Pages

Κυριακή, Οκτωβρίου 24, 2021

"ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ"

Ήταν Σάββατο 24 Οκτωβρίου του έτους 1964 όταν ο γνωστός Έλληνας συνθέτης, τραγουδιστής και ξεχωριστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας (25 Ιανουαρίου 1925 - 10 Μαρτίου 1992), ο οποίος βρισκόταν στην περίοδο της ακμής του γράφοντας τραγούδια που γνώριζαν τεράστια επιτυχία, εμφανιζόμενος στα σπουδαιότερα λαϊκά κέντρα διασκέδασης, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και παράλληλα συμμετέχοντας σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ξεκινούσε τις εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο υπό την επωνυμία "Ξημερώματα", σε έναν χώρο τον οποίον είχε μισθώσει ο ίδιος μαζί με τον φίλο του επιχειρηματία Απόστολο Κουλουριώτη, στο τέρμα της οδού Πατησίων στα Άνω Πατήσια (στη συμβολή με την οδό Αγίας Λαύρας), πλησίον του θερινού κινηματογράφο "Καμέλια".


Μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα, κατά την χειμερινή σεζόν του 1964-1965, στο τέρμα της οδού Πατησίων στον αριθμό 388, εμφανιζόταν ο Χαλκιδαίος λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Τζανετής (1940-2009), ο οποίος έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την ελληνική δισκογραφία του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 1960, ηχογραφώντας αρκετά τραγούδια μεταξύ των οποίων ορισμένες μεγάλες επιτυχίες, υπό την καθοδήγηση του Ζαμπέτα. Εκτός από τον Τζανετή, στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν επίσης η Καίτη Θύμη, η Έφη Καρρά και η τότε μόλις 17χρονη Μανταλένα (πραγματικό όνομα της οποίας υπήρξε Αικατερίνη Μπότση, 1947-1988), στα πρώτα της βήματα δίπλα στον Γ. Ζαμπέτα ο οποίος την είχε ανακαλύψει τυχαία σε κάποιο μαγαζί. 

Το καλοκαίρι του 1965, το θερινό νυχτερινό κέντρο "Ξημερώματα" λειτούργησε αρχικά στο Καλαμάκι (εγκαίνια Σάββατο 19 Ιουνίου). Όπως μαρτυρά το κάτωθι ιστορικό τεκμήριο, μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Πάνο Τζανετή, στα "Ξημερώματα" του Καλαμακίου εμφανίστηκε η Βίκυ Μοσχολιού (23 Μαΐου 1943 – 16 Αυγούστου 2005), στο ξεκίνημα της λαμπρής της καριέρας.


Εκείνη τη χρονιά άλλωστε η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε το πασίγνωστο τραγούδι "Ξημερώματα", σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου και μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα:

Κοντά στα ξημερώματα, κοντά στα ξημερώματα
Και πριν να βγει ο ήλιος
Την πόρτα μου εχτύπησε, την πόρτα μου εχτύπησε
Ένας χαμένος φίλος

Που ήσουν φίλε κι άργησες, που ήσουν φίλε κι άργησες
Τα χρόνια έχουν φύγει
Η πόρτα που σου άνοιξα, η πόρτα που σου άνοιξα
Χίλιες πληγές μ’ ανοίγει

Κάθε ρυτίδα σου καημός, κάθε ρυτίδα σου καημός
Κάθε ματιά σου πόνος
Και στα λευκά σου τα μαλλιά, και στα λευκά σου τα μαλλιά
Του χωρισμού ο χρόνος

Που ήσουν φίλε κι άργησες, που ήσουν φίλε κι άργησες
Τα χρόνια έχουν φύγει
Η πόρτα που σου άνοιξα, η πόρτα που σου άνοιξα
Χίλιες πληγές μ’ ανοίγει

Όμως, μόλις ένα μήνα αργότερα, το νυχτερινό κέντρο μεταφέρθηκε διατηρώντας το ίδιο μουσικό σχήμα, από το Καλαμάκι (Άλιμο) στη Γλυφάδα (στην Α' Στάση Γλυφάδας), όπου λειτούργησε από τις 17 Ιουλίου του 1965:


Ιστορικό τεκμήριο από τα εγκαίνια του θερινού νυχτερινού κέντρου "Ξημερώματα" στη Γλυφάδα, με το δίδυμο Γιώργου Ζαμπέτα - Βίκυς Μοσχολιού, από το καλοκαίρι του έτους 1966:


Για την ιστορία, το χειμώνα εκείνου του έτους (1966), η Βίκυ Μοσχολιού σταμάτησε τη συνεργασία της με τον Γιώργο Ζαμπέτα, αποχώρησε από τα "Ξημερώματα" και ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στα πρώτα "Δειλινά" (σσ. το όνομα και αυτού του νυχτερινού κέντρου προέκυψε από το ομώνυμο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα που τραγούδησε η Βίκυ Μοσχολιού: "Και τα δειλινά, μια φωνή μου ψιθυρίζει, μυστικά, δε θα γυρίσεις πια"), τα οποία βρίσκονταν επίσης στα Πατήσια, στη συμβολή των οδών Κέας και Ταϋγέτου (πλατεία Κολιάτσου), μαζί με τον μεγάλο σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Νίκο Ξανθόπουλο. 

Στα παρακάτω αποσπάσματα από την ελληνική κινηματογραφική ταινία (κωμωδία) "Τα δολλάρια της Ασπασίας", η οποία κυκλοφόρησε το 1967, καταγράφεται το νυχτερινό κέντρο "Ξημερώματα" στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αγίας Λαύρας (σσ. στις μέρες μας, στη θέση του, βρίσκεται μεγάλη πολυκατοικία με ισόγεια καταστήματα και τράπεζες). Στη μαρκίζα του νυχτερινού κέντρου, εκτός από το όνομα του Γιώργου Ζαμπέτα, φιγουράρει και αυτό του Σταμάτη Κόκοτα. 


Ο Γιώργος Ζαμπέτας με την τραγουδίστρια Μανταλένα σε σκηνή από την προαναφερόμενη ταινία στο νυχτερινό κέντρο "Ξημερώματα":


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Τύπος Εποχής 
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου