Η οροσειρά Pilatus, η οποία συχνά αναφέρεται απλά ως όρος Pilatus, βρίσκεται στη Λουκέρνη της Ελβετίας, αποτελώντας έναν άκρως δημοφιλή προορισμό, τόσο για τους ξένους επισκέπτες (τουρίστες) όσο και για τους κατοίκους της χώρας. Ανάμεσα στις αρκετές κορυφές της οροσειράς, η οποία επί της ουσίας εκτείνεται σε τρία διαφορετικά καντόνια [Obwalden (OW), Nidwalden (NW), και Lucerne (LU)], ξεχωρίζει η υψηλότερη εξ αυτών ονόματι Tomlishorn στα 2.128,50 μέτρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τόσο η προαναφερθείσα υψηλότερη κορυφή, όσο και άλλες αξιοσημείωτες κορυφές όπως λ.χ. το Widderfeld στα 2.076 μέτρα, το Matthorn στα 2.040 μέτρα, το Klimsenhorn στα 1.906 μέτρα, το Rosegg στα 1.974 μέτρα και το Windegg στα 1.673 μέτρα, είναι προσβάσιμες μονάχα για πεζοπόρους / ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό αλπικών αναβάσεων.
Για να ανέλθει κάποιος στο όρος Pilatus - για την ονομασία του οποίου υφίστανται αρκετές εκδοχές με μια αρκετά διαδεδομένη να συνδέει την τοποθεσία με τον τόπο ταφής του Ρωμαίου επιτρόπου της Ιουδαίας Ποντίου Πιλάτου - μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει τον τοπικό Οδοντωτό Σιδηρόδρομο με αφετηρία το Alpnachstad, ο οποίος θεωρείται ο πιο απότομος του είδους του και λειτουργεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο, είτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει τα εναέρια μέσα (τελεφερίκ) που εκκινούν από το Kriens. Ειδικότερα, κατά τους θερινούς μήνες, είναι αρκετά σύνηθες οι τουρίστες να επιλέγουν να μετακινηθούν με πλοίο από την Λουκέρνη μέχρι το Alpnachstad, διασχίζοντας τμήμα της ομώνυμης λίμνης της Λουκέρνης, εν συνεχεία να ανέρχονται στο Pilatus με τον Οδοντωτό και έπειτα να κατέρχονται με το τελεφερίκ μέχρι το Kriens, από όπου η επιστροφή στη Λουκέρνη λαμβάνει χώρα μέσω λεωφορείων.
Κατά τη δική μας θερινή επίσκεψη στο όρος Pilatus, η προσέγγιση στο Alpnachstad έγινε μέσω του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου και εν συνεχεία επιλέχθηκε η άνοδος προς την κορυφή κάνοντας χρήση του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, ενώ αντίστοιχα για την κάθοδο, επιλέχθηκε η χρήση του τελεφερίκ, έτσι ώστε να υπάρχει μια εικόνα και εμπειρία από τα δυο προσφερόμενα μέσα μετακίνησης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η κορυφή Tomlishorn, η οποία όπως προαναφέραμε είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Pilatus, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από τους τερματικούς σταθμούς του Οδοντωτού και του τελεφερίκ, ενώ την ίδια στιγμή, πλησιέστερα στους τερματικούς σταθμούς, υφίστανται δυο μικρότερες κορυφές, η κορυφή Esel στα 2.118 μέτρα και η κορυφή Oberhaupt στα 2.105 μέτρα, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν μέσω κλιμάκων (σκαλιών).
Ανεβαίνοντας με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο του Pilatus (σσ., στα γερμανικά Pilatusbahn, PB), από τον σταθμό του Alpnachstad, πλησίον της ομώνυμης λίμνης, προς τον τερματικό σταθμό, κοντά στην κορυφή Esel, σε υψόμετρο 2.073 μέτρων. Οι συγκεκριμένοι συρμοί που πλέον χρησιμοποιούνται στη διαδρομή, με τα σύγχρονα Bhe 2v2 railcars, κατασκευής της ελβετικής εταιρίας τροχαίου υλικού Stadler Rail, πρώτο-κυκλοφόρησαν κατά το έτος 2022. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως ο εν λόγω παγκοσμίως γνωστός ελβετικός κατασκευαστής τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού, έχει προμηθεύσει τον ΟΣΕ με τα σύγχρονα οχήματα του πλέον γνωστού εν Ελλάδι Οδοντωτού Σιδηροδρόμου που καλύπτει τη διαδρομή Διακοπτό - Καλάβρυτα!
Μικρή στάση στην τοποθεσία Ämsingen από όπου ξεκινούν πεζοπορικά μονοπάτια για όσους επιθυμούν να πεζοπορήσουν το τελευταίο τμήμα προς την κορυφή πεζοί! Σημειωτέον πως, από το συγκεκριμένο σημείο και προς τον τερματικό σταθμό, η κλίση του εδάφους γίνεται ιδιαιτέρως έντονη. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, η μέση κλίση του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου του Pilatus κατά τη διαδρομή που διασχίζει είναι 35%, ενώ η μέγιστη κλίση που επιτυγχάνεται είναι 48% - εξ'ου και ο χαρακτηρισμός ως "ο πλέον απότομος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος στον κόσμο"!
Η ανηφορική διαδρομή του Οδοντωτού προς τις κορυφές του Pilatus συνεχίζεται προσφέροντας άπλετη θέα η οποία συχνά διακόπτεται από τα πέτρινα τούνελ στα οποία εισέρχεται ο ανερχόμενος συρμός.
Φθάνοντας στον τερματικό σταθμό, δεν χάνουμε την ευκαιρία να απαθανατίσουμε έναν από τους επόμενους ανερχόμενους συρμούς του Οδοντωτού. Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως η αρχική ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένη σιδηροδρομικής γραμμής τοποθετείται χρονικά κατά το έτος 1873! Εν τέλει τα σχετικά έργα κατασκευής, στα οποία απασχολήθηκαν περί τους 600 εργάτες, κυρίως Ιταλοί, ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1886 και χρειάστηκαν τρία χρόνια (400 εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών αποκλειστικά, λόγω του χιονιού) για να ολοκληρωθεί η γραμμή σύμφωνα με τα σχέδια του Ελβετού μηχανικού, εφευρέτη και επιχειρηματία Eduard Locher (15.01.1840 - 02.06.1910). Ο αρχικά ατμοκίνητος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος του Pilatus εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 1889, μεταφέροντας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του περί τους 35.000 επιβάτες, ενώ μέχρι το έτος 1901, πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος είχε ταξιδέψει προς την κορυφή του Pilatus με το συγκεκριμένο μέσο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ουδέποτε υπήρξε κρατικό! Αργότερα, το 1937, η γραμμή ηλεκτροδοτήθηκε, παραμένοντας σε απρόσκοπτη λειτουργία μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας), ως ιδιοκτησία της ιδιωτικής εταιρίας Pilatus-Bahnen AG.
Φθάνοντας στο Pilatus Kulm, στη διάθεση του επισκέπτη υπάρχουν δυο περιορισμένων κλινών ξενοδοχεία, το τριών αστέρων Hotel Bellevue με τα μόλις 15 δωμάτια αλλά την εκπληκτική θέα των Άλπεων και της λίμνης της Λουκέρνης καθώς επίσης το ιστορικό ανακαινισμένο τεσσάρων αστέρων Hotel Pilatus-Kulm, το οποίο λειτουργεί από το 1890, προσφέροντας 27 δωμάτια και 3 σουίτες, με θέα το πανόραμα των Ελβετικών Άλπεων. Τα δυο προαναφερόμενα ξενοδοχεία διαθέτουν και εστιατόρια, τα οποία προσφέρουν πιάτα τόσο της τοπικής όσο και της διεθνούς κουζίνας, ενώ εντός των εγκαταστάσεων στο Pilatus Kulm λειτουργούν μικρότερα σνακ-μπαρ, όπως λ.χ. το Ibex Bar και το PanoramaGrill. Τέλος, στο Ξενοδοχείο Pilatus-Kulm διατίθενται χώροι για την διενέργεια συνεδρίων, συναντήσεων και σεμιναρίων.
Στην επόμενη φωτογραφία, στα δεξιά διακρίνονται οι εγκαταστάσεις του Hotel Bellevue και αριστερά ο σταθμός του τελεφερίκ!
Η θέα από το Pilatus Kulm, στα δεξιά ο τερματικός σταθμός του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου με τις σχετικές εγκαταστάσεις του:
Υπαίθριος χώρος με πολλά τραπεζοκαθίσματα για όποιον θέλει απλά να απολαύσει τη θέα πίνοντας έναν καφέ, ένα αφέψημα ή κάποιο άλλο ποτό:
Κάπου εκεί συναντήσαμε και τον κάτωθι εικονιζόμενο υπαίθριο μουσικό, ο οποίος φρόντιζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αποσπά την προσοχή των επισκεπτών με το ξύλινο αλπικό κέρας (αλπικό κόρνο ή Αlpenhorn όπως ονομάζεται στα γερμανικά), ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό πνευστό όργανο συνεννόησης, επικοινωνίας αλλά και διασκέδασης των Ελβετικών Άλπεων το οποίο παράγει μόνο 12 φυσικούς τόνους!
Οι εγκαταστάσεις του προαναφερομένου Ξενοδοχείου Pilatus-Kulm:
Μια ενδεικτική πανοραμική φωτογραφική καταγραφή της θέας της λίμνης της Λουκέρνης από ψηλά:
Ανεβαίνοντας πεζοί προς την κορυφή Oberhaupt στα 2.105 μέτρα, σε μια όχι ιδιαιτέρως απαιτητική διαδρομή με σκαλοπάτια τα οποία βέβαια χρήζουν της δέουσας προσοχής, καταγράφοντας την πραγματικά μαγευτική και απρόσκοπτη θέα των ελβετικών λιμνών και των χιονισμένων Άλπεων.
Τέλος διαδρομής και στάση για ξεκούραση στην κορυφή Oberhaupt προτού ξεκινήσει η ομολογουμένως ευκολότερη κατάβαση.
Εν συνεχεία, αντί να επιχειρηθεί ακόμα μια σύντομη πεζοπορική ανάβαση προς την επίσης γειτονική κορυφή Esel, επιλέξαμε να μετακινηθούμε πεζοί προς τα δυτικά / νοτιοδυτικά, αφήνοντας πίσω μας το πλάτωμα όπου βρίσκονται το Ξενοδοχείο Pilatus Kulm και οι λοιπές εγκαταστάσεις, ακολουθώντας σχετικό μονοπάτι.
Η εν λόγω ήσυχη και ήπια πεζοπορική διαδρομή, με τη θέα προς το νότο και τις χιονισμένες Άλπεις, προσέφερε μια ευκαιρία παρατήρησης της τοπικής χλωρίδας (αγριολούλουδα με όμορφα χρώματα που φυτρώνουν σε υψόμετρο) όπως επίσης ορισμένα είδη πτηνών που διαβιώνουν στην περιοχή.
Με την ώρα της επιστροφής να πλησιάζει, ακολούθησε η επιβίβαση σε μια από τις αεροδυναμικές καμπίνες του εναερίου τελεφερίκ με την ονομασία "Dragon Ride" ("Η πτήση του Δράκου"), κάθε μια εκ των οποίων δύναται να μεταφέρει μέχρι 55 επιβάτες (καθήμενους και όρθιους) προς το Fräkmüntegg μέσα σε μόλις τρεισήμισι λεπτά! Η διαδρομή μπορεί να είναι σύντομη, πλην όμως η θέα που προσφέρει η σχεδόν εξολοκλήρου γυάλινη καμπίνα μοναδική. Σε αντίθεση με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, το εναέριο τελεφερίκ, το οποίο πρώτο-λειτούργησε τον Μάρτιο του έτους 1956 έχοντας ανακαινιστεί΄έκτοτε δις, λειτουργεί καθ'όλο το έτος, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Pilatus.
Η επόμενη στάση λαμβάνει χώρα στο Fräkmüntegg, εκεί όπου αναγκαστικά όλοι οι επιβάτες της εναέριας καμπίνας οφείλουν να αποβιβαστούν και είτε να συνεχίσουν την κάθοδό τους προς το Kriens με τις μικρότερες καμπίνες του τελεφερίκ, είτε βεβαίως να επισκεφτούν το Fräkmüntegg, ένα μέρος αφιερωμένο στην περιπέτεια και την αναψυχή. Στο Fräkmüntegg λοιπόν, οι μικρότεροι αλλά και οι μεγαλύτεροι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του μεγαλύτερου πάρκου σχοινιών που λειτουργεί στην Ελβετία, να εισέλθουν σε υπαίθριες "ιπτάμενες σκηνές" οι οποίες αιωρούνται πάνω από τα δέντρα, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε μια πίστα για έλκηθρα, να πεζοπορήσουν στη φύση μέσα από ειδικά σχεδιασμένα μονοπάτια, να κατασκηνώσουν και να κάνουν μπάρμπεκιου ή εναλλακτικά να γευματίσουν στο self-service εστιατόριο που προσφέρει τυπικές γεύσεις της ελβετικής κουζίνας. Αξίζει να σημειώσουμε πως το σκηνικό στο Fräkmüntegg αλλάζει κατά τους χιονισμένους χειμερινούς μήνες, εποχή κατά την οποία προσφέρονται στους επισκέπτες μια γρήγορη πίστα έλκηθρων καθώς και ειδικά σχεδιασμένα μονοπάτια χειμερινής πεζοπορίας / ορειβασίας.
Συνεχίζοντας την κάθοδό μας προς το Kriens, επιβιβαζόμαστε στις σαφώς πιο περιορισμένων διαστάσεων καμπίνες του τελεφερίκ (σσ. χωρούν μέχρι 4 άτομα), τις οποίες ο επίσημος ιστότοπος του φορέα που τις διαχειρίζεται αποκαλεί "πανοραμικές γόνδολες" (panorama gondolas).
Η διαδρομή από το Fräkmüntegg μέχρι το Kriens μέσω του Krienseregg διαρκεί περίπου 20 λεπτά της ώρας. Οι 132 εναέριες καμπίνες του εναέριου τελεφερίκ κινούνται ασταμάτητα ανοδικά και καθοδικά, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταφέροντας μέχρι και 750 επισκέπτες ανά ώρα. Το καταπράσινο τοπίο με τα πανύψηλα δέντρα μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών μέχρι τη στιγμή που το τελεφερίκ φθάνει πλέον πάνω από τις οικίες του προαστίου του Kriens.
Ο τερματικός σταθμός του τελεφερίκ στο Kriens.
Όσοι επιλέξουν το τελεφερίκ για την κάθοδό τους από το όρος Pilatus οφείλουν να γνωρίζουν πως στο Kriens δεν υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε περαιτέρω μετακίνηση προς λ.χ. την Λουκέρνη να πρέπει να γίνει είτε με ταξί, είτε με λεωφορείο. Επίσης, μια γενικότερη παρατήρηση η οποία αφορά την χρήση κυρίως την χρήση του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου του Pilatus, και λιγότερο του τελεφερίκ, είναι πως κατά τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και ειδικότερα τις ημέρες με καλό καιρό, η κράτηση θέσεως κρίνεται απαραίτητη λόγω του αυξημένου αριθμού επισκεπτών.
Δείγμα των ενημερωτικών πολύπτυχων φυλλαδίων που διανέμονται δωρεάν, όντας διαθέσιμα σε διάφορες γλώσσες, σχετικά με το όρος Pilatus και τις προσφερόμενες υπηρεσίες / δραστηριότητες.
Αντί επιλόγου, αναμνηστικά αποκόμματα των εισιτηρίων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και του τελεφερίκ από την επίσκεψή μας στο όρος Pilatus:
Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την ανάβαση / κατάβαση στο όρος Pilatus εδώ.
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
Wikipedia - PilatusΔωρεάν έντυπο υλικό από τις εγκαταστάσεις στην κορυφή του όρους Pilatus
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου