Το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με την επωνυμία "Παντάνασσα" φέρεται να ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Σύμφωνα με τον ερευνητή Δ. Κρασονικολάκη, το Λύκειον "Παντάνασσα", των Παν. Η. Παπαδογεωργή και Ευαγγ. Γ. Αξυλιθιώτου ιδρύθηκε στα 1935.
Βάσει διαθέσιμων φωτογραφικών τεκμηρίων από εθνικές εορτές και άλλες συναφείς εκδηλώσεις προκύπτει πως το Λύκειον "Παντάνασσα" σαφώς λειτουργούσε κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '30 και προ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Βάσει αρχειακών τεκμηρίων από πρωτογενή έρευνα προκύπτει επίσης πως κατά το έτος 1938, ο λοχαγός Κωνσταντίνος Παπαοικονόμου διατηρούσε το Μέγα Φροντιστήριον Μαθηματικών "Ο Ευκλείδης" εντός των εγκαταστάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων "Παντάνασσα", στη συνοικία της Πηγάδας.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ένα χρόνο αργότερα (1939), ο λογοτέχνης, καλλιτέχνης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Θάνος Τράγκας (1904 - 1983), με καταγωγή από την Αναβρυτή Λακωνίας, σκηνοθέτησε την "Ελένη" του Ευριπίδη με το Λύκειο "Παντάνασσα", παρουσιάζοντας την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς και στο Δημοτικό Θέατρο Σπάρτης.
Παναγιώτης Η. Παπαδογεώργης |
Μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Οδηγό της Ελλάδος Ιγγλέση της περιόδου 1947-1948, το Λύκειο "Η Παντάνασσα" λειτουργούσε επί της οδού Καραΐσκου 174.
Έτος 1947 |
Ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις του Λακωνικού Λυκείου "Η Παντάνασσα" του Παναγιώτη Παπαδογεώργη, με έδρα στη συμβολή της μεγάλης οδού Καραΐσκου 235-237 (μετέπειτα οδός Σαλαμινομάχων) και της οδού Ευπλοίας 53-54-55, πλησίον πλατείας Πηγάδας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Το υπό εξέτασιν εκπαιδευτικό ίδρυμα εκείνη την εποχή διέθετε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Πλήρες Γυμνάσιο, προσέφερε επίσης διδασκαλία ξένων γλωσσών, ωδείο, ενώ διατίθεντο αυτοκίνητα για την μεταφορά των μαθητών. Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, για τους εκ Λακωνίας μαθητές, υφίσταντο ειδικές συνθήκες και τιμές.
Εκτός από τον Λυκειάρχη Παναγιώτη Η. Παπαδογεώργη, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, στο Λακωνικό Λύκειον η "Παντάνασσα" καταγράφονταν οι εξής δάσκαλοι και καθηγητές: Αλ. Παναγιωτόπουλος, Μαρία Ζαφειρίου, Αντώνιος Μουσούρος, Ελένη Σοφρά, Κατίνα Λαλούση, Αμ. Βασιλάκου, Κατίνα Σταθοπούλου και Γ. Κράκαρης.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως ο ιδρυτής και διευθυντής (λυκειάρχης) του υπό εξέτασιν σχολείου φιλόλογος Παναγιώτης Η. Παπαδογεώργης, εκ Λακωνίας, υπήρξε μεταξύ των άλλων πρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου Ιδιωτικών Σχολείων, εκ των ιδρυτικών μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λυκειαρχών, ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδος εξυπηρετήσεως των λακωνικών συμφερόντων "Ο Φάρος της Λακωνίας" ενώ αναμείχθηκε μεταπολεμικά στα κοινά της πόλεως ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γεωργίου Ανδριανόπουλου στις δημοτικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου του 1954, οι οποίες υπήρξαν οι δεύτερες κατά χρονική σειρά μεταπολεμικές δημοτικές/κοινοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα.
Ακολουθούν ενδεικτικές αρχειακές φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του Λακωνικού Λυκείου η "Παντάνασσα", από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Μαθήτριες του Λυκείου με εθνικές ενδυμασίες στο Γυμναστήριο του Πειραϊκού Συνδέσμου:
Γυμναστικές επιδείξεις του Λυκείου "Παντάνασσα" στο Γυμναστήριο του Πειραϊκού Συνδέσμου:
Μαθητές του Λυκείου σε εκδρομή στην αρχαία Ολυμπία:
Ανακοίνωση του Πειραϊκού Λυκείου "Παντάνασσα" του Παν. Η. Παπαδογεώργη, από το καλοκαίρι του έτους 1960, σύμφωνα με την οποία, μετά την αποπεράτωση της νέας πενταώροφης πτέρυγας του Λυκείου, ξεκινούσε η λειτουργία του Οικοτροφείου.
Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Προτύπων Λυκείων Πειραιώς - Νέου Φαλήρου "Παντάνασσα" των Παναγιώτη και Ηλία Παπαδογεώργη από το έτος 1962 (σσ. όπως γίνεται αντιληπτό, στη διεύθυνση του σχολικού ιδρύματος μνημονευόταν πλέον και ο ένας εκ των δυο αρρένων τέκνων του Παναγιώτη Παπαδογεώργη, Ηλίας). Εκείνη τη χρονιά, ο υπό εξέτασιν εκπαιδευτικός οργανισμός διέθετε τρία Γυμνάσια ημερήσια και νυχτερινά, δυο εξαθέσια Δημοτικά Σχολεία, δυο νηπιαγωγεία, Ναυτικό Γυμνάσιο στην παραλία του νέου Φαλήρου με κήπο εκτάσεως 10.000 πήχεων και Οικοτροφείο.
Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Προτύπων Λυκείων Πειραιώς - Νέου Φαλήρου "Παντάνασσα" από το έτος 1963. Εκείνη τη χρονιά, ο υπό εξέτασιν εκπαιδευτικός οργανισμός διέθετε δυο ημερήσια Γυμνάσια, δυο εξαθέσια Δημοτικά Σχολεία, δυο νηπιαγωγεία, Ναυτικό Γυμνάσιο στο νέο Φάληρο και Οικοτροφείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από πρωτογενή έρευνα, το προαναφερθέν Ναυτικό Γυμνάσιο του Νέου Φαλήρου "Παντάνασσα" στεγάστηκε στο κτίριο που βρισκόταν επί της ακτής Ποσειδώνος 1 (σσ. σήμερα άδειο οικόπεδο), στα όρια νέου Φαλήρου και Μοσχάτου, στο σημείο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Λύκειο Β.Ν. Θεοδωρίκου και αργότερα το διδακτήριο του Ναυτικού Γυμνασίου / Λυκείου "Πρωτεύς" του Μαρκοζάνη.
Το Λύκειο η "Παντάνασσα" υπήρξε μια από τις αρκετές επιλογές ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις πολυπληθείς συνοικίες των Υδρέϊκων, της (νέας) Καλλιπόλεως, της Φρεαττύδας κ.ο.κ. Σε προσωπικά αρχεία διασώζονται διάφορες αρχειακές φωτογραφικές καταγραφές από γυμναστικές επιδείξεις του υπό εξέτασιν σχολείου στο γυμναστήριο του Πειραϊκού Συνδέσμου, στην πλατεία Πηγάδας, από παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων σε Εθνικές Εορτές, αλλά και από συνεστιάσεις των Συλλόγων Μανιατών Αττικής, εκεί όπου συχνά μαθήτριες του Λυκείου "Παντάνασσα" έκαναν την εμφάνισή τους με μανιάτικες παραδοσιακές φορεσιές χορεύοντας τοπικούς χορούς.
Κατά το έτος 1973, το Λύκειο η "Παντάνασσα" καταγραφόταν ως εκλογικό κέντρο. Μετά την παύση της λειτουργίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι εγκαταστάσεις του Λυκείου η "Παντάνασσα" τέθηκαν προς ενοικίαση. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στις εν λόγω εγκαταστάσεις φιλοξενήθηκε με ενοίκιο το 12ο Λύκειο Πειραιώς ενώ αργότερα το κτίριο ενοικιάστηκε στο φροντιστήριο αγγλικών / ξένων γλωσσών του Παναγιώτη Μανωλάκου.
Το εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο πάλαι ποτέ σχολικό κτίριο του Λυκείου η "Παντάνασσα", στη συμβολή των οδών Σαλαμινομάχων 7 και Ευπλοίας 53-55, όπως καταγράφηκε φωτογραφικά στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Άποψη από την οδό Ευπλοίας με την σιδερένια αυλόπορτα η οποία έδιδε πρόσβαση στο προαύλιο του σχολείου, με το μεγάλο φοινικόδεντρο, εκεί όπου περνούσαν την ώρα των διαλειμμάτων οι μαθητές.
Η σφραγισμένη θύρα επί της οδού Σαλαμινομάχων 7, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 2010 διασωζόταν πολυκαιρισμένη πινακίδα με αναφορά στα γραφεία του Λυκείου "Παντάνασσα":
Άποψη της εγκαταλειμμένη κτιριακής εγκατάστασης από την οδό Σαλαμινομάχων:
Η κύρια εξώθυρα της σχολικής εγκατάστασης επί της οδού Ευπλοίας 53:
Απομεινάρι του παρελθόντος η τελευταία πινακίδα του Λυκείου - Γυμνασίου "Παντάνασσα":
Έτερο απομεινάρι της πλέον πρόσφατης χρήσης του κτιρίου ως φροντιστήριο ξένων γλωσσών στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Μια κλεφτή ματιά στην αυλή του εγκαταλειμμένου κτιρίου επί της οδού Ευπλοίας.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από:
Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως - Προφορικές Μαρτυρίες
Φωτογραφίες:
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου