Pages

Κυριακή, Απριλίου 04, 2021

Η ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Επόμενος σταθμός του φωτογραφικού φακού του παρόντος ιστολογίου στο κάτωθι εικονιζόμενο γωνιαίο αποκαταστήμενο διατηρητέο διώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας 37 και Πραξιτέλους 169, παραπλεύρως της πρώην οικίας Νικολάου Φραντζή, στο λεγόμενο Ιστορικό Κέντρο της πόλεως του Πειραιώς.

ΟΔΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 37 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 169 

Το υπό εξέτασιν αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διαθέτει δυο όψεις με έντονη συμμετρία, με την κεντρική είσοδο να βρίσκεται επί της οδού Πραξιτέλους.

ΟΔΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 37 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 169 

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στους τρεις επιβλητικούς εξώστες του άνω (πρώτου) ορόφου, ένας επί της οδού Πραξιτέλους και δυο μικρότεροι επί της οδού Μπουμπουλίνας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μαρμάρινα φουρούσια και περίτεχνο σίδηρο κιγκλίδωμα. 

ΟΔΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 37 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 169 

Το κάτωθι εικονιζόμενο κυλινδρικό στοιχείο το οποίο καταγράφεται στο υπό εξέτασιν νεοκλασικό, κατατάσσει πιθανότατα το κτίριο στην ύστερη φάση του κλασικισμού (η οποία διήρκεσε από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου μέχρι την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου), καθώς τέτοιου είδους αποκλίσεις παρατηρούνταν την εν λόγω περίοδο.

ΟΔΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 37 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 169

Μεταπολεμικά, κατά τη δεκαετία του 1960, ο γνωστός φωτογράφος Δημήτρης Παπαδήμος κατέγραψε το υπό εξέτασιν νεοκλασικό, στο οποίο τότε λειτουργούσαν τα Φροντιστήρια Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού του Μ. Γεωργιάδου:

Λεπτομέρεια του νεοκλασικού διακόσμου του άνω ορόφου του υπό εξέτασιν κτιρίου δια χειρός Δημητρίου Παπαδήμου:


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των προαναφερομένων Φροντιστηρίων Αξιωματικών Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού του Μάνου Θ. Γεωργιάδη (Μηχανικού του Πολυτεχνείου), μέσα από το Πειραϊκόν Ημερολόγιον του Ν. Κατσικάρου, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960:

Ενδεικτική (ευχετήρια) αρχειακή διαφημιστική καταχώρηση των Προτύπων Φροντιστηρίων Αξιωματικών - Μηχανικών Ε.Ν. των Α. Μανωλάκου - Μ. Γεωργιάδη από τα τέλη του έτους 1968. 

Το υπό εξέτασιν γωνιακό νεοκλασικό κτίριο, το οποίο υπέστη αρκετές ζημιές με τον σεισμό του έτους 1981, πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, αποκαταστάθηκε σύμφωνα με μελέτη και σχέδια του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου του Νικολάου Ντόριζα και στεγάζει - από το έτος 2006 - την έδρα της Βιβλιοθήκης "Καίτη Λασκαρίδη". Πέραν των διοικητικών υπηρεσιών του κοινωφελούς πολιτιστικού Ιδρύματος, στο εν λόγω κτίριο λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης. 

Το κτίριο όπως καταγράφηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980:


Αγγελία πώλησης του υπό εξέτασιν νεοκλασικού κτιρίου μέσα από τον Τύπο του έτους 2004:


Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συστάθηκε την άνοιξη του έτους 2007 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 606/24.4.2007) κατόπιν πρωτοβουλίας του εφοπλιστή Παναγιώτη (Πάνου) Κ. Λασκαρίδη και της συζύγου του Μαριλένας. Επί της ουσίας, το σύγχρονο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αποτελεί συνέχεια του έργου που είχε εκκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (έτος 1993) ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης εις μνήμην της συζύγου του Καίτης με τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης "Καίτη Λασκαρίδη" στο Νέο Φάληρο. Η μεταφορά της προαναφερθείσης Βιβλιοθήκης από το νέο Φάληρο στη γενέτειρα πόλη της Αικατερίνης Λασκαρίδη, τον Πειραιά, σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα παιδευτικής προσφοράς το οποίο κορυφώθηκε με την ίδρυση και λειτουργία του ομωνύμου Ιδρύματος. 

 ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Ως γνωστόν, στον Πειραιά, εκτός του υπό εξέτασιν κτιρίου, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει την ιστορική πάλαι ποτέ οικία Γεωργίου Στρίγκου, στη συμβολή της λεωφόρου Δευτέρας Μεραρχίας και της ακτής Τρύφωνος Μουτζόπουλου, όπου συν τοις άλλοις στεγάζονται η Ιστορική Βιβλιοθήκη, η Ναυτική Συλλογή, η Συλλογή Αντικειμένων του Ναυάρχου Nelson κ.α. καθώς και έτερο πολυόροφο κτίριο στον αριθμό "173" της οδού Κουντουριώτου, όπου μεταξύ των άλλων η Δανειστική Βιβλιοθήκη, το Παιδικό Τμήμα Δανειστικής Βιβλιοθήκης, οι Αρχειακές Συλλογές κ.α.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Αντί επιλόγου, δυο φωτογραφικές λεπτομέρειες από την πρόσοψη του υπό εξέτασιν διατηρητέου κτιρίου - έδρας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη - σσ. η πρώτη φωτογραφία μάλιστα, εκ προσωπικού αρχείου, από την άνοιξη του έτους 2012 έχει κατά το παρελθόν τύχει ιδιαίτερης "προβολής" - άνευ αδείας φυσικά, με την γνωστή μέθοδο της κλοπής/επανάχρησης - από πολλά Μέσα Ενημέρωσης του Πειραιώς καθώς και από το ίδιο το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου. 

ΟΔΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 37 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 169 

ΟΔΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 37 & ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 169

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από το υπό εξέτασιν κτίριο εδώ.

Διαβάστε σχετικά θέματα:







Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.  Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • ΥΠΕΚΑ
  • Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)
  • "Πειραιάς 1834-1912", Σταματίνα Μαλικούτη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
  • Πειραϊκόν Ημερολόγιον, Ν. Κατσικάρος, Αρχείον Πειραϊκών Σπουδών, Πειραιεύς, 1966
  • Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος και οι σχετικές συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου