Pages

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023

ΤΟ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ Η ΣΤΟΑ ΨΑΡΡΑ

Στον Πειραιά του 21ου αιώνα, ελάχιστοι γνωρίζουν πως το κάτωθι εικονιζόμενο γωνιαίο κτίριο το οποίο βρίσκεται στη συμβολή της οδού Δημητρίου Γούναρη 14 με την αρχή της εμπορικής οδού Τσαμαδού, αποτελεί μετασκευή του Μεγάρου Ψαρρά, μιας κατασκευής της εποχής του Μεσοπολέμου.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ | ΟΔΟΣ ΤΣΑΜΑΔΟΥ

Στις μέρες μας (έτος 2023), στο ισόγειο του υπό εξέτασιν κτιρίου λειτουργούν εμπορικά καταστήματα (κουλουράδικο "Mon Koulour", "Μανδραγόρας", ιχθυοπωλείο "Ιχθυόπολις", Καπετανάκης - Κατεψυγμένα Προϊόντα (από το 1948), καφεκοπτείο "Brazita") ενώ εντός της στοάς, με είσοδο επί της οδού Γούναρη, λειτουργεί κατάστημα Αγοράς Χρυσού. Την ίδια στιγμή, οι χώροι στους άνω ορόφους του κτιρίου διατίθεντο επί μακρόν προς ενοικίαση και εν τέλει εκμισθώθηκαν στο ΙΕΚ Άλφα το οποίο εκμεταλλεύεται το χώρο από τον Οκτώβριο του έτους 2023.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ 14 | ΟΔΟΣ ΤΣΑΜΑΔΟΥ

 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ 14

ΜΕΓΑΡΟΝ ΨΑΡΡΑ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 στο ισόγειο του κτιρίου διατηρούσε κατάστημα (μέχρι το έτος 2011) η Proton Bank (Proton Τράπεζα Α.Ε.), ενώ στους άνω ορόφους διατηρούσε γραφεία τόσο η Omega Bank, η οποία είχε απορροφηθεί (Οκτώβριος 2006) από την προαναφερόμενη Proton Bank, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως είναι φυσικό, στα ισόγεια καταστήματα του κτιρίου έχουν στεγαστεί, στο πέρασμα των δεκαετιών, αναρίθμητες επιχειρήσεις. 

Στο εσωτερικό της προαναφερθείσης στοάς (σσ. καταγραφόμενη ως Στοά Ψαρρά παλαιότερα), υφίσταται η κάτωθι εικονιζόμενη επιτοίχια ξύλινη κατασκευή, εντός της οποίας κάποτε τοποθετούνταν πινακίδες με τις επωνυμίες των ενοίκων του Μεγάρου Ψαρρά. 

ΜΕΓΑΡΟΝ ΨΑΡΡΑ

Επιχειρώντας μια αναδρομή στο παρελθόν, αξίζει να αναφέρουμε πως ο εν Πειραιεί φαρμακοποιός Δημήτριος Μ. Ψαρράς καταγραφόταν στο Αμαξοστάσιο (πλατεία Αμαξών ή πλατεία Ρήγα Φεραίου) ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ από τις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της δεκαετίας του 1910, το φαρμακείο του Δημητρίου Ψαρρά καταγραφόταν επί της οδού Μακράς Στοάς (νυν οδός Δ. Γούναρη). 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στον Μέγα Οδηγό του Πειραιώς του 1929-1930, δεν υφίσταται κάποια αναφορά στο Μέγαρο Ψαρρά στον σχετικό κατάλογο των εν Πειραιεί Μεγάρων. Ομοίως, ουδεμία αναφορά στο Μέγαρο Ψαρρά υπάρχει στον Πλήρη Οδηγό Αθηνών - Πειραιώς - Περιχώρων και Συνοικισμών του 1931-1932. Όμως, το κάτωθι αρχειακό τεκμήριο από τον πειραϊκό Τύπο του έτους 1932 καταγράφει το Μέγαρον κληρονόμων Ψαρρά, επί της οδού Μακράς Στοάς 38, βάσει της τότε ισχύουσας αρίθμησης.


Μετά τον Πόλεμο, σε σχετικό Οδηγό του Πειραιώς του έτους 1947, υφίσταται αναφορά στην Στοά Ψαρρά (αλλά όχι στο Μέγαρο), επί της οδού Δ. Γούναρη 14α - με την νέα αρίθμηση που ισχύει μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας).

Περισσότερα στοιχεία, πληροφορίες και ιστορικά τεκμήρια για το υπό εξέτασιν θέμα βρίσκονται στη διάθεση του γράφοντος το ιστολόγιο, πλην όμως θα δημοσιευτούν μελλοντικά, λόγω των συνεχών περιπτώσεων λογοκλοπής και υπεξαίρεσης πνευματικής εργασίας από διάφορους "ερευνητές", "συγγραφείς", "δημοσιογράφους" κτλ.

Διαβάστε σχετικά θέματα:


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:

Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες - Τύπος Εποχής

  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου