Pages

Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2021

ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Ένας σύντομος απογευματινός περίπατος κάτω από έναν εντυπωσιακά συννεφιασμένο ουρανό που παραπέμπει στην αρχή του φθινοπώρου στον Πολυχώρο που έχει δημιουργηθεί εντός των εγκαταστάσεων της πάλαι ποτέ κραταιάς Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Χημικών προϊόντων και Λιπασμάτων ("Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ."), των γνωστών σε όλους/ες Λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Η αξιοποίηση και η ανάπλαση ενός σημαντικού τμήματος της εκτάσεως μετά από πολυετείς αγώνες του Δήμου Δραπετσώνας - Κερατσινίου και διαφόρων φορέων προσφέρει στους πολίτες όχι μονάχα του προαναφερόμενου Δήμου αλλά και των γύρω περιοχών έναν ελεύθερο / ανοικτό χώρο άθλησης - αναψυχής, ο οποίος ακόμη ουσιαστικά διαμορφώνεται και εξελίσσεται, όμοιος του οποίου δεν υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή. 


Καθημερινά πλήθος κόσμου επισκέπτεται τον Πολυχώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα για να περπατήσει ή να τρέξει από τον όρμο των Φωρών (Σφαγείων) μέχρι τον λιμενοβραχίονα του Κράκαρη, να αθληθεί στις διαθέσιμες εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, να κάνει ποδήλατο στον ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο, να βγάλει φωτογραφίες τα απομεινάρια των παλαιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων ή των Δημοτικών Σφαγείων, να παίξει με τα παιδιά / εγγόνια στις εγκαταστάσεις παιδικής χαράς, να βολτάρει με το κατοικίδιο, να πιει έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό με θέα θάλασσα σε ένα από δυο δημοτικά αναψυκτήρια ή απλά να ατενίσει στον ορίζοντα τον άπλετο ουρανό και το υδάτινο στοιχείο. 

Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφικές καταγραφές από τη μικρή βόλτα στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων:

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

ΚΑΝΤΙΝΑ [ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ] 

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ] 

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

Όπως προαναφέραμε, στο αναξιοποίητο τμήμα της εκτάσεως των Λιπασμάτων μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τις εγκαταλειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του υαλουργείου, του Κεντρικού Ηλεκτρικού Σταθμού (ΚΗΣ), το κτίριο αποθήκευσης με τα οκτώ δίδυμα Silo, παραπέρα το επίσης ερειπωμένο κτίριο του Ινστιτούτου Χημείας και Γεωργίας "Ν. Κανελλόπουλος", τον υδατόπυργο στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Σφαγείων κ.α. - ιδιοκτησίας Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

Για όσους/ες είχαν επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος πριν από αρκετά χρόνια, η αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια φαντάζει εξωπραγματική. 

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

Στεκόμαστε στον όρμο των Φωρών (Σφαγείων), όπου εκτός από τις μπάριζες και τα λοιπά πλοία που θυμίζουν το "αμαρτωλό" παρελθόν της περιοχής και το περιφραγμένο ιστορικό κτίριο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, διακρίνουμε στο βάθος το φουγάρο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, τις ακόμη ενεργές εγκαταστάσεις ιδιωτών (δεξαμενές / καζάνια) της οδού Μιχαληνού όπως επίσης την υπόλοιπη αναξιοποίητη έκταση δυτικά του γηπέδου ποδοσφαίρου της Δραπετσώνας και του χώρου στάθμευσης του νέου Πολυχώρου - εκεί όπου κάποτε υψώνονταν τα κτίρια κατοικιών των εργαζομένων στα Λιπάσματα. 

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ] 

[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ] 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ [ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ]

Οι παραπάνω εικόνες μαρτυρούν πως η προσπάθεια για την ολική ανάπλαση της περιοχής και την απόδοσή της στους πολίτες δεν έχει τελειώσει, πλην όμως η αίσθηση είναι πως το μέλλον προμηνύεται ευοίωνο - γεγονός που προκύπτει ακόμη και μέσα από έναν σύντομο διάλογο με τον εργαζόμενο στο φυλάκιο της κύριας εισόδου στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων! 

Διαβάστε σχετικά θέματα:


Φωτογραφίες:
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος και οι σχετικές συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. Εκπληκτικές φωτογραφίες!!!!!!!
    Δεν είχε ακουστεί κάτι περί μη εξυγίανσης του υπεδάφους και δηλητήρια που ξερναει η γης;;; Επιλύθηκε το ζήτημα;
    Πάντως αντικειμενικά η καταστροφή του κτηριακού συγκροτήματος των λιπασμάτων δεν καλύπτεται από καμιά "ανάπλαση" των γνωστών υπερχρεωμενων δήμων της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή