Pages

Παρασκευή, Μαΐου 29, 2020

ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικο προάστιο του νέου Φαλήρου υπήρξε μια από τις πρώτες περιοχές που απέκτησε Αστυνομικό Τμήμα, πολύ πριν τη σύσταση του σώματος της Αστυνομίας Πόλεων, ήτοι κατά την εποχή που η  αστυνόμευση όλης της χώρας υπαγόταν στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή.


Η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή, η οποία συστήθηκε μετά σχετικού Βασιλικού Διατάγματος της 1ης Ιουλίου του 1833, ανήμερα των γενεθλίων του πρώτου Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνος, αρχικά ως Βασιλικό Σώμα Χωροφυλακής, μετέπειτα Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή και αργότερα ως Ελληνική Χωροφυλακή, υπήρξε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σώμα ασφαλείας της Ελλάδας για περίπου 150 χρόνια (σσ. μέχρι το 1984 οπότε και δια νόμου συγχωνεύτηκε με την Αστυνομία Πόλεων σε ένα ενιαίο σώμα υπό την ονομασία Ελληνική Αστυνομία - ΕΛ.ΑΣ). 

Ο πρώτος σταθμός της Χωροφυλακής του νέου Φαλήρου σύμφωνα με τις διαθέσιμες μαρτυρίες καταγράφεται επί της οδού Γιαννοπούλου 1, σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο μετά πυργίσκου το οποίο κατεδαφίστηκε στα χρόνια της Κατοχής από τους Γερμανούς οι οποίο δημιούργησαν σε εκείνο το οικόπεδο έναν θερινό κινηματογράφο για τις ανάγκες ψυχαγωγίας τους. Ειρήσθω εν παρόδω, στο ίδιο εκείνο σημείο, μεταπολεμικά λειτούργησε ο θερινός κινηματογράφος "Ρεξ". 

Αργότερα, το Αστυνομικόν Τμήμα Χωροφυλακής του Νέου Φαλήρου μεταφέρθηκε στην Αγορά του κοσμικού προαστίου, φέροντας μάλιστα τον χαρακτηριστικό αριθμό Δ' (Τέταρτον). Στις αρχές του 20ου αιώνα, μεταξύ των πρώτων αστυνόμων του νέου Φαλήρου, αναφέρεται ο διοικητής του Δ' Αστυνομικού Τμήματος Χωροφυλακής ανθυπομοίραρχος Τζωρτζάκης καθώς και ο αστυνόμος Ζαφειράκης (μέχρι τον Ιούνιο του 1912 - έτος κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα δημοσίου κατήγορου).

Ενδεικτική αναφορά στην αστυνομία του νέου Φαλήρου και στα προβλήματα των οικογενειών της οδού Τζαβέλλα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1905:


Ενδεικτική αναφορά στους χωροφύλακες του νέου Φαλήρου από τον Τύπο του έτους 1909:


Ενδεικτική αναφορά σε συμβάν που έλαβε χώρα στην ερημική ακτή του νέου Φαλήρου, στο οποίο επενέβησαν οι χωροφύλακες - φρουροί του νέου Φαλήρου από τις σελίδες του ημερησίου Τύπου του 1911:

Συμπλοκή μεθυσμένου με χωροφύλακα - φρουρό "εις τον Ηλεκτρικόν Σταθμόν Φαλήρου" κατά το έτος 1915:


Αναφορά στην Αστυνομία Νέου Φαλήρου η οποία εξακρίβωσε την ταυτότητα νεαρής γυναίκας που αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη φαληρική εξέδρα κατά το έτος 1917:


Η προαναφερθείσα Αστυνομία Πόλεων συστάθηκε βάσει του Νόμου 1370/1918 και αφορούσε τις εξής τέσσερις πόλεις της Ελλάδος: Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Κέρκυρα. Στις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές της χώρας, η Χωροφυλακή διατήρησε την ευθύνη της αστυνόμευσης με τα δυο Σώματα Ασφαλείας να είναι πλήρως αυτόνομα και να συνεργάζονται μονάχα σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Αστυνομία Πόλεων λειτούργησε σταδιακά, αρχικά στην Κέρκυρα και στην Πάτρα ενώ αργότερα επεκτάθηκε στον Πειραιά και τέλος ανέλαβε την πρωτεύουσα Αθήνα. 


Στον Πειραιά - και κατ'επέκταση στο νέο Φάληρο - η Αστυνομία Πόλεων ανέλαβε τα καθήκοντά της την Πρωτοχρονιά του έτους 1923. Η στολή των νέων αστυφυλάκων της Αστυνομίας Πόλεων - οι οποίοι λάμβαναν μισθό 370 δραχμών συν επίδομα 10% επί του αρχικού μισθού και δωρεάν ένδυση και υπόδηση - στις αρχές της δεκαετίας του 1920, με το ραβδωτό περιβραχιόνιο να υποδηλώνει πως ευρίσκονταν σε υπηρεσία: 


Η Αστυνομία Πόλεων φέρεται να εγκαταστάθηκε στο νέο Φάληρο περί τα μέσα της δεκαετίας του 1920, σε κτίριο επί της οδού Ε. Κεχαγιά 25 (μετέπειτα οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 31), με τον Αστυνόμο Β' Π. Μουτογιάννη να καταγράφεται ως ο πρώτος Διοικητής του εν λόγω τμήματος. 


Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Νέο Πλήρη Οδηγό Αθηνών - Πειραιώς Περιχώρων και Συνοικισμών του 1931-1932, το Δ' (τέταρτο) τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων Πειραιώς καταγραφόταν στο νέο Φάληρο ενώ σε τηλεφωνικό κατάλογο του έτους 1934, το Ζ' Αστυνομικό Τμήμα του νέου Φαλήρου καταγραφόταν επί της οδού Κεχαγιά στον αριθμό "30".

Περί τα μέσα του 20ου αιώνα, το Αστυνομικόν Τμήμαν του νέου Φαλήρου φέρεται να μεταστεγάστηκε αρχικά στον αριθμό "40" της οδού Πεσμαζόγλου (αργότερα Βασιλίσσης Φρειδερίκης και νυν Ειρήνης), όπου η οικία Ζωγράφου, με διοικητές του εκείνη την περίοδο να καταγράφονται οι Αστυνόμοι Α' Ηρακλής Μπετούνης, Ερωτόκριτος Φαραντάτος, Νικόλαος Κωνσταντάκος και Κωνσταντίνος Τσαπόγας. Η επόμενη έδρα του Ζ' Αστυνομικού Τμήματος νέου Φαλήρου (και μετέπειτα Ζ' Αστυνομικού Τμήματος Πειραιώς) υπήρξε σε οίκημα επί της ακτής Ποσειδώνος, όπου προηγουμένως το ξενοδοχείο "Βουαγιάζ", υπό τη διεύθυνση της Αγγλίδας Ελεονόρας Ασομπερ. Κατά την εν λόγω περίοδο, μεταξύ των διατελεσάντων Διοικητών, διασώζονται τα ονόματα των Ευσταθίου Πατζή. Ανδροκλή Καλόθετου και Νικολάου Μπαουράκη. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε μεταπολεμικούς Οδηγούς Αθηνών Πειραιώς Προαστίων και Συνοικισμών του 1947 αλλά και του 1949, το Ζ' Αστυνομικό Τμήμα Πειραιώς (στο νέο Φάληρο), καταγραφόταν επί της οδού Τσώρτσιλ 13 (σσ. μεταπολεμική ονομασία της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος) με πενταψήφιο τηλέφωνο 44-271 ενώ λίγα χρόνια αργότερα, αντίστοιχος Οδηγός του 1955 κατέγραφε το Ζ' Αστυνομικό Τμήμα Πειραιώς στον αριθμό "11" της οδού Τσώρτσιλ, με εξαψήφια πλέον τηλέφωνα επικοινωνίας 482-810 και 482-759.

Αναφορά στο 7ο Αστυνομικό Τμήμα Νέου Φαλήρου από τις σελίδες του ημερήσιου Τύπου του έτους 1957:


Αναφορά στο Ζ' Αστυνομικόν Τμήμα Νέου Φαλήρου από τις σελίδες του ημερησίου Τύπου του έτους 1961:


Το προαναφερθέν κτίριο επί της ακτής Ποσειδώνος (ακτής Τσώρτσιλ) ακολούθησε τη μοίρα πολλών άλλων νεοφαληριώτικων οικοδομημάτων και κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με αποτέλεσμα το τότε Ζ' Αστυνομικό Τμήμα Πειραιώς να μεταφερθεί ξανά, σε ένα κτίριο στον αριθμό "4" της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Κεχαγιά), πλησίον της παραλιακής ακτής Ποσειδώνος, δίπλα στο βενζινάδικο της Shell.

Αναφορά στο Ζ' Αστυνομικόν Τμήμα Νέου Φαλήρου από τον Τύπο του έτους 1963:


Την παρουσία του Ζ' Αστυνομικού Τμήματος του νέου Φαλήρου επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 2 (πρώην Κεχαγιά) με αριθμό τηλεφώνου 482759 καταγράφουν σχετικοί Οδηγοί του έτους 1967 οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του παρόντος ιστολογίου.

Αναφορά στο Ζ' Αστυνομικόν Τμήμα Νέου Φαλήρου από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1966:


Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, επί Δικτατορίας και μετά την προσάρτηση του δήμου Νέου Φαλήρου στο Δήμο Πειραιά - βάσει του Αναγκαστικού Νόμου 473 όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 163 της 24ης Ιουλίου του 1968 - το Αστυνομικό Τμήμα του νέου Φαλήρου μεταφέρθηκε στο Μοσχάτο, στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Μεταμορφώσεως. Έκτοτε, το πάλαι ποτέ "αυτόνομο" νέο Φάληρο έμεινε στη "σκιά" του Δήμου Πειραιώς σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της απουσίας αστυνομικού τμήματος. 

Μεταφερόμενοι στο σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το φθινόπωρο του έτους 2006, επί δημαρχίας Χ. Αγραπίδη, ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος και Τμήματος Ασφαλείας στην περιοχή του Νέου Φαλήρου - το οποίο εν τέλει ιδρύθηκε αλλά ουδέποτε λειτούργησε. Μια δεκαετία αργότερα, στις αρχές του μηνός Μαΐου του έτους 2017, η περιοχή του νέου Φαλήρου "αφαιρέθηκε" από τη ζώνη ευθύνης/ελέγχου του Αστυνομικού Τμήματος του Δημοτικού Θεάτρου (στο κέντρο του Πειραιά) και πλέον το "ενισχυμένο" Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων - Νέου Φαλήρου, με έδρα στην οδό Χίου 22 στη συνοικία των Καμινίων, απέκτησε την ευθύνη ελέγχου της υπό εξέτασιν περιοχής.

Διαβάστε σχετικά με το νέο Φάληρο θέματα:

Ακταίον Palace Hotel

Το Μέγα Ξενοδοχείο του Φαλήρου (Grand Hotel du Phalere)

Η εξέδρα του νέου Φαλήρου

Η Ταραντέλλα του νέου Φαλήρου


Ένας Τσελεμεντές στο νέο Φάληρο

Το Περίπτερο του Ναυτικού Ομίλου νέου Φαλήρου

Η Σούδα του νέου Φαλήρου


Ο "Διεθνής" Σταθμάρχης του νέου Φαλήρου


Οι εκκλησίες του νέου Φαλήρου


Οι αλιείς του νέου Φαλήρου - Τζιτζιφιών


Η Αύρα του Φαλήρου (La Brise du Phalere)

Στο νέο Φάληρο στα 1880

Το "αυτόνομο" νέο Φάληρο

Ο Ατμό-Ηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) του νέου Φαλήρου

Το Μνήμα του Γάλλου (Μέρος Α')

Το Μνήμα του Γάλλου (Μέρος Β')

Ο νεοφαληριώτης Αττίκ





Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Σμολένσκυ (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Δαβάκη-Πίνδου (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Δημητρίου Φαληρέως (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Κεχαγιά) (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Θρασύβουλου Ζαΐμη (Νέο Φάληρο).


Η εξοχική οικία του Γεωργίου Σουρή στο νέο Φάληρο

Η οικία Χρ. Χριστοφή στο νέο Φάληρο


Η οικία του στρατηγού Σμολένσκυ στο νέο Φάληρο


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου