Το Μουσείο της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της γνωστής σε όλους μας FIFA (Fédération Internationale de Football Association), η οποία διοικεί σε παγκόσμια κλίμακα το άθλημα του ποδοσφαίρου έχοντας μεταξύ των άλλων την ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου κάθε τέσσερα χρόνια, βρίσκεται στη Ζυρίχη της Ελβετίας, εκεί όπου άλλωστε βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εν λόγω Ομοσπονδίας.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο δεν δύναται να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν λάτρη του ποδοσφαίρου. Και πως μπορεί αυτό να συμβεί όταν στην συγκεκριμένη εγκατάσταση φιλοξενούνται πάνω από χίλια αντικείμενα και αναμνηστικά που σχετίζονται με την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA (και του αρκετά νεώτερου ως θεσμού Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών FIFA), συμπεριλαμβανομένου και του αυθεντικού τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα οποία παρουσιάζονται σε μια συνολική επιφάνεια περίπου 3.500 τετραγωνικών μέτρων.
Αναμνηστικό του εισιτηρίου στο Μουσείο της FIFA κόστους 26 Ελβετικών Φράγκων κατ'άτομο (τιμή θέρους 2024). Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν online από τον ιστότοπο του Μουσείου ή επί τόπου.
Στο πρώτο επίπεδο του Μουσείου της FIFA, με τα εισιτήρια στο χέρι, προτού περάσουμε τον έλεγχο και προχωρήσουμε στα ενδότερα. Τυχόν προσωπικά αντικείμενα και τσάντες μπορούν να αποθηκευτούν στα ειδικά πολύχρωμα ντουλάπια (lockers) τα οποία βρίσκονται στο υπόγειο της εγκατάστασης, έχοντας το καθένα γραμμένο ένα όνομα κάποιας ποδοσφαιρικής διασημότητας.
Εισερχόμενοι στο πρώτο επίπεδο του Μουσείου της FIFA, μας υποδέχονται γιγαντοοθόνες που δείχνουν πως παίζεται το άθλημα του ποδοσφαίρου στις διάφορες γωνιές του πλανήτη, αποτελώντας το προοίμιο μιας έκθεσης που αφιερώνεται στον "βασιλιά όλων των αθλημάτων", στο ποδόσφαιρο, το οποίο παραμένει το παιχνίδι εκείνο που συνδέει και εμπνέει καθημερινά όλον τον κόσμο.
Πρώτη στάση σε μια μοναδική εγκατάσταση - βιτρίνα μήκους 35 μέτρων, με την ονομασία "The Rainbow" ("Το ουράνιο τόξο") όπου παρουσιάζονται, ταξινομημένες ως προς την χρωματική τους απόχρωση, οι φανέλες των 211 εθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών - μελών της FIFA.
Ανάμεσα σε όλες τις φανέλες των διαφόρων ποδοσφαιρικών υπερδυνάμεων ή/και άσημων εθνικών ομάδων, ας εστιάσουμε σε εκείνη με το ελληνικό εθνόσημο:
Στην εξωτερική πλευρά της προαναφερθείσης σχεδόν κυκλικής κατασκευής, υφίσταται ένα φωτογραφικό κολάζ με εικόνες φιλάθλων προερχόμενων από διάφορες χώρες του πλανήτη, ως υπενθύμιση του αδιαμφισβήτητου γεγονότος πως οι φίλαθλοι είναι εκείνοι που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της δημοτικότητας του ποδοσφαίρου:
Λίγα μέτρα παραπέρα, ο κάτωθι εικονιζόμενος τοίχος, συνολικού μήκους 13 μέτρων, φέρει την ονομασία "The Timeline" και παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη του παιχνιδιού του ποδοσφαίρου, από τα χρόνια της γεννήσεως του αθλήματος στην Μεγάλη Βρετανία, μέχρι την εξέχουσα θέση που κατέχει στον 21ο αιώνα. Δίχως υπερβολή, κάθε επισκέπτης με ενδιαφέρον προς το άθλημα του ποδοσφαίρου θα αφιερώσει αρκετή ώρα στον συγκεκριμένο τοίχο, ο οποίος εκθέτει σε χρονολογική σειρά, μεταξύ των άλλων, την εξέλιξη των κανόνων του παιχνιδιού, την εισαγωγή διαφόρων διοργανώσεων - θεσμών (όπως λ.χ. του αγγλικού FA (Football Association Challenge) Cup την περίοδο 1871-1872 ή του νοτιοαμερικανικού Copa America το 1916), τα τουρνουά Παγκοσμίων Κυπέλλων, το επονομαζόμενο "ματς του αιώνα μεταξύ Ευρώπης και Μεγάλης Βρετανίας" κατά το έτος 1947 που σηματοδότησε την επιστροφή των 4 βρετανικών ομοσπονδιών στην FIFA κ.α. συναφή σπουδαία γεγονότα που σημάδεψαν την γιγάντωση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Αλλαγή επιπέδου προς την επόμενη αίθουσα, διαμέσου ενός κλιμακοστασίου στο άκρο του οποίου υφίσταται ένα ψηφιδωτό ποδοσφαιρικών όρων σε διάφορες γλώσσες του κόσμου:
Η επόμενη θεματική αίθουσα του Μουσείου της FIFA, μπορεί να είναι μεν η μικρότερη σε διαστάσεις αίθουσα των εγκαταστάσεων, πλην όμως ίσως αποτελεί την πλέον σημαντική! Άλλωστε για κάποιον λόγο πρέπει να ονομάστηκε "The Foundations", ήτοι "Τα Θεμέλια". Στην εν λόγω αίθουσα λοιπόν παρουσιάζεται η απαρχή της ιστορικής διαδρομής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου το μακρινό έτος 1904 και οι αρχικοί σκοποί που διακηρύχθηκαν από τους ιδρυτές της μέσω του Καταστατικού της.
Ανάμεσα στα δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα αρχειακά κειμήλια που φυλάσσονται στις ειδικές προθήκες της συγκεκριμένης ξεχωρίζει το κάτωθι βιβλίο κανόνων του βρετανικού International Football Association Board από το έτος 1886!
Το εντυπωσιακό και βαρύτιμο' τρόπαιο "Jules Rimet" ("Ζίλ Ριμέ"), το οποίο αναπαριστά την θέα Νίκη, υπήρξε το πρώτο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μετονομάστηκε σε "Jules Rimet" κατά το έτος 1946 προς τιμήν του τρίτου διαδοχικά, μακροβιότερου Προέδρου της FIFA (με διάρκεια θητείας από το 1921 έως το 1954) και εμπνευστή της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πολέμου. Φυσικά, το εικονιζόμενο στην κάτωθι φωτογραφία από τις προθήκες του Μουσείου της FIFA στη Ζυρίχη δεν είναι παρά μια πιστή αντιγραφή του τροπαίου, καθώς, ως γνωστόν, η τύχη του αυθεντικού τροπαίου "Jules Rimet" παραμένει άγνωστη από την 19η Δεκεμβρίου του έτους 1983, ημέρα κατά την οποία εκλάπη από τα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας (σσ. η Βραζιλία τότε, μετά την τρίτη κατάκτηση του τροπαίου, είχε το δικαίωμα να το κρατήσει στην κατοχή της).
Λίγο προτού προχωρήσουμε προς την επόμενη αίθουσα, μια στάση σε μια από τις αρκετές διαδραστικές εγκαταστάσεις πολυμέσων που διαθέτει το Μουσείο της FIFA. H κάτωθι εικονιζόμενη, διέθετε επιλογή αναζήτησης για κάθε χώρα - μέλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, προσφέροντας ορισμένες σχετικές πληροφορίες και κάποια στατιστικά στοιχεία για την καθεμία. Στην περίπτωσή μας, επιλέξαμε χάριν παραδείγματος την Ελλάδα, η οποία κατά την ημέρα της επισκέψεώς μας στο Μουσείο βρισκόταν στην 50η θέση της κατάταξης της FIFA ως προς το Εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο βρισκόταν ακόμα σε αναζήτηση προπονητή (σσ. στην οθόνη εμφανιζόταν το ονοματεπώνυμο του υπηρεσιακού προπονητή Νίκου Παπαδόπουλου).
Επόμενος σταθμός της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας περιήγησης στο Μουσείο της FIFA, στην αίθουσα όπου ουσιαστικά "κτυπά" η καρδιά του Μουσείου, η οποία τυγχάνει να είναι η μεγαλύτερη σε διαστάσεις και φέρει την ονομασία "The FIFA World Cup Gallery". Η εν λόγω αίθουσα αφιερώνεται στους δυο πιο σημαντικούς θεσμούς που διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο (FIFA World Cup) και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών (FIFA Women’s World Cup).
Στην συγκεκριμένη τεράστια αίθουσα, τα βλέμματα των επισκεπτών κεντρίζουν οι ειδικές προθήκες που αφιερώνονται - στοιχισμένες σε χρονολογική σειρά - στις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ξεκινώντας από την "μακρινή" πρώτη διοργάνωση του 1930, που έλαβε χώρα στην Ουρουγουάη, από την 13η έως τις 30η Ιουλίου εκείνου του έτους.
Τα κειμήλια που φυλάσσονται στις προθήκες της αίθουσας "The FIFA World Cup Gallery" είναι δίχως αμφιβολία μοναδικής σπανιότητας και αξίας όπως λ.χ. η κάτωθι εικονιζόμενη φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ιταλίας η οποία κέρδισε δυο συναπτές διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1934 και το 1938, με τον φασιστικό διπέλεκυ του Benito Mussolini στο ιταλικό εθνόσημο.
Ειρήσθω εν παρόδω, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938, η οποία διεξήχθη στα γήπεδα της Γαλλίας όπου μεταξύ των άλλων έλαμψε το άστρο του Βραζιλιάνου επιθετικού Leônidas, υπήρξε η τελευταία προ του ξεσπάσματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (σσ. τα έτη 1942 και 1946 δεν υπήρξαν διοργανώσεις Παγκόσμιο Κύπελλο).
Μια από τις μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954 η οποία έλαβε χώρα στην Ελβετία, με νικήτρια την ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, ένα απόκομμα εισιτηρίου από τον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στη Βέρνη και λίγα υπολείμματα από έναν εκ των πύργων του Σταδίου Wankdorf της Βέρνης το οποίο κατεδαφίστηκε το 2005, είναι ορισμένα από τα κειμήλια που συναντά ο επισκέπτης στην προθήκη του Μουντιάλ του 1954.
Οι φανέλες των Εθνικών Ομάδων της Βραζιλίας και της Γαλλίας που αναμετρήθηκαν στον έναν από τους δυο ημιτελικούς της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1962 που έλαβε χώρα στην Σουηδία. Για την ιστορία, στο συγκεκριμένο αλησμόνητο παιχνίδι, η Βραζιλία, μετέπειτα νικήτρια του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της, είχε επικρατήσει των Γάλλων με 5-2, με χατ τρικ του "καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα" Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, 23.10.1940 – 29.12.2022)!
Η μπάλα, η σφυρίχτρα και το μολύβι με το οποίο σημείωνε τα τεκταινόμενα του ποδοσφαιρικού αγώνα (ημιτελικού) του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 ο Γερμανός διαιτητής Rudolf Kreitlein. Ειρήσθω εν παρόδω, η συγκεκριμένη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία διεξήχθη στην Αγγλία και κατέληξε με τροπαιούχο την αγγλική ομάδα του Bobby Moore, υπήρξε η τελευταία διοργάνωση προ της χρησιμοποιήσεως της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας, δυο μέτρων που εφαρμόστηκαν από την επόμενη διοργάνωση (του 1970).
Ποδοσφαιρικά κειμήλια από την προθήκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 που διεξήχθη στο Μεξικό. Εκτός από την φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας, η οποία κατέκτησε στην συγκεκριμένη διοργάνωση τον τρίτο τίτλο της έχοντας την - σύμφωνα με πολλούς - πιο πλήρη ομάδα όλων των εποχών με Pelé, Clodoaldo, Gérson, Jairzinho, Rivellino και Tostão, λαμβάνοντας συν τοις άλλοις το δικαίωμα να απεικονίζει τα τρόπαια με τρία αστέρια στην εμφάνισή της, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στην προθήκη του πρώτου album συλλεκτικών αυτοκόλλητων της ιταλικής εκδοτικής εταιρίας Panini που κυκλοφόρησε εκείνη την χρονιά με θέμα το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στην προθήκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, το οποίο διοργανώθηκε στη Δυτική Γερμανία με τελική νικήτρια την οικοδέσποινα ομάδα, μοιραία το βλέμμα πέφτει στην χαρακτηριστική πορτοκαλί φανέλα της φοβερής ομάδας της Εθνικής Ολλανδίας των Johan Neeskens, Johnny Rep και του αρχηγού της, του "Ιπτάμενου Ολλανδού" Johan Cruyff!
Επόμενη στάση, στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της δεκαετίας του 1970, το οποίο έλαβε χώρα στην Αργεντινή, από την 1η ως την 25η Ιουνίου του 1978. Νικήτρια του συγκεκριμένου τουρνουά αναδείχθηκε η ομάδα της Αργεντινής για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε μια διοργάνωση που σημαδεύτηκε από την εκτελεστική δεινότητα του τοπικού ήρωα Mario Alberto Kempes.
H φανέλα της Εθνικής Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα του πρωταγωνιστή και αρχισκόρερ της Paolo Rossi (23.09.1956 – 09.12.2020) από την 12η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου η οποία φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Ισπανίας το καλοκαίρι του 1982. Παραπλεύρως, μια ασπρόμαυρη μπάλα Adidas, από το παιχνίδι της φάσης των ομίλων μεταξύ Ιταλίας και Βραζιλίας.
Στην προθήκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, το οποίο διεξήχθη στο Μεξικό, δεσπόζει βεβαίως η φιγούρα του θεωρούμενου από πολλούς ως "κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών", του Diego Armando Maradona (30.10.1960 – 25.11.2020), ο οποίος οδήγησε την Εθνική Αργεντινής για δεύτερη φορά στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.
Ακολουθούν οι προθήκες που αφιερώνονται στα Παγκόσμια Κύπελλα της δεκαετίας του '90, ήτοι της διοργάνωσης του 1990 που έλαβε χώρα στα γήπεδα της Ιταλίας με νικήτρια την ομάδα της Δυτικής Γερμανίας (3ος τίτλος) υπό την καθοδήγηση του Franz Beckenbauer, της διοργάνωσης του 1994 η οποία πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (σσ. με την αλήστου μνήμης πρώτη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας της Ελλάδος) με νικήτρια την ομάδα της Εθνικής Βραζιλίας των Bebeto και Romario και της διοργάνωσης του 1998, στα γήπεδα της Γαλλίας, με το τρόπαιο να καταλήγει για πρώτη φορά στην ιστορία στους οικοδεσπότες "τρικολόρ".
Τα πλέον πρόσφατα παγκόσμια ποδοσφαιρικά τουρνουά του 21ου αιώνα, επίσης διαθέτουν το καθένα την σχετική ιδιαίτερη προθήκη τους.
Ενδεικτικά ας παρουσιάσουμε την φανέλα του Ιταλού Alessandro Del Piero με το κρίσιμο μοναδικό του γκολ στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, κόντρα στην οικοδέσποινα ομάδα της Γερμανίας (σσ. η Ιταλία κατέκτησε τον τέταρτο Παγκόσμιο τίτλο της στη συγκεκριμένη διοργάνωση).
Την ιδιότυπη "βουβουζέλα" με τον χαρακτηριστικό διαπεραστικό ήχο, η οποία αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το καλοκαίρι του 2010, με νικήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της την Εθνική Ομάδα της Ισπανίας!
Αλλά και την "Brazuca" της Adidas, η οποία αποτέλεσε την επίσημη μπάλα της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 η οποία διεξήχθη στα γήπεδα της Βραζιλίας, δίπλα στην φανέλα του τοπικού ηγέτη Neymar Jr., ο οποίος όμως αρκέστηκε στην τέταρτη θέση (σσ. Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, για 4η φορά στην ιστορία τους, οι Γερμανοί).
Η πλέον πρόσφατη προθήκη είναι βεβαίως αφιερωμένη στην τελευταία χρονικά διοργάνωση του Παγκοσμίου Πολέμου η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στα γήπεδα του Κατάρ από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου του έτους 2022, με νικήτρια την Εθνική Ομάδα της Αργεντινής, υπό την ηγεσία του Lionel Messi.
Εκτός από τις προαναφερθείσες προθήκες, στον χώρο της αίθουσας "The FIFA World Cup Gallery" ο επισκέπτης θα συναντήσει διάφορα άλλα ενδιαφέροντα σημεία απασχόλησης όπως λ.χ. την κάτωθι εικονιζόμενη εγκατάσταση, υπό την ονομασία "Feel the Difference", στην οποία μπορούν να συγκριθούν έμπρακτα τα ποδοσφαιρικά παπούτσια της δεκαετίας του 1920, με τα μεταπολεμικά της δεκαετίας του 1950 και με εκείνα της δεκαετίας του 2010 ή ακόμα οι ποδοσφαιρικές μπάλες που χρησιμοποιούνταν στις αρχές του 20ου αιώνα, με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν μετά τον Πόλεμο και τέλος με μια σύγχρονη Adidas του έτους 2014!
Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχει ειδική ενότητα αφιερωμένη στις μασκότ των διαφόρων διοργανώσεων (σσ. στην κάτωθι φωτογραφία, ο χαρακτηριστικός, χαμογελαστός Naranjito, η πετυχημένη μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 στην Ισπανία)!
Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας του Μουσείου της FIFA μπορούν επίσης να διαγωνιστούν σε διαδραστικά παιχνίδια ποδοσφαιρικών γνώσεων, να αναλάβουν τον ρόλο του διαιτητή σε αποφάσεις που σημάδεψαν ματς προηγούμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων απαντώντας σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, να φωτογραφηθούν πανηγυρίζοντας κάποιο γκολ με φόντο κάποιο πολύ γνωστό γήπεδο (όπως λ.χ. το περίφημο Maracaná) ή ακόμα να μιμηθούν έναν αγαπημένο σπορκάστερ περιγράφοντας κάποια γνωστή φάση από ματς προηγούμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (booth).
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στις διαδραστικές εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν σε ηλεκτρονική μορφή τα γνωστά και λαοφιλή albums της ιταλικής εκδοτικής εταιρίας Panini με θέμα το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάθε επισκέπτης μπορεί, με χρόνο και υπομονή, να "ξεφυλλίσει" ψηφιακά τα συλλεκτικά albums, αρχής γενομένης από το πρώτο album που κυκλοφόρησε την χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970.
Αφού περιμέναμε αρκετή ώρα για να εξασφαλίσουμε θέση μπροστά στο συγκεκριμένο μηχάνημα, ας επιχειρήσουμε ένα σύντομο πέρασμα από τις τρεις συμμετοχής της Εθνικής Ομάδας της Ελλάδος στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου με την βοήθεια της τεχνολογίας, μέσα από τα αντίστοιχα album της Panini.
Η Εθνική Ελλάδος που συμμετείχε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1994:
Η Εθνική Ελλάδος που συμμετείχε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010:
Το εθνικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με την σύνθεση με την οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014:
"Ξεκολλώντας" μετά από ώρα από τα συλλεκτικά αυτοκόλλητα της Panini, στεκόμαστε μπροστά στο "Τείχος των Πρωταθλητών" ("Wall of Champions"), μια κατασκευή η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά, ανά διοργάνωση, τα ονοματεπώνυμα όλων των Παγκοσμίων Πρωταθλητών ποδοσφαίρου:
Αν αναρωτιέστε τι υποδηλώνει το μεταλλικό σφαιρίδιο που υπάρχει ή όχι μπροστά από το ονοματεπώνυμο του κάθε ποδοσφαιριστή ή/και προπονητή, όπως λ.χ. συμβαίνει στην περίπτωση της συνθέσεως της Εθνικής Ιταλίας του 1982, η απάντηση είναι πως το σφαιρίδιο υποδηλώνει αν ο αναγραφόμενος ποδοσφαιριστής ή προπονητής, κάτοχος Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχει επισκεφθεί ή όχι το Μουσείο της FIFA!
Τέλος, στην ίδια αίθουσα, εντός ειδικής προθήκης, στέκει επιβλητικό το αυθεντικό τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το "ιερό δισκοπότηρο" κάθε ποδοσφαιριστή! Οι επισκέπτες δημιουργούν ουρές για να φωτογραφηθούν δίπλα στο βαρύτιμο χρυσό κύπελλο των 36,5 εκατοστών ύψους και των 6,175 κιλών βάρους, το οποίο απονέμεται στην νικήτρια ομάδα κάθε διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε τέσσερα χρόνια.
Προτού οι επισκέπτες μπουν στον τεράστιο ανελκυστήρα που οδηγεί στον πρώτο όροφο, κάθε ενδιαφερόμενος/η είναι ευπρόσδεκτος να μπει στον κινηματογράφο ("The Cinema") με την τεράστια οθόνη 180° και να παρακολουθήσει δυο ταινίες μικρού μήκους με θέμα, τι άλλο, το ποδόσφαιρο και τα Παγκόσμια Κύπελλα Ανδρών και Γυναικών, το "The Final" και το "The path of Champions".
Ακολούθως, στον άνω όροφο, κοσμοσυρροή από ανθρώπους κάθε ηλικίας στο "The Pinball", το οποίο αποτελεί το πλέον διασκεδαστικό κομμάτι του Μουσείου της FIFA, εκεί όπου κάθε ενδιαφερόμενος δύναται, αν το επιθυμεί, να αποδείξει τις ποδοσφαιρικές του αρετές σε πέντε διαφορετικές πίστες - προκλήσεις (λ.χ. εκτέλεση κόρνερ, ντρίπλα, ακρίβεια πάσας κ.α.):
Η τελευταία μεγάλη θεματική ενότητα του Μουσείου της FIFA φέρει τον τίτλο "eFootball: The Virtual Pitch" και σχετίζεται με την εξέλιξη του παιχνιδιού του ποδοσφαίρου μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, ως αναπόσπαστο πλέον τμήμα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Με τα όρια της πραγματικότητας και της προσομοίωσης να είναι ήδη αρκετά δυσδιάκριτα, καθημερινά, σε όλον τον κόσμο, εκατομμύρια χρήστες (gamers) παίζουν ηλεκτρονικό ποδόσφαιρο (eFootball) ατομικά, οργανωμένοι ως μέλη σε ομάδες ή Εθνικές Ομάδες, εντός ψηφιακών γηπέδων, διεκδικώντας μάλιστα το ψηφιακό παγκόσμιο κύπελλο ηλεκτρονικού ποδοσφαίρου (FIFA eWorld Cup).
Ως τμήμα της ιστορικής διαδρομής της εξέλιξης του ποδοσφαίρου το οποίο πλέον παίζεται και ψηφιακά / εικονικά με τη βοήθεια και χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών μηχανών και κονσολών, στην ίδια θεματική ενότητα της έκθεσης επιχειρείται μια σύντομη ενδεικτική παράθεση των παλαιότερων ρετρό (retro) παιχνιδιών που σχετίζονταν με το ποδόσφαιρο, τα οποία αποτέλεσαν ουσιαστικά τους προδρόμους της σημερινής κατάστασης.
Ενδεικτικά παραδείγματα, τα κάτωθι επιτραπέζια "ποδοσφαιράκια", βγαλμένα από άλλες εποχές:
Βέβαια, η εξέλιξη της τεχνολογίας, από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80, συνέδεσε το παιχνίδι του ποδοσφαίρου με τις πρώτες ιστορικές κονσόλες όπως το Atari 2600 και αργότερα με τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές (παιχνιδομηχανές), όπως λ.χ. ο Commodore 64!
Παραμένοντας σε ρετρό κλίμα, σε μια γωνιά του ορόφου υφίσταται μια μικρή ενδεικτική χρονολογική αναφορά στα γραμματόσημα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει ανά τον κόσμο, με θέμα το ποδόσφαιρο, αρχής γενομένης από ένα γραμματόσημο που εκτυπώθηκε στο Montevideo της Ουρουγουάης κατά το έτος 1924, με την ευκαιρία της κατακτήσεως του χρυσού μεταλλίου στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς, από την Εθνική Ουρουγουάης.
Αποχαιρετισμός στην έκθεση με μια ματιά σε μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση η οποία ομοιάζει με έναν γαλαξία όπου χειροποίητες μπάλες ποδοσφαίρου προερχόμενες από διάφορες χώρες του κόσμου καταλαμβάνουν θέσεις πλανητών (Galaxy of footballs)!
Ένα γρήγορο πέρασμα από το κατάστημα του Μουσείου το οποίο βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου προσφέροντας μια ευρεία γκάμα ποδοσφαιρικού ρουχισμού, συμπεριλαμβανομένων εμφανίσεων ομάδων, και αξεσουάρ της Adidas, αναμνηστικά (memorabilia) σχετικά τις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων αλλά και είδη αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Μουσείο της FIFA, παιχνίδια, δώρα, χαρτικά, βιβλία κ.α. σχετικά.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως τα περίπου 3.500 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας στα οποία εκτείνεται το Μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη της Ελβετίας, καταλαμβάνουν μονάχα τα τρία πρώτα επίπεδα του δεκαόροφου ανακαινισμένου Haus zur Enge, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων ένα Sports Bar (στο ισόγειο, δίπλα στην κεντρική είσοδο), ένα εστιατόριο/bistrot, μια καφετέρια, μια βιβλιοθήκη καθώς και αίθουσες συνεδριάσεων. Αντίστοιχα, στους άνω ορόφους που δεν χρησιμοποιούνται από το Μουσείο, υφίστανται εγκαταστάσεις γραφείων καθώς επίσης 34 πολυτελή διαμερίσματα (από τον 3ο έως τον 9ο όροφο) με θέα, τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση!
Αποχαιρετώντας το άκρως ενδιαφέρον Μουσείο της FIFA, το οποίο συστήνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε φίλο του ποδοσφαίρου, παρά την όποια σκιά σκανδάλου πλανάται από τον Δεκέμβριο του 2020 πάνω από αυτό και από την έδρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (σσ. την προαναφερθείσα ημερομηνία η FIFA στράφηκε νομικά εναντίον του πρώην προέδρου της Sepp Blatter με την κατηγορία της υποψίας κακοδιαχείρισης κεφαλαίων για την δημιουργία του εν λόγω μουσείου το οποίο κόστισε 500 εκατομμύρια ελβετικά Φράγκα, ήτοι περίπου 535 εκατομμύρια Ευρώ)!
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Η έκθεση "The Making of a Footballer: Photographs of Youthful Dreams" στο Μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου