Pages

Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2020

Α.Ε. ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΛΒΩΜΑΤΩΝ "ΕΛΣΑ" (1927)

Η Α.Ε. Λευκοσιδηρουργίας και Στιλβωμάτων "ΕΛΣΑ" ιδρύθηκε στον Πειραιά του Μεσοπολέμου από την οικογένεια Κωτσιόπουλου αποτελώντας μια εκ των πρώτων ελληνικών βιομηχανιών που ασχολήθηκε με τη συσκευασία τροφίμων σε δοχεία από λευκοσίδηρο, υιοθετώντας πρωτοποριακές για την εποχή μεθόδους στον κλάδο της κονσερβοποιίας τροφίμων. Ανατρέχοντας στις σελίδες του Μέγα Οδηγού Πειραιώς του έτους 1929-1930, η Ανώνυμος Εταιρία "Έλσα" με έδρα στην οδό Κολοκοτρώνη συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταστημάτων παραγωγής κυτίων εκ λευκοσιδήρου

Παράλληλα με τον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων, η ΕΛΣΑ ανέπτυξε και ένα πρωτοποριακό προϊόν στιλβώματος υποδημάτων, τη γνωστή κρέμα "Κάμελ" (Camel). Ο κλάδος των στιλβωμάτων της ΕΛΣΑ καθώς και το προαναφερθέν πετυχημένο εμπορικό σήμα πωλήθηκαν στον Όμιλο Σαράντης Α.Ε. κατά το έτος 1997


Όπως προαναφέραμε, τα πρώτα γραφεία όπως και το εργοστάσιο της πρωτοποριακής επιχείρησης στον Πειραιά βρίσκονταν στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη, όπισθεν του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Αρρένων


Επιστολή της Ανωνύμου Εταιρείας Λευκοσιδηρουργίας και Στιλβωμάτων "ΕΛΣΑ", με το επιστολόχαρτο να καταγράφει την έδρα εν Πειραιεί και γραφεία και εργοστάσιο στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη, με πενταψήφιο αριθμό τηλεφώνου και τηλεγραφική διεύθυνση. Εν εν λόγω επιστολή προς τη Βιομηχανία Ελαιουργίας Κέρκυρας, όπως προκύπτει από την ημερομηνία, είχε αποσταλεί λίγους μήνες πριν την έναρξη του ελληνοϊταλικού Πολέμου. 


Μετά τον Πόλεμο, σύμφωνα με τα καταγραφόμενα στον Οδηγό της Ελλάδος Ιγγλέση της περιόδου 1947-1948 η βιοτεχνία κατεργασίας λευκοσιδήρου "ΕΛΣΑ" Α.Ε. λειτουργούσε επί της οδού Κολοκοτρώνη 8-12. Λίγα χρόνια αργότερα, σε σχετικό χάρτη της δεκαετίας του 1950, υπάρχει ευδιάκριτη σήμανση του εργοστασίου της ΕΛΣΑ στον αριθμό "3" της οδού Κολοκοτρώνη. 


Ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις της κρέμας Κάμελ από τις αρχές της δεκαετίας του 1950:





"Για τα παπούτσια σας, χειμώνα - καλοκαίρι" διαμήνυε η κάτωθι έγχρωμη μεταπολεμική διαφημιστική καταχώρηση της κρέμας στιλβώματος υποδημάτων "Κάμελ":


Διαφημιστική καταχώρηση για τα "25 χρόνια προοδευτικής εργασίας εις την υπηρεσίαν της συσκευασίας των ελληνικών προϊόντων" από το έτος 1952 της ΕΛΣΑ Α.Ε. Λευκοσιδηρουργίας και Στιλβωμάτων με έδρα στον Πειραιά.


Η ΕΛΣΑ, κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, με συνεχείς επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς, διατηρώντας το εξαιρετικό της όνομα στα δοχεία τροφίμων, συμπεριλαμβάνοντας στο πελατολόγιό της τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. 


Κατά το έτος 2007, η ΕΛΣΑ εξαγοράστηκε από τον αυστριακών συμφερόντων Όμιλο Vogel & Noot ενώ 4 χρόνια αργότερα (2011), ο προαναφερθείς Όμιλος εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρία Silgan Metal Packaging, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στο χώρο της μεταλλικής συσκευασίας τροφίμων με πληθώρα εργοστασιακών μονάδων σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. 

Στις μέρες μας (21ος αιώνας), τα εν Ελλάδι Κεντρικά Γραφεία της ΕΛΣΑ SILGAN Μεταλλικές Συσκευασίες Α.Ε. βρίσκονται στην οδό Θηβών 200, στον Α.Ι. Ρέντη. 

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Silgan Metal Packaging
  • Περιοδικό New Times, Free Press, Μάιος 2015
  • Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο: