Ήταν Τρίτη, 10 Αυγούστου του 1993, όταν το "Τρίποντο", το ιστορικό πλέον, πασίγνωστο και λαοφιλές Εβδομαδιαίο Περιοδικό του Μπάσκετ, κυκλοφορούσε με εξώφυλλο τον θηριώδη Roy Tarpley (28 Νοεμβρίου 1964 – 9 Ιανουαρίου 2015) με το ερυθρόλευκο κασκόλ του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε καταφθάσει κεφάτος προ ολίγων ημερών, σχηματίζοντας "το σήμα της νίκης", στο (Ανατολικό) Αεροδρόμιο του Ελληνικού για λογαριασμό της πειραϊκής ομάδας.
Ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη Roy James Tarpley, ο οποίος είχε συστηθεί με αξιοσημείωτες επιδόσεις στο ελληνικό μπασκετικό κοινό κατά την προηγούμενη σεζόν (1992-1993) φορώντας τη φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης με τον οποίον είχε κατακτήσει συν τοις άλλοις το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, έφτανε εκείνο το καλοκαίρι στον μπασκετικό Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη και του πολυνίκη προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη, με σκοπό τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας εν Ελλάδι αλλά κυρίως την κατάκτηση του πολυπόθητου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!
Ο πληθωρικός Tarpley των 210 εκατοστών ύψους, ο οποίος βρισκόταν ακόμη σε καθεστώς αποκλεισμού από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου (ΝΒΑ) λόγω παραβίασης του κανονισμού περί χρήσης ναρκωτικών ουσιών, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με γυαλιστερή φόρμα, γυαλιά ηλίου και έναν μεγάλο σταυρό κρεμασμένο στο λαιμό του, όπου αποθεώθηκε από τους ερυθρόλευκους φιλάθλους που τον περίμεναν. Στις πρώτες του δε δηλώσεις ως νέος παίκτης του Ολυμπιακού, ο ίδιος εκστόμισε την παρακάτω slang αμερικάνικη φράση: "Ι hope we can kick some butts" (σε ελεύθερη μετάφραση "ελπίζω να κλοτσήσουμε ορισμένους κώλους"), αναφερόμενος στους στόχους του με την νέα ομάδα του, κάνοντας ξεκάθαρες εξαρχής τις άγριες διαθέσεις του!
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος είχε διαλέξει τον Roy Tarpley ως παρτενέρ του Ζάρκο Πάσπαλι (Žarko Paspalj) για εκείνη τη σεζόν (σσ. επιτρέπονταν μόνο δυο ξένοι παίκτες τω καιρώ εκείνω), έτριβε τα χέρια του καθώς η τριάδα "ψηλών" Φασούλα - Tarlać - Tarpley αποτελούσε θεωρητικά την ισχυρότερη frontline που είχε εμφανιστεί όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά ίσως και στην Ευρώπη. Βέβαια, εκείνη η σεζόν, έμελλε να επισκιαστεί από την αναπάντεχη ήττα με αντίπαλο την Μπανταλόνα (Joventut Badalona) στον τελικό του Final Four στο Tel Aviv.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με τον Roy Tarpley να "χάνεται" στις αγκαλιές των περίπου 500 φιλάθλων του ΟΣΦΠ με τον τότε μάνατζερ της ομάδας Γιάννη Γιαννάκη να ... προσπαθεί να ανοίξει δρόμο για να περάσουν.
Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο Tarpley βρέθηκε στα γραφεία του Σωκράτη Κόκκαλη για μια πρώτη κουβέντα με τον τότε ισχυρό παράγοντα και πρόεδρο της ερυθρόλευκης ομάδας (σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο).
Ο Roy Tarpley έμεινε μόλις μια χρονιά στον Ολυμπιακό κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος, πλην όμως οι επιδόσεις του - παρά τον χαμένο τελικό του Tel Aviv - έμειναν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη των φιλάθλων της ομάδας. Ο "καλύτερος Αμερικάνος που διέσχισε τον Ατλαντικό", σύμφωνα με τον Γιάννη Ιωαννίδη, την επόμενη χρονιά (1994) έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά (σσ. παρόλο που έμενε στη Γλυφάδα είχε θεαθεί αρκετές φορές στο Πασαλιμάνι) δοκιμάζοντας να επιστρέψει στο ΝΒΑ και πιο συγκεκριμένα στους Dallas Mavericks, την ομάδα που είχε τα δικαιώματά του. Παρά την αρχική επιτυχία του εγχειρήματος, γρήγορα ο Roy φέρεται να "κύλισε" ξανά στις παλιές κακές συνήθειές του (αλκοολισμός) με αποτέλεσμα τον νέο του μόνιμο αποκλεισμό από το ΝΒΑ (Δεκέμβριος 1995).
Έκτοτε, ο Tarp the Shark (όπως ήταν ένα από τα παρατσούκλια του), επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα (σσ. αρχικά στον Ηρακλή του Στιβ Γιατζόγλου ο οποίος άλλωστε τον είχε πρώτο-φέρει στον Άρη και αργότερα στον Έσπερο Καλλιθέας) ακολουθώντας μια καριέρα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τραυματισμούς και σκαμπανεβάσματα, παίζοντας μέχρι και σε υποβαθμισμένα πρωταθλήματα (Κύπρος, Κίνα).
Ο θάνατός του, σε ηλικία μόλις 50 ετών στις 9 Ιανουαρίου του 2015, έπεσε σαν βόμβα στο μπασκετικό στερέωμα, κάνοντας αρκετούς να αναρωτιούνται πως θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί ο συγκεκριμένος προικισμένος και άκρως ταλαντούχος καλαθοσφαιριστής αν είχε κατορθώσει να τιθασεύσει τους προσωπικούς δαίμονες που τον βασάνιζαν κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία, πληροφορίες και φωτογραφικό υλικο ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
Περιοδικό "Τρίποντο", Τεύχος 248 (Προσωπικό Αρχείο)
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου