Pages

Κυριακή, Αυγούστου 18, 2024

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ [ΟΔΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΤΑΞΑ 11-13]

Ο γνωστός φωτογράφος Δημήτριος Παπαδήμος (1918-1994) μας προσφέρει την κάτωθι ασπρόμαυρη μεταπολεμική φωτογραφική καταγραφή του Πειραιώς, αποτυπώνοντας μερικώς ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο διασώζεται έως τις μέρες μας και έτερο παραδοσιακό νεοκλασικό κτίριο το οποίο κατεδαφίστηκε στα χρόνια της αντιπαροχής. Βρισκόμαστε φυσικά στην πλατεία Κανάρη, στην καρδιά του λιμένος της Ζέας (Πασαλιμάνι) και πιο συγκεκριμένα επί της σύγχρονης οδού Άγγελου Μεταξά, στο ύψος μεταξύ των οδών Βούλγαρη και Δεληγιώργη.


Το εξ αριστερών διώροφο κτίριο, στην πρόσοψη του οποίου καταγράφεται πινακίδα που αναγράφει "Ξενοδοχείον" σε έναν από τους εξώστες του τελευταίου ορόφου μαζί με έτερη πινακίδα που αναγράφει "Είσοδος Ξενοδοχείου" άνωθεν της αυλόπορτας, δεν είναι άλλο από το σωζόμενο μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας), αποκαταστημένο διατηρητέο, στο οποίο λειτουργεί η επιχείρηση / all day bar-restaurant "Belle Amie" (Άγγελου Μεταξά 11 και Βούλγαρη). Όσον αφορά το εξ αριστερών διατηρητέο, τούτο έχει αντικατασταθεί από πολυκατοικία η οποία βρίσκεται στον αριθμό "13" της πεζοδρομημένης οδού Άγγελου Μεταξά, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή με τον όρο "πασαρέλα" στους νεώτερους Πειραιείς.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως στο γωνιακό νεοκλασικό, στη συμβολή των οδών Άγγελου Μεταξά και Βούλγαρη, λειτούργησε μεταπολεμικά και επί δεκαετίες το ξενοδοχείο "Κρήτη", αρχικής ιδιοκτησίας Α. ΒασιλαντωνάκηΑμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το καταστρεπτικό πέρασμα της Κατοχής, σύμφωνα με τα καταγραφόμενα σχετικού Οδηγού, ο Α. Βασιλαντωνάκης διατηρούσε ήδη ξενοδοχείο μετά εστιατορίου στην πλατεία Κανάρη

Οικογενειακό Κέντρον "Αι Λεύκαι", Α. Βασιλαντωνάκη, "παρά τω Πασαλιμάνι" (έτος 1947)

Επιπρόσθετες πληροφορίες για την ύπαρξη και λειτουργία του Ξενοδοχείου "Κρήτη" συναντάμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, λ.χ. σε Οδηγό του έτους 1950, Ξενοδοχείο "Κρήτη", Πλατεία Κανάρη, Ε' Κατηγορίας, τηλ. 44-238 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, λ.χ. σε Οδηγό του έτους 1983, Ξενοδοχείο "Κρήτη", Πλατεία Κανάρη 5, Ε' Κατηγορίας, τηλ. 4122008.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μεταπολεμικά, στο ισόγειο του υπό εξέτασιν κτιρίου, λειτούργησε ουζερί - μπαρ με την επωνυμία "Belle Amie", περί του οποίου έχουν γραφτεί στο διαδίκτυο πλήθος ανακριβειών. Αρχικά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ο Κώστας Βίρβος (1926-2015), στιχουργός του τραγουδιού "Στου Μπελαμή το ουζερί", το οποίο ως γνωστόν ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (1922-2005), είχε ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος εμπνεύστηκε τον τίτλο του ως άνω τραγουδιού, από διάφορα γαλλικά τραγούδια τα οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη δεκαετία του 1960 και τα οποία ανέφεραν στους στίχους τους τις λέξεις "belle amie" ("μπέλ αμί"), τις οποίες ο ίδιος συνέθεσε και "εξελλήνισε" τρόπον τινά, ως κύριο όνομα, "Μπελαμής" (και μάλιστα, ο "Μπελαμής", αρσενικό), με αποτέλεσμα να προκύψει ο γνωστός στίχος "Στου Μπελαμή το ουζερί". Η επιτυχία και η απήχηση του συγκεκριμένου τραγουδιού που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών το 1970 υπήρξε τέτοια που σε πολλά μέρη της Ελλάδος "ξεπήδησαν" επιχειρήσεις εστίασης με την επωνυμία "Το ουζερί του Μπελαμή". 


Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του Κώστα Βίρβου, ο στίχος προηγήθηκε των ουζερί, παρότι δεν αποκλείεται, ίσως, κάποιο ουζερί με την συγκεκριμένη ονομασία να προϋπήρχε του στίχου. 

Στην κάτωθι φωτογραφία, η οποία προέρχεται από τα αρχεία του ΥΠΕΚΑ, καταγράφεται το κηρυγμένο από την δεκαετία του 1980 ως διατηρητέο, γωνιακό κτίριο, επί της οδού Αγγέλου Μεταξά 11 και Βούλγαρη, στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε το ουζερί-μπαρ "Belle Amie" και στον άνω όροφο το ξενοδοχείο "Κρήτη":


Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το εν λόγω διώροφο (με ημιυπόγειο) κτίριο, χαρακτηρίστηκε αρχικά ως διατηρητέο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΦΕΚ Δ 420 της 15.05.1987, διαθέτοντας αξιόλογα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως λ.χ. τετράρριχτη κεραμοσκεπή στέγη με απόληξη σε ακροκεράμους, γεισωτά αετώματα πάνω από τα ανοίγματα, διαζώματα διαχωριστικά των ορόφων, συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων και εξωστών σε όλες τις όψεις, τραβηχτές κορνίζες των κουφωμάτων, μαρμάρινα φουρούσια και δάπεδα των εξωστών τα οποία κοσμούνται με περίτεχνα σιδηρά κιγκλιδώματα. Το εν λόγω κτίριο επαναχαρακτήριστηκε ως διατηρητέο κατά το έτος 1991 και καθορίστηκαν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, ενώ συμπληρωματικοί όροι και περιορισμοί δόμησης προστέθηκαν κατά το έτος 1993. 

Κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000, στο εν λόγω διατηρητέο κτίριο λειτούργησε η λαοφιλής καφετέρια "De Luca", ενώ αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παναγόπουλος και ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Κοσμάς Καραβάς έδωσαν στο κτίριο την σημερινή του εξωτερική και εσωτερική μορφή. 

BELLE AMIE

Στην επόμενη φωτογραφία καταγράφεται το all day bar-restaurant "Belle Amie" το οποίο λειτουργεί στο νεοκλασικό διατηρητέο της οδού Αγγέλου Μεταξά 11 από το έτος 2013, ενώ στο ίδιο φωτογραφικό κάδρο διακρίνεται η είσοδος της πολυκατοικίας στον αριθμό "13" της πεζοδρομημένης οδού Αγγέλου Μεταξά, στο ισόγειο της οποίας λειτούργησε η επίσης δημοφιλής και χιλιο-τραγουδισμένη καφετέρια "Fontana"

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΤΑΞΑ

Ειρήσθω εν παρόδω, το γωνιακό διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αγγέλου Μεταξά 11 και Βούλγαρη βρίσκεται υπό την διαχείριση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ως δωρεά του Αναστασίου (Tάσσου) Β. Μαρτσόπουλου. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει τους σχετικούς  απολογισμούς εσόδων / εξόδων του εν λόγω κληροδοτήματος οι οποίοι κοινοποιούνται σε ετήσια βάση.

Διαβάστε σχετικά θέματα:


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:

Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες
ΥΠΕΚΑ

Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο και διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου