Pages

Σάββατο, Μαΐου 16, 2020

ΤΑ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η προσφορά ανθέων ανέκαθεν υπήρξε ένα χαρακτηριστικό μέσο έκφρασης ανθρώπινων συναισθημάτων ενώ η διακόσμηση χώρων με λουλούδια υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής ήδη από τα χρόνια του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού (και αργότερα του αρχαιοελληνικού και του ρωμαϊκού), άμεσα δε συνδεδεμένη με διάφορες ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες θρησκευτικές τελετές της διαφόρων θρησκειών (λ.χ. κηδείες, γάμοι, βαπτίσεις κλπ.). 


Στη σύγχρονη ιστορία της πόλεως του Πειραιώς, άγνωστο παραμένει ποιος υπήρξε ο πρώτος επαγγελματίας ανθοπώλης και πότε αυτός δραστηριοποιήθηκε. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Μιλτιάδης Μπούκας, στον Εμπορικό Γεωγραφικό και Ιστορικό Οδηγό των Πλείστων Κυριωτέρων Πόλεων της Ελλάδος του έτους 1875 δεν κάνει καμία αναφορά σε κάποιον σχετικό επαγγελματία. Παρομοίως, ο Παντολέων Καμπούρογλου, στην "Ιστορία του Πειραιώς από του 1833-1882 έτους", παραθέτει έναν κατάλογο φορολογουμένων του Δήμου Πειραιώς του έτους 1881 στον οποίον δεν καταγράφεται ουδείς ανθοπώλης.

Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, στον Πειραιά - όπως άλλωστε και σε άλλες πόλεις - πιθανότατα δραστηριοποιούνταν υπαίθριοι ή/και πλανόδιοι ανθοπώλες, σε εποχές όπου οι κοντινές εξοχές ήταν πολυάριθμες και ο κόσμος έσπευδε λ.χ. την άνοιξη να κόψει λουλούδια για να διακοσμήσει το σπίτι του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880"εις το μέσον του Τινανείου κήπου" ο Γεώργιος Πονηράκης πωλούσε όλα τα είδη των ανθέων και φυτών σε έναν μικρό οικίσκο:


Στα μέσα της δεκαετίας του 1890, σύμφωνα με το κάτωθι ιστορικό τεκμήριο του έτους 1895, καταγράφεται η πρώτη απόπειρα λειτουργίας ενός υποκαταστήματος ανθοπωλείου του γνωστού εν Αθήναις ανθοπώλη Γεωργίου Φασουλή, "εν τω περιβόλω της Αγίας Τριάδας". 


Στα τέλη του 19ου αιώνα, η ύπαρξη ανθοπωλείων στην πόλη του Πειραιά αποδεικνύεται από σχετικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στις σελίδες του πειραϊκού Τύπου όπως λ.χ. η ακόλουθη του Καλλιτεχνικού Ανθοπωλείου Χλέντζου "εν τω περιβόλω της Αγίας Τριάδος". Στο εν λόγω ανθοπωλείο, όπως μας πληροφορεί το ιστορικό τεκμήριο από τον Τύπο του 1898, εργαζόταν ο βραβευμένος για την καλλιτεχνία του Κωνσταντίνος Σαβόγιας. 


Ένα χρόνο αργότερα (1899), ο Κωνσταντίνος Σαβόγιας αποχωρεί από το κατάστημα του Χλέντζου και ανοίγει το δικό του Καλλιτεχνικόν Ανθοπωλείον "απέναντι του ήδη υπάρχοντος εν τω περιβόλω της Αγίας Τριάδος, κάτωθεν οικίας Φεράλδη και παραπλεύρως του καταστήματος Ζολώτα".


Την ίδια χρονιά καταγράφεται η επανέναρξη της λειτουργίας του Ανθοπωλείου του Γεωργίου Φασούλη, επί της πλατείας Κοραή και παραπλεύρως του ιερού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου. Τη διεύθυνση του εν Πειραιεί ανθοπωλείου του Γ. Φασούλη (σσ. το οποίο ειρήσθω εν παρόδω διέθετε ιδιόκτητο κήπο από όπου προέρχονταν τα  άνθη προς πώληση) αναλάμβανε ο επί πολλά χρόνια υπάλληλός του Κωστής Κυριακάκης.


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση του Ανθοπωλείου του Κ. Σαβόγια από το έτος 1900, όπου κατασκευάζονταν ανθοδέσμες και κάνιστρα για τις επικείμενες εορτές του Αγίου Γεωργίου:


Από την ίδια χρονιά (1900), ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση του Ανθοπωλείου Γ. Φασούλη, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κυριακάκη.


Από τις αρχές του 20ου αιώνα, μια ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση του εν Πειραιεί Μέγα Εργοστασίου Τεχνητών Ανθέων της Πάτσης Γ. Μπελαβίλα και Σας το οποίο έδρευε επί της οδού Φίλωνος 94, πλησίον του Φαρμακείου Λαζάρου:


Ανάλογη διαφημιστική καταχώρηση μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1901:


Την ίδια εποχή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον Οδηγό του Πειραιώς του 1902 του Γ. Βώκου, ως εν Πειραιεί ανθοπωλεία καταγράφονται το κατάστημα του Χ. Χλέντζου (επί της οδού Αθηνάς) και το κατάστημα του Κ. Σαβόϊα επίσης επί της οδού Αθηνάς 1 (σσ. η οδός Αθηνάς βεβαίως, είναι η σημερινή λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Α'). Στον ίδιο Οδηγό, στην κατηγορία των τεχνητών ανθέων καταγράφονται ο Γ. Μπελαβιλλας (Φιλωνος 94) και ο Α. Μανεσης επί της οδού Βουβουλινας (σήμερα Μπουμπουλίνας). 

Ενδεικτική καταχώρηση του ανθοπωλείου του Κ. Σαβόϊα, από το έτος 1903:


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση του καλλιτέχνη και γνωστότατου ανθοπώλη Κωνσταντίνου Σαβόγια, από το έτος 1905:


Από την ίδια χρονιά (1905), διαφημιστική καταχώρηση του Καλλιτεχνικού Ανθοπωλείου Φασούλη και Δροσίνου, ευρισκόμενο στον περίβολο του ιερού ναού της Αγίας Τριάδας.


Το επόμενο έτος, ο Πλήρης Οδηγός του Πειραιώς του 1906-1907 καταγράφει τα ανθοπωλεία των Δ. Κουλβάτου (Καραϊσκου), Κ. Σαβόγια (Αθηνάς) και Π. Φασούλη (Αθηνάς) ενώ στην κατηγορία νθη Τεχνητά" αναφέρονται ξανά τα καταστήματα Π. Μπελαβίλα (Φίλωνος) και Δ. Μάνεση (Βουβουλίνας).

Διαφημιστική καταχώρηση του Πριγκηπικού Ανθοπωλείου του Τάκη Φασούλη μέσα από τις σελίδες του προαναφερόμενου Οδηγού του 1906-1907.


Παρόλο που το παρακάτω ανθοπωλείο δεν αναφέρεται στον προαναφερόμενο Οδηγό του 1906-1907 (σσ. συχνό φαινόμενο οι Οδηγοί εκείνων των καιρών είτε να περιέχουν ανακρίβειες και μικρά λάθη είτε να μην είναι εντελώς ενημερωμένοι) στον Πειραιά της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα λειτουργούσε, στη συμβολή της λεωφόρου Αθηνάς και της οδού Φίλωνος, υποκατάστημα του εν Αθήναις Ανθοπωλείου του Ν. Φλεριανού και Αδελφών:


Στο σημείο αυτό αξίζει να σταθούμε στο ανθοπωλείο "Φλεριανός", καθώς πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση (αρχικά επρόκειτο για τέσσερα αδέλφια), η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της κατά τη δεκαετία του 1890 με καλλιέργειες ανθέων στη θέση "Τρεις Γέφυρες" του Κηφισού, στη Φιλαδέλφεια Αττικής. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Αφοί Φλεριανοί άνοιξαν το πρώτο τους ανθοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας (οδός Σταδίου 3) και υποκατάστημα στον Πειραιά. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διάδοχοι της οικογενειακής επιχείρησης άνοιξαν και άλλα ανθοπωλεία με την επωνυμία "Φλεριανός". Μεταπολεμικά, ο Ιάκωβος Φλεριανός, ξεκίνησε τις πρώτες εισαγωγές φυτών από άλλες χώρες. Στις μέρες μας, υφίστανται ακόμη ανθοπωλεία υπό την επωνυμίας "Φλεριανός", τα οποία διαθέτουν λουλούδια των οποίων η παραγωγή γίνεται αποκλειστικά στον Μαραθώνα. 

Διαφημιστική καταχώρηση του Ανθοπωλείου του Φλεριανού, με αναφορά τόσο στο εν Αθήναις όσο και στον εν Πειραιεί κατάστημα, από το έτος 1909:


Στον Πανελλήνιο Οδηγό του έτους 1912, υπό Κ. Σταματίου και Β. Μπουζούρα, ως ανθοποιοί (τεχνητών ανθέων) καταγράφεται ο Δ. Μάνεσης επί της οδού Βουβουλίνας 17 καθώς και το κατάστημα με την επωνυμία "Η Πηγή" της Π. Μπελαβίλα, επί της οδού Φίλωνος 94. Αντιστοίχως, ως ανθοπωλεία, στον ίδιο Οδηγό, καταγράφονται τα καταστήματα του Κ. Σαβόγια επί της λεωφόρου Αθηνάς, του Δ. Κουλβάτου στην πλατεία Καραΐσκάκη και του Θ. Μαγειράκη στη συμβολή Αθηνάς και Φίλωνος.

Διαφημιστική καταχώρηση του Καλλιτεχνικού Ανθοπωλείου του Διονυσίου Κεφαληνού, παρά την Αγία Τριάδα, από το έτος 1912:


Στην επόμενη ασπρόμαυρη φωτογραφία των αρχών του 20ου αιώνα παρατηρήστε στα αριστερά του φωτογραφικού κάδρου το προαναφερθέν "παρά την Αγίαν Τριάδα" ανθοπωλείο του Διονυσίου Κεφαλληνού δίπλα στο γωνιακό κατάστημα του Θεοφανίδη.


Αναφορά από τον ημερήσιο πειραϊκό Τύπο των αρχών του έτους 1916 στο ανθοπωλείο και ανθοκομείο του... πρύτανη της ανθοδετικής και της ανθοκομικής Κωνσταντίνου Σαβόγια το οποίο από τις αρχές Νοεμβρίου του εν λόγω έτους μετακόμιζε "παρά τον Άγιον Κωνσταντίνον" .


Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως εκείνη την εποχή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύχθηκε το σλόγκαν "Say it with flowers" ("Πέστο με λουλούδια"), το οποίο εκμεταλλευόμενο την πρόσφατη - τότε - ανακάλυψη του τηλεγραφήματος, επέτρεπε την πρωτοποριακή αποστολή ευχαριστήριου μηνύματος μετά λουλουδιών από τη μια πόλη στην άλλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επρόκειτο για μια "αναβίωση" της παλαιάς τεχνικής της ανθογραφίας (floriography) η οποία άκμασε κατά την βικτωριανή εποχή, τότε που κάθε άνθος αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένη πρόταση (άρνηση, κατάφαση, αποδοχή κλπ.), με τα λουλούδια να χρησιμοποιούνται για την αποστολή κωδικοποιημένων μηνυμάτων. Μετά την εφαρμογή των τηλεγραφικών αποστολών λουλουδιών στις ΗΠΑ (Florists’ Telegraph Delivery - FTD) αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1910, ακολούθησε στην Ευρώπη, κατά τη δεκαετία του 1920, η αγγλική της εκδοχή, η γνωστή μας Interflora.  

Ορισμένα ενδεικτικά ιστορικά τεκμήρια / διαφημιστικές καταχωρήσεις πειραϊκών ανθοπωλείων από τις αρχές της δεκαετίας του 1920:






Διαφημιστική καταχώρηση του ανθοπωλείου του Κεφαλληνού από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1924:


Έτερη διαφημιστική καταχώρηση του νέου ανθοπωλείου του Ν. Κεφαλληνού, στη συμβολή των οδών Γεωργίου Α' και Νοταρά, από το έτος 1925:


Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, κατά τη διάρκεια της πρώτης της πρώτης δημαρχιακής θητείας του Τάκη Α. Παναγιωτόπουλου (01.12.1925 έως 30.09.1929), κατασκευάστηκε το κάτωθι εικονιζόμενο  ισόγειο επιμήκες κτιριακό συγκρότημα 42 μικρομάγαζων, επί της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, έναντι του ομωνύμου ιερού ναού. Σε αρκετά από τα προαναφερθέντα μικρομάγαζα στεγάστηκαν οι υπαίθριοι και πλανόδιοι ανθοπώλες της πόλεως με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σημείο να ταυτιστεί με τα ανθοπωλεία / ανθοπρατήρια της πόλεως του Πειραιώς. Η συγκεκριμένη κατασκευή, ως γνωστόν, κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση.


Ο Μέγας Οδηγός του Πειραιώς του 1929-1930, καταγράφει τα ακόλουθα εν Πειραιεί ανθοπωλεία: Αδελφοί Αναγνώστου στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, Αποστολόπουλου, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, Κεφαλληνού στη συμβολή Βασιλέως Γεωργίου Α' και Φίλωνος, Δημ. Κόντου στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, Στεφ. Μουστάκη στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, Κ. Σαβόγια επί της οδού Καραϊσκου 106, Γ. Σιδέρη στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς και Θεοφ. Σταματάκη επίσης στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς. Όπως μπορεί κάποιος εύκολα να παρατηρήσει, η πλειοψηφία των ανθοπωλείων της πόλεως στα τέλη της δεκαετίας του 1920 βρίσκονταν συγκεντρωμένα στο κτίριο των ανθοπρατηρίων της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Διαφημιστική καταχώρηση του Καλλιτεχνικού Ανθοπωλείου του Διονυσίου Σ. Κεφαλλήνου, στον περίβολο της Αγίας Τριάδας, μέσα από τις σελίδες του προαναφερόμενου Οδηγού:


Δίγλωσση διαφημιστική καταχώρηση του ανθοδέτη Γεωργίου Σιδέρη (Georges Sideris), από τις σελίδες του προαναφερθέντος Οδηγού των τελών της δεκαετίας του 1920.


Ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις του ανθοπωλείου των αδελφών Αναγνώστου από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 και τις αρχές της δεκαετίας του 1930:



Διαφημιστική καταχώρηση του ανθοπωλείου Στ. Μουστάκη - Θ. Σταματάκη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1930:


Λίγες μόλις εβδομάδες πριν την κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του '40, ο Πειραιεύς έζησε στους ρυθμούς της "Εβδομάδος των Ανθέων", με πλήθος εκδηλώσεων, διαγωνισμών κ.α. με έντονη παρουσία και δραστηριότητα εκ μέρους των ανθοπωλών της πόλεως.

Μετά τον Πόλεμο και το καταστρεπτικό πέρασμα της Κατοχής, στον Οδηγό της Ελλάδος Ιγγλέση του 1947-1948 καταγράφονται μονάχα τα εξής δυο ανθοπωλεία: του Σ. Μουστάκη (οδός Αγίου Κωνσταντίνου) και του Σ. Σαβόια (παρά τον ναόν του Αγίου Κωνσταντίνου).

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε απαραίτητο να επισημάνουμε πως όλοι οι προαναφερόμενοι Οδηγοί της πόλεως του Πειραιώς, παρέχουν υπέρ-πολύτιμες πληροφορίες παρόλο που συχνά έχουν ανακρίβειες ή/και ελλείψεις ενώ συνήθως επικεντρώνονταν μονάχα στο κέντρο της πόλεως του Πειραιώς. Κατ'αυτόν τον τρόπο λοιπόν, επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε άλλες συνοικίες της πόλεως ή περιοχές μακριά από το κέντρο του Πειραιά δεν καταγράφονταν σε αυτές τις πηγές.

Ιστορικό τεκμήριο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με αναφορά στη μεγάλη ποικιλία ανθέων και φυτών που διέθετε το κατάστημα "Κωστής" στον αριθμό "162" της οδού Κουντουριώτου:


Έτερη διαφημιστική καταχώρηση της επιχείρησης ανθέων - φυτών "Κωστής", από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με καταστήματα στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βασιλέως Γεωργίου Α', Κολοκοτρώνη και Σωτήρος και Τσαμαδού και Κουντουριώτου:


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, διαφημιστική καταχώρηση του ανθοπωλείου Σ. Κόκκινου - με έτος ιδρύσεως το 1930 - επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 15 (πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου) στον Πειραιά. Το ιστορικό αυτό ανθοπωλείο συνεχίζει τη δραστηριότητά του μέχρι τις ημέρες μας (21ος αιώνας) έχοντας όμως μεταφερθεί πλέον στην Κηφισιά. 


Αντίστοιχη διαφημιστική καταχώρηση του ανθοπωλείου "Σ. Κόκκινος" από τις αρχές της δεκαετίας του 1980:


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, έτερη διαφημιστική καταχώρηση ενός ακόμη ιστορικού ανθοπωλείου του Πειραιώς, της οικογενείας Φραγκόπουλου, με έτος ίδρυσης το 1930, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο επίσης συνεχίζει τη λειτουργία του στον Πειραιά μέχρι τις ημέρες μας (21ος αιώνας), με την τρίτη γενιά της εν λόγω οικογένειας να βρίσκεται πλέον στο "τιμόνι" της επιχείρησης.


Το ανθοπωλείο της οικογενείας Φραγκόπουλου επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου όπως καταγράφηκε τον δεκαπενταύγουστο του έτους 2022:

ΑΝΘΗ-ΦΥΤΑ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κάνοντας μια βόλτα στις συνοικίες του Πειραιά του 21ου αιώνα, στο δρόμο μας θα συναντήσουμε πολλά νέα αλλά και παλαιότερα ανθοπωλεία, μικρότερα και μεγαλύτερα, συχνά κοντά σε πλατείες, σημεία αναφοράς και εκκλησίες. Αρκετά ανθοπωλεία που δραστηριοποιήθηκαν μεταπολεμικά στην πόλη του Πειραιά έκλεισαν, άλλα μεταβιβάστηκαν και πέρασαν υπό άλλη διεύθυνση ενώ οι επωνυμίες τύπου "Ανθοπωλείον Τάδε" και "Άνθη - Φυτά Δείνα" αντικαταστάθηκαν από ξενόγλωσσα "Flowers by" και άλλα συναφή. 

ΟΔΟΣ ΚΑΡΑΟΛΗ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εντελώς ενδεικτικά ας αναφέρουμε, δίχως καμία προτίμηση και σειρά, το ανθοπωλείο του Σπυρίδωνος Τσαρούχη στην οδό Καραολη-Δημητριου κοντά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς απέναντι από το ζαχαροπλαστείο του Μαστρονικόλα (σσ. βλέπε προηγούμενη φωτογραφία)το ανθοπωλείο Σαρρή (από το 1985) στη μικρή οδό Αριστοτέλους, του Δριμάλα επί της λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου πλησίον Βρυώνη (παλαιότερα επί της Γρηγορίου Λαμπράκη), στην ακτή Μιαούλη και πέριξ Αγίου Νικολάου που εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιριών ("Κοντογιώργος", "Αμαρύλλις"), το ανθοπωλείο του "Σπύρου" πάντοτε στα πέριξ του Αγίου Βασιλείου (από το 1970 - έκλεισε μέσα στη δεκαετία του 2010), το "Κυκλάμινο" εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες στη λεωφόρο Φρεαττύδος με ειδικότητα στην κατασκευή στεφανιών για κηδείες, του Λογοθέτη στη Δραπετσώνα (από το 1987), το ανθοπωλείο "Άγγελος" (βλέπε επόμενη φωτογραφία - πρώην "Γαλήνη") στην πλατεία Σερφιώτου στην Καλλίπολη του Πειραιά και λίγο παραπέρα τον "Κήπο του Γιωργάκη" (οδός Φιλικής Εταιρίας) και το "La Fleur" πλησίον της πλατείας Καρπάθου, ανεβαίνοντας την Αιτωλικού προς τα Μανιάτικα διαδοχικά το ανθοπωλείο "Ρίκα" (από το 1983) και το ανθοπωλείο "By Edem" του Κυριάκου Κοντάκου, του Βαγενά (από το 1980) με καταστήματα σε Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι και πλέον και στον Πειραιά στην οδό Τζαβέλλα, την Πειραϊκή Φυταγορά στην πεζοδρομημένη οδό Νικήτα, τα ανθοπωλεία "Νίκος" (στην οδό Χίου), "Στέλιος" (από το 1974 στην οδό Αγίου Ελευθερίου) και του Μητσάκου (επίσης επί της οδού Αγίου Ελευθερίου) στα Καμίνια, το κατάστημα τεχνητών ανθέων και φυτών "Cherry" στην αρχή της οδού Καραολή-Δημητρίου (ως συνέχεια των καταστημάτων "Φώτης"), "Eriketti" στην οδό Γιαννοπούλου στο νέο Φάληρο πλησίον του θεραπευτηρίου Metropolitan, τα ανθοπωλεία στα πέριξ του κοιμητηρίου της Αναστάσεως κ.ο.κ.

ΑΝΘΗ ΦΥΤΑ "ΑΓΓΕΛΟΣ"

ΑΝΘΗ-ΦΥΤΑ "ΣΠΥΡΟΣ"

ΑΝΘΗ-ΦΥΤΑ "ΣΠΥΡΟΣ"



Παρότι στις μέρες μας (21ος αιώνας) ουσιαστικά δεν υφίστανται πλέον υπαίθριοι και πλανόδιοι ανθοπώλες, εντούτοις μπορούμε να "ανακαλύψουμε" ορισμένους, όπως λ.χ. τον υπαίθριο ανθοπώλη στον χώρο στάθμευσης του supermarket Σκλαβενίτης στα Καμίνια του Πειραιά.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως - Προφορικές Μαρτυρίες
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. Διαβαζοντας την ενημερωση για τα ανθοπωλεια του πειραια διαβασα μια παραλειψη για το τροπικ αννα το συγκεκριμενο καταστημα λειτουργει 32 χρονια και αυτος που το ιδρυσε εχει πειρα 58 χρονια ανθοδετικης οχι πως εχει αναγκη προ βολης αλλα ετσι για να διορθωσω τυχον παραλειψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή