Pages

Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2021

ΠΑΣΑ-ΛΙΜΑΝΙ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1934

Δυο φίλοι, ενδεδυμένοι κατά τα πρότυπα της εποχής, φωτογραφίζονται στο Πασά-Λιμάνι (με περισπωμένη και παύλα να χωρίζει τις δυο λέξεις) την 11η Νοεμβρίου του έτους 1934.

Στην Ελλάδα εκείνων των καιρών τα ηνία της χώρας βρίσκονταν στα χέρια της κυβερνήσεως του Παναγή Τσαλδάρη, εν μέσω ακραίας πόλωσης και φανατισμού μεταξύ Βενιζελικών και Αντί-Βενιζελικών (σσ. είχε προηγηθεί και η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου το καλοκαίρι του 1933) ενώ πλήθαιναν οι φωνές για επαναφορά της Βασιλείας. Στον δε Πειραιά, Δήμαρχος είχε μόλις αναλάβει την άνοιξη εκείνης της χρονιάς (1934) ο ιατρός μαιευτήρας Σωτήριος Στρατήγης (1860 - 9 Οκτωβρίου 1945) ο οποίος δεν έμελλε να ολοκληρώσει εκείνη την πρώτη του θητεία ως Δήμαρχος Πειραιώς ελέω Ιωάννη Μεταξά. 


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι δυο εικονιζόμενοι βρίσκονται επί της παραλιακής λεωφόρου (ακτής) Τρύφωνος Μουτζόπουλου, στο ύψος της πλατείας Κανάρη. Ακριβώς πίσω από τους δυο άνδρες διακρίνεται η οικία Γεωργίου Στρίγκου με το belvedere στο άνω επίπεδο, στη συμβολή της προαναφερθείσας λεωφόρου με τη λεωφόρο Δευτέρας Μεραρχίας ενώ στην απέναντι γωνία βρισκόταν η (κατεδαφισμένη) οικία Δημητρίου Πολυμερόπουλου αλλά και το (επίσης κατεδαφισμένο) κτίριο όπου στεγαζόταν το Αθηναϊκόν Λύκειον Πειραιώς του Όθωνος Ρέντζου.

Στο ίδιο σημείο της ακτής Τρύφωνος Μουτζοπούλου, στις αρχές του έτους 2022:

ΑΚΤΗ ΤΡΥΦΩΝΟΣ ΜΟΥΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.

Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο και διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου