Pages

Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2020

ΠΕΙΡΑΙΑΣ [ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1969 / ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1970]

Ο Πειραιάς των τελών του έτους 1969 / αρχών του έτους 1970 "αποκαλύπτεται" μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση πέντε ασπρόμαυρων φωτογραφιών, αγνώστου φωτογράφου. Η χρονολόγηση των επόμενων φωτογραφιών και η τεκμηρίωσή τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο παρόν ιστολόγιο.

Λιγοστή η κίνηση στη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α'. Ο ιερός μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στα αριστερά του φωτογράφου δεν καταγράφεται καθόλου στο φωτογραφικό κάδρο στο οποίο πάντως διακρίνεται το γωνιακό κτίριο στη συμβολή της ως άνω λεωφόρου με την οδό Φίλωνος (στο ισόγειο το κατάστημα των Αφων Θεοφανίδη, στον όροφο η Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών "Πρωτεύς" του Μαρκοζάνη), δίπλα σε αυτό το πολυόροφο ακίνητο Φραγκούλη (Νοταρά - Βασιλέως Γεωργίου Α' - Κολοκοτρώνη) στην ταράτσα του οποίου υπήρχε μεγάλη πινακίδα "Κατράντζος Σπορ" ενώ προς το βάθος διακρίνεται το πλάι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς. Στο δεξί άκρο της φωτογραφίας, καταγράφεται μερικώς το Μέγαρο Σπυράκη.


Πλησίον της συμβολής με την τότε λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου (σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου), ο άγνωστος φωτογράφος αποτυπώνει ξανά τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α'. Στα αριστερά το συγκρότημα της Ραλλείου Σχολής Θηλέων ελάχιστα προ της κατεδάφισης από τον Αριστείδη Σκυλίτση ο οποίος είναι ήδη δήμαρχος της πόλεως από την 5η Αυγούστου του 1967. Στη συμβολή Κολοκοτρώνη - Βασιλέως Γεωργίου Α' και Νοταρά, η πρώην οικία Φεράλδη / Παπαγεωργακόπουλου, πλέον εδώ και δεκαετίες κατεδαφισμένη και στην επόμενη γωνία το Μέγαρο Σπυράκη το οποίο ευτυχώς διασώθηκε. Στο δεξί τμήμα της ακόλουθης φωτογραφίας, η επιγραφή πάνω στο περίπτερο που υπήρχε μέχρι σχετικά πρόσφατα δίπλα στη στάση των λεωφορείων επί της Βασιλέως Γεωργίου Α' μας βοηθά στο δύσκολο έργο της ακριβούς χρονολόγησης αυτών των φωτογραφιών, με την αναφορά στο θεατρικό έργο "Η Νεκρή Βασίλισσα" του Ανρί ντε Μοντερλάν (Henry de Montherlant), το οποίο "ανέβηκε" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς κατά τη θεατρική περίοδο 1969-1970, και πιο συγκεκριμένα από τις 19/12/1969 μέχρι τις 18/01/1970, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.


Στη διασταύρωση Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου Α', διπλής κατευθύνσεως τότε, ο φωτογράφος καταγράφει το αστικό τοπίο ενώ πλάι του περνά ένα ταξί. Στα αξιοσημείωτα του κάτωθι εικονιζόμενου φωτογραφικού κάδρου η δίγλωσση φωτεινή πινακίδα "Αερολιμήν" (Air Port) - ορισμένες τέτοιες διασώζονται ακόμη σε μερικά σημεία του Πειραιώς και των Αθηνών - και ακριβώς από κάτω έτερη δίγλωσση πινακίδα η οποία υποδεικνύει το δρόμο προς το "Στάδιον Καραΐσκάκη" (Stadium Karaiskaki). Ακριβώς από το κάτω, ένα από τα αρκετά διακοσμητικά αμάξια με λουλούδια, χαρακτηριστικά της δημαρχίας Σκυλίτση. Πίσω από φανάρια και πινακίδες διακρίνεται ελάχιστα η πινακίδα του κινηματογράφου "Αττικόν":


Λίγα μέτρα μακρύτερα, ο φωτογράφος καταγράφει ξανά την στολισμένη για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο τμήμα αυτής προς την Τερψιθέα. Δεξιά στο φωτογραφικό κάδρο καταγράφεται η πολυώροφη οικοδομή - κτίριο ισογείων καταστημάτων και γραφείων - κληροδότημα Γ.Ν Πετρολέκα στη συμβολή της Βασιλέως Κωνσταντίνου με την οδό Ιακώβου Δραγάτση (στο ισόγειο διακρίνεται το κατάστημα του Ντάβαρη). Στην ίδια πλευρά του δρόμου, στη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Σωτήρος Διός, το Μέγαρο Καννέττη. Στην αριστερή πλευρά του δρόμου, κάτω από την Ιωνίδειο Σχολή, το κατάστημα "Πειραϊκή Ένωσις" των Αδελφών Ανδριανόπουλου


Στην τελευταία φωτογραφία ο άγνωστος φωτογράφος στέκομαι ακριβώς έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης και καταγράφει ξανά τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Στα δεξιά, δεσπόζει το πολυόροφο κτίριο όπου στεγάζεται το Τμήμα Ασφαλείας Πειραιώς / Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιώς. Στο ισόγειο του ιδίου κτιρίου, το γνωστό στην πειραϊκή κοινωνία κατάστημα των Αδελφών Πανάγου ενώ στο περίπτερο διακρίνεται διαφημιστική πινακίδα που αναφέρει "Πανάγος - Εργόχειρο". Αξιοσημείωτο το γεγονός πως στη γωνία Τσαμαδού και Βασιλέως Κωνσταντίνου, δεν είχε ακόμη κατεδαφιστεί το γωνιακό νεοκλασικό, στη θέση του οποίου οικοδομήθηκε το πολυκατάστημα των Αφων Λαμπρόπουλου (σήμερα Notos Galleries). 


Διαβάστε σχετικά θέματα:


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου