Pages

Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

Τέλος εποχής για τα δημόσια καρτοτηλέφωνα του πάλαι ποτέ κραταιού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ, εμπορική επωνυμία Cosmote) μετά από τρεις δεκαετίες παρουσίας και λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα. Στους δρόμους των Αθηνών και του Πειραιώς, έχουν απομείνει ελάχιστα λειτουργικά καρτοτηλέφωνα (cardphones), συχνά με εμφανή τα σημάδια του περάσματος των χρόνων, της έλλειψης επαρκούς συντήρησης αλλά και των βανδαλισμών που έχουν υποστεί, ενώ την ίδια στιγμή υφίστανται πολλά καρτοτηλέφωνα μη λειτουργικά, εντελώς απαξιωμένα, ρυπαρά και διαλυμένα, τα οποία απλώς προσθέτουν μια ακόμα νότα μιζέριας και τριτοκοσμίας στο ήδη βεβαρυμένο αστικό περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η εν λόγω εικόνα δεν συναντάται μονάχα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία και τα νησιά της χώρας.
 
Οι νέες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες που επικράτησαν στην αγορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες (κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο, VoIP κτλ.) μείωσαν στο ελάχιστο την χρήση των δημοσίων καρτοτηλεφώνων, τα οποία κατάντησαν - στην πλειοψηφία των περιπτώσεων - εστίες ρύπανσης, ακαλαισθησίας και ... διαφήμισης. 

Δίχως αμφιβολία, αρχής γενομένης από τα τέλη του καλοκαιριού του έτους 1992, τότε που τα πρώτα 350 καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ έκαναν την εμφάνισή τους εις αντικατάσταση των προγενεστέρων δημοσίων τηλεφωνικών θαλάμων που διέθεταν συσκευές με κερματοδέκτες, τα καρτοτηλέφωνα προσέφεραν αξιοσημείωτο κοινωνικό έργο, προσφέροντας τη δυνατότητα της επικοινωνίας, σε μια εποχή τηλεπικοινωνιακά άκρως διαφορετική από την σημερινή. Σχεδόν σε κάθε πορτοφόλι της δεκαετίας του '90 υπήρχε μια τηλεκάρτα με μονάδες το υπόλοιπο των οποίων εμφανιζόταν στις μικρές οθόνες των καρτοτηλεφώνων (σσ. τα οποία συχνά μάλιστα "έκλεβαν" μονάδες προκαλώντας την οργή των κατόχων τους). 

Παλαιότεροι τηλεφωνικοί θάλαμοι αστικών και υπεραστικών κλήσεων στους οποίους ενσωματώθηκαν καρτοτηλέφωνα στην Αθήνα:

ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΑ

Το κλασικό κίτρινο μεταλλικό κουβούκλιο των υπαίθριων δημοσίων καρτοτηλεφώνων:

ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΟ

Λεπτομέρεια από το εσωτερικό κουβουκλίου βανδαλισμένου εκτός λειτουργίας δημοσίου καρτοτηλεφώνου (συσκευή της Intrakom του Σωκράτη Κόκκαλη, με το παλαιό σήμα του ΟΤΕ). Εντός του κουβουκλίου, διαφημίσεις διαφόρων ειδών σε αυτοκόλλητη μορφή και οι συνήθεις αγγελίες σεξουαλικού περιεχομένου γραμμένες με μαρκαδόρο.

ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΟ

Εικόνα παρακμής από τον χώρο όπου υφίσταντο καρτοτηλέφωνα επί της οδού Καραολή-Δημητρίου, έξωθεν γραφείων ΟΤΕ (αργότερα Cosmote), στον Πειραιά. Τα εν λόγω καρτοτηλέφωνα, εξυπηρετούσαν επί πολλά χρόνια μεγάλο αριθμό χρηστών, κυρίως μεταναστών που τηλεφωνούσαν στις πατρίδες τους. Για την ιστορία, τα συγκεκριμένα καρτοτηλέφωνα αποσύρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2020 και ο χώρος, ο οποίος χρησιμοποιείτο από αστέγους, σφραγίστηκε καταλλήλως.

ΟΔΟΣ ΚΑΡΑΟΛΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 19

ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΑ

Καρτοτηλέφωνο, σε σχετικά καλή κατάσταση, εντός των εγκαταστάσεων του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας "Ο Άγιος Παντελεήμων". 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ"

Την ώρα που η απόσυρση των καρτοτηλεφώνων από διάφορους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, στο διαδίκτυο, εδώ και πολλά χρόνια, υφίσταται μια μεγάλη αγορά συλλεκτών τηλεκαρτών (σσ. με τις πλέον σπάνιες και εμπορικά πολύτιμες να είναι οι πρώτες χρονολογικά του έτους 1992 καθώς και κάποιες μεταγενέστερες ειδικές εκδόσεις καθώς και κάποιες με τυπογραφικά λάθη) ενώ σε γνωστό διαδικτυακό τόπο αγοραπωλησιών πωλείται μέχρι και ολόκληρο καρτοτηλέφωνο με την τηλεφωνική συσκευή και το σιδερένιο πλαίσιο! 

Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.

Φωτογραφίες:
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου