καθεμία χωριστά και εν συνεχεία όλες μαζί, υπό θυελλώδη χειροκροτήματα. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης παρέλασης, ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα και εν συνεχεία η παρουσίαση ενός πλούσιου προγράμματος από το ελληνικό χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Μετά το τέλος του καλλιτεχνικού προγράμματος, ακολούθησε μια νέα εμφάνιση των 20 υποψηφίων, οι οποίες φορούσαν μαγιό και μια κόκκινη κάπα. Οι υποψήφιες, οι οποίες συνοδεύονταν από δυο μικρά αγοράκια, παρέλασαν ενώπιον της κριτικής επιτροπής, βγάζοντας την κάπα με την βοήθεια των μικρών βοηθών και ανέβαιναν διαδοχικά σε ένα αναλόγιο όπου πραγματοποιούσαν την εμφάνισή τους (πρόσωπο, προφίλ, πλάτη κτλ.). Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης των 20 καλλονών, κάθε μέλος της επιτροπής, επέλεξε τα ονόματα πέντε υποψηφίων ώστε να προκύψει βάσει ψήφων ο τελικός κατάλογος των νικητριών. Όσο διεξαγόταν η ψηφοφορία των μελών της κριτικής επιτροπής, στο Σκυλίτσειον Θέατρον έκανε την εμφάνιση της η διεθνούς φήμης Γαλλίδα τραγουδίστρια Δαλιδά (17 Ιανουαρίου 1933 - 3 Μαΐου 1987) η οποία ξεσήκωσε τα πλήθη για περίπου 50 λεπτά! 

H Μις Ελλάς, Βιβή Αλεξοπούλου και δίπλα της η Μις Ολλανδία, Stephanie Flatow, ενώπιον των κριτών του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Ευρώπη 1970. 

Η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε πρώτα τα ονόματα των τεσσάρων υποψηφίων που κατέλαβαν τις θέσεις των επιλαχούσων. Η νικήτρια της διοργάνωσης της 15ης Σεπτεμβρίου του 1970 ανακοινώθηκε αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με τον τίτλο της Μις Ευρώπη 1970 (Miss Europe 1970) να απονέμεται στην Ισπανίδα Noelia Afonso Cabrera (σσ. της οποίας το ονοματεπώνυμο αποδόθηκε λανθασμένα σε όλα τα μέσα ως Noelia Alfonso Cabrera, ήτοι με ένα "λάμδα" παραπάνω). 

Την νέα Μις Ευρώπη 1970 υποδέχθηκε στο θρόνο της η προηγούμενη Μις Ευρώπη 1969, παραδίδοντάς της διαδοχικά το σκήπτρο της, την κάπα της και τέλος το στέμμα της. Ακολούθως, ένα αναμνηστικό κύπελλο δόθηκαν στη νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς από την Κορίνα Τσοπέη, νικήτρια του διαγωνισμού Μις Υφήλιος το 1964. 

Αναμνηστική φωτογραφία των υποψηφίων με τον επίσημα ενδεδυμένο Δήμαρχο Πειραιώς Αριστείδη Σ. Σκυλίτση να καταγράφεται στο κέντρο του κάδρου.


Για την ιστορία ας αναφέρουμε πως η κάτωθι εικονιζόμενη νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Ευρώπη 1970, Ισπανίδα, με καταγωγή από τις Κανάριες Νήσους, Noelia Afonso (και όχι Alfonso) Cabrera, η οποία μεταξύ των άλλων ενέπνευσε τον συμπατριώτη της, τραγουδιστή, Nino Bravo, να γράψει ένα τραγούδι στο οποίο αναφερόταν το όνομά της, μετά τις επιτυχίες της ως Μις Ισπανία 1969 και Μις Ευρώπη 1970, εκμεταλλεύτηκε την φήμη της κατά την δεκαετία του '70 για να εισέλθει στο χώρο του θεάματος, προτού παντρευτεί με τον Καταλανό επιχειρηματία Santiago Puig, με την βοήθεια του οποίου δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του τουρισμού, δημιουργώντας ένα τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη γενέτειρά της, στο νότο της νήσου της Τενερίφη (Hotel Las Madrigueras).


Αντί επιλόγου, ας αναφέρουμε πως στον πειραϊκό Τύπο του έτους 1970, λίγες εβδομάδες αργότερα, δημοσιεύτηκαν τα οικονομικά στοιχεία (έσοδα/έξοδα) που αφορούσαν την διοργάνωση των καλλιστείων.


Διαβάστε σχετικά θέματα:












Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου