Pages

Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ)

Η Παναγιούλα (Γιούλα) Μιχαλοπούλου, σύζυγος του Απόστολου Πλαφουτζή, πτυχιούχος δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου, ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στον προσφυγικό συνοικισμό της νέας Καλλιπόλεως Πειραιώς, πλησίον του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας, το Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου - Πλαφουτζή "Η Αγία Μαρίνα" (έτος ίδρυσης 1931). Λίγα χρόνια αργότερα, το προαναφερόμενο σχολείο μετονομάστηκε σε "Μιχαλοπούλειον" (από το πατρικό επώνυμο της ιδρύτριας αυτού) και σταδιακά εξελίχθηκε σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με τη λειτουργία Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και Βρεφονηπιακού Σταθμού. Το "Μιχαλοπούλειον" λειτούργησε αδιάλειπτα για οκτώ δεκαετίες μέχρι τον Σεπτέμβριο του έτους 2015 οπότε και ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τόσο του Νηπιαγωγείου όσο και του Δημοτικού Σχολείου που παρέμεναν ως τότε εν λειτουργία (ΦΕΚ 1954/10.09.2015). 


Σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες του Ευάγγελου Πλαφουτζή, τελευταίου ιδιοκτήτου και διευθυντού του σχολείου, υιού της ιδρύτριας Γιούλας Μιχαλοπούλου - Πλαφουτζή, το "Μιχαλοπούλειον" υπήρξε το μοναδικό σχολείο που λειτουργούσε στον Πειραιά κατά τη διάρκεια της Κατοχής (η πληροφορία ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της) ενώ η ίδια η κάτωθι εικονιζόμενη φέρεται να ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση συγκεντρώνοντας στο καταφύγιο που διέθετε παιδιά και γονείς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Πειραιώς, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης στους έχοντας ανάγκη κ.α.


Δίχως άλλο, μέσα σε οκτώ δεκαετίες, από τα θρανία του "Μιχαλοπούλειου" πέρασαν αρκετές χιλιάδες Πειραιωτών, αρκετοί εκ των οποίων αργότερα διέπρεψαν στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο: 


Μεταπολεμικώς, το "Μιχαλοπούλειον" αναβαθμίστηκε ως προς τις κτιριακές του υποδομές - στην κάτωθι ασπρόμαυρη φωτογραφία οι νέες πολυόροφες εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων της Γιούλας Μιχαλοπούλου Πλαφουτζή στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρίας, Ηροδότου και Θουκυδίδου:


Η κάτωθι διαφημιστική καταχώρηση των Εκπαιδευτηρίων της Γιούλας Μιχαλοπούλου Πλαφουτζή, στην Καλλίπολη Πειραιώς (με εξαψήφιο αριθμό τηλεφώνου) είναι από το έτος 1964:


Ο Ευάγγελος Πλαφουτζής, του Αποστόλου και της Παναγιούλας (Γιούλας) φέρεται να ανέλαβε τη διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων το έτος 1979. 

Το έμβλημα των Εκπαιδευτηρίων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (εκ προσωπικού αρχείου)


Σφραγίδα των Εκπαιδευτηρίων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (εκ προσωπικού αρχείου): 


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο τελευταίος ιδιοκτήτης και διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελος Πλαφουτζής οδήγησε επί της ουσίας το "Μιχαλοπούλειον" στο οριστικό "λουκέτο" υπό την πρόφαση / δικαιολογία της δυσβάστακτης αυξήσεως του ΦΠΑ στο 23% τον Σεπτέμβριο του έτους 2015 και ενώ η γενικότερη οικονομική συγκυρία της χώρας (και κατ' επέκτασιν της περιοχής στην οποία απευθύνονταν τα Εκπαιδευτήρια) είχε οδηγήσει σταδιακά τα Εκπαιδευτήρια σε μια σχετική παρακμή. Τα οικονομικά "ανοίγματα" που είχαν γίνει για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (λ.χ. Βρεφονηπιακός Σταθμός), το γεγονός πως ολοένα και λιγότεροι Πειραιώτες μπορούσαν να ανταποκριθούν λόγω κρίσεως στην πληρωμή διδάκτρων σε ένα ιδιωτικό σχολείο (ήτοι μείωση εγγραφών / πελατείας), ο ανταγωνισμός από άλλα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής (ήτοι μείωση εγγραφών / πελατείας), είχαν ούτως ή άλλως οδηγήσει σε συρρίκνωση τις δραστηριότητες του "Μιχαλοπούλειου" καθώς και στη δημιουργία ανεξόφλητων μέχρι τις ημέρες μας χρεών τόσο προς κρατικούς φορείς (λ.χ. ΙΚΑ, Εφορία) όσο και προς τρίτους (λ.χ. σε δασκάλους και καθηγητές στους οποίους οφείλονται μισθοί και αποζημιώσεις). 

Επίσης οφείλουμε απλά να αναφέρουμε ένα γεγονός το οποίο δεν καταγράφηκε ποτέ στα "δακρύβρεχτα" κείμενα που γράφτηκαν σε διάφορα πειραϊκά και μη μέσα ενημέρωσης έπειτα από την αναγγελία του κλεισίματος του "Μιχαλοπούλειου". Η εταιρία "Εκπαιδευτήρια Ευάγγελου Πλαφουτζή Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης", με διακριτικό τίτλο "Μιχαλοπούλειο ΕΠΕ" στη αρχική της εταιρική σύνθεση περιλάμβανε εκτός από τον Ευάγγελο Πλαφουτζή και την σύζυγο αυτού Σταρούλα όπως επίσης και την αδελφή του Ιωάννα. Με σχετική τροποποίηση του καταστατικού που έγινε μόλις τον Ιανουάριο του 2014, μοναδικός εταίρος και διαχειριστής στην ως άνω εταιρία παρέμεινε ο Ευάγγελος Πλαφουτζής του Αποστόλου και της Παναγιούλας και η εταιρία μετατράπηκε σε Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ("Εκπαιδευτήρια Ευάγγελου Πλαφουτζή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ" με διακριτικό τίτλο "Μιχαλοπούλειο Μον. ΕΠΕ"). 

Δίχως άλλο, το "τέλος" του "Μιχαλοπούλειου" δεν υπήρξε και το πλέον "τιμητικό" για την ιστορία των Εκπαιδευτηρίων αφού επί της ουσίας μεθοδεύτηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η πληρωμή και αποζημίωση του προσωπικού των εκπαιδευτηρίων οι οποίοι πληροφορήθηκαν το "λουκέτο" την τελευταία στιγμή.

Στις παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνεται η εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις των κλειστών πλέον Εκπαιδευτηρίων στις αρχές του έτους 2018:

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ

Η αυλή του δημοτικού σχολείου όπως διακρίνεται από κάγκελα της οδό Θουκυδίδου. Για αρκετούς μήνες μετά το "λουκέτο" στην αυλή βρίσκονταν σταθμευμένα τα κίτρινα σχολικά τα οποία αργότερα αποσύρθηκαν:

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ

Οι έτερες σχολικές εγκαταστάσεις του "Μιχαλοπούλειου", όπου λειτουργούσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο, στη συμβολή των οδών Αγίας Μαρίνας 36 και Σπυρίδωνος Τρικούπη:

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ

Οι εγκαταστάσεις του Βρεφονηπιακού Σταθμού, της τελευταίας χρονικά επέκτασης των Εκπαιδευτηρίων, στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρίας και Ηροδότου, δίπλα στο supermarket "Σκλαβενίτης":

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ

Το κύκνειο άσμα του "Μιχαλοπούλειου" όπως καταγράφηκε στο σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως:



Η πρόσοψη του κτιρίου στη συμβολή των οδών Ηροδότου και Φιλικής Εταιρίας, στις αρχές του έτους 2020:

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ

Το κεντρικό κτίριο του υπό εξέτασιν πρώην εκπαιδευτηρίου όπως καταγράφηκε φωτογραφικά το χιονισμένο πρωινό της 16ης Φεβρουαρίου του έτους 2021:

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ

Οι προς διάθεση πρώην σχολικές εγκαταστάσεις του Μιχαλοπούλειου, στη συμβολή των οδών Σπυρίδωνος Τρικούπη και Αγίας Μαρίνης, συν τοις άλλοις, ένα σταθερό σημείο ρυπαρότητας λόγω των απορριμμάτων που υφίστανται στην αυλή.

ΟΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ | ΟΔΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
    Φωτογραφίες:
    • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
    • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
    • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    13 σχόλια:

    1. Δυστυχώς όλα φτάνουν σε ένα τέλος. Φοίτησα στο "Μιχαλοπούλειο" από το 2000 ως το 2006. Τότε, τις "καλές εποχές", υπήρχε έξτρα χρέωση στα δίδακτρα(περ. 200 ευρω νομίζω) για φωτοτυπικο χαρτί και χαρτοπετσέτες στην τάξη! Αλλάζουν οι καιροί...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Θεοδωρα καλημερα , φοιτησα επισης στο μιχαλοπουλειο ολη την περιοδο απο την Β ταξη δημοτικου εως και την ΣΤ .. Δεν μειναμε ευχαριστημενοι ουτε οι γονεις ουτε εμεις τα παιδια.. σε 2 χρονιες η δυο διαφορετικες δασκαλες που ειχα μου ασκησε σωματικη βια και η δευτερη με ξευτιλησε να το πω μπροστα σε ολη την ταξη μου αδειαζοντας οοοολα τα βιλβλια κια τετραδια στο πατωμα , βλεποντας με οι συμμαθητες μου , γελουσαν... οσο για το οικονομικο μιας και στα δικα μου χρονια υπηρχαν οι δραχμες , βλεποντας και τις extra χρεωσεις οπως λες ο κος Πλαφουτζης μας επιανε.... λοιπον ειχα ακουσει διαφορα και πολλοι γονεις μετα το δημοτικο στα δικα μου χρονια ξεγραψαν τα παιδια τουσ!! δυστηχως πατουσε στην αναγκη των γονιων οπως οι δικοι μου που πασχιζαν για να τον πληρωνουν και να ενοχλουν τον πατερα μου που με μεαγαλωσε μονος (!!!!) με μια ανημπορη γιαγια και τον ενοχλουσε εαν αργουσε την πληρωμη καποιες μερες... Εγω λυπαμαι παρα πολυ , διοτι εζησα και ομορφα αλλα και ασχημα αλλα πιστευω πολυ στη ζωη και στο πως ερχονται τα πραγματα.... αφηνω αυτο εδω , μπορει να μη το δει κανεις αλλα ηθελα να εκφρασω τα συναιασθηματα μου μιας και απλα καρατω οτι αυτο το σχολειο με εφερε κοντα στην αδερφουλα μου που απο τα πρωτα λεπτα τηζ ζωης μας βρεθηκαμε στο ιδιο μαιευτηριο και αργοτερα χωρις να το γνωριζουμε βρεθηκαμε σε αυτο το σχολειο , που εμελλε τελικα να γινει και η κουμπαρα μου!!! το αγαπω ακομα αυτο το σχολειο και θα ηθελα παρα πολυ περαν ολων μετα απο τοσσα χρονια να περασω απο εκει... ειμαι πλεον 34 και ομως ειναι σαν χθες......

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Πέρασα από κει το 67, οικότροφος στην πρώτη δημοτικού με τον αριθμό 1 κ με τον αδερφό μου νήπιο με τον αριθμό 2. Θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία αυτή τη χρονιά. Αξέχαστο το δίπατο κουκλόσπιτο που είχε ανάλογο μέγεθος για μικρό παιδί κ πολλά μικρά έπιπλα κ παιχνίδια. Είχαμε περάσει ατέλειωτες ώρες χαράς και ξενοιασιάς. Θυμάμαι την αυλή που παίζαμε, το "μπαλαούρο" που λέγαν ότι βάζουν τα άτακτα παιδάκια, το μάθημα ευρωπαϊκών χορών με τον καβαλιέρο μου, το φίλο μου τον Κανέλλο από την πέμπτη, το ¨περίσσευμαααα" που φωνάζαμε όταν θέλαμε να φάμε και άλλο πιάτο μεσημεριανό, τις "μεγάλες" φίλες μου από τις άλλες τάξεις που κοιμόμασταν μαζί στο θάλαμο, τη σειρά στην τηλεόραση του τότε που βλέπαμε τον σάιμον τέμπλαρ και το ζορρο και το πάρτυ που γινόταν κάθε βράδυ μέχρι να σβήσουν τα φώτα. Την κοινωνικοποίησή μου και τις εμπειρίες μου που σίγουρα έχουν σ ένα μεγάλο μέρος να κάνουν με το πώς μεγάλωσα και ενηλικιώθηκα κ πώς πλάστηκε ο χαρακτήρας μου. Αναρωτιέμαι πολλές φορές και πιο πολύ τώρα που είμαι μεσήλικας τι να γίναν άραγε όλα αυτά τα παιδάκια που έτυχε να είμαστε μαζί σ αυτό το σχολείο τα δύσκολα και ταραγμένα εκείνα χρόνια τα γεμάτα γεγονότα που σημάδεψαν και καθόρισαν την Ελλάδα του σήμερα. Και αυτό είναι που με έφερε μέχρι εδώ.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. ΤΟ 1967 ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ........
        αποφοίτησα στην έκτη...............
        αγαπημένο μάθημα η γυμναστική με τον Χαιρετάκη.....
        Κα ΆΝΝΑ.....
        Κα Γεωργία.....
        Κα Βουλα..
        Κα Υβέτ......

        Διαγραφή
      2. Χαιρετάκη θυμάμαι γυμναστή, που είχαμε στο Β' Γυμνάσιο, στην Αφεντούλη, μέσα 10ετιας' 70

        Διαγραφή
    4. φοιτησα το 1976 - 1978, απο νηπιο ωσ δευτερα δημοτικου....

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Εγώ δυστυχώς απο οτι καταλαβαίνω έπεσα στην παρακμή του Μιχαλοπουλείου, αλλά και απο τα σχόλια που διαβάζω ήταν σαν ένας οίκος ανοχής πολυτελείας απο ότι καταλαβαίνω....εγώ ήμουν απο τα παιδιά που δεν μας ειδοποίησε καν οτι κλείνει, και οι γονείς μου όλα τα χρόνια του δίνανε 3-4 μήνες μπροστά τα δίδακτρα μην τυχόν και χάσουμε το σχολείο της κακιάς ώρας!! Μας ενημέρωσε η λυκειάρχης μας οτι κλείνουμε 10 μέρες πριν ανοίξουμε. Οι υποδομές χειρότερες και από δημοσίου σχολείου, οι καθηγητές βαθμολογούσαν τα παιδιά τους και εμένα προσωπικά μου μειώνανε τη βαθμολογία, μην τυχόν και παραπονεθούν τα καθυστερημένα "βλαστάρια τους", καμιά αξιοκρατία. Ενα τριμπ$#ρδελο εαν θέλετε την ταπεινή γνώμη ενός απο τους τελευταίους μαθητές αυτού του δημοσίου σχολείου με κλειστή πόστα (γιατι ουσιαστικά στο λουκέτο που κλείνει την πόρτα πήγαιναν τα 600+ ευρώ που έδιναν οι γονείς μου). Ευτυχώς που έκλεισε....στο τέλος ο καθένας παίρνει ο,τι του αξίζει. Μετά πήγα στο Θεμιστοκλή και μου ανοίξανε τα μάτια ως προς το πως πρέπει να είναι κανονικά ενα σωστό ιδιωτικό σχολείο, με σωστά κοστολογημένα δίδακτρα. Σόδομα και γόμορα γίνονταν εκεί μέσα. Δεν έπρεπε ποτέ να πατήσω το πόδι μου σε αυτόν τον επι μηνιαία πληρωμή οίκο ανοχής. Τα κόκαλα της κυρίας Γιούλας θα τρίζουνε με αυτά που γινόντουσαν εκεί μέσα....Είμαι ούτε 25 χρονών άνθρωπος, και εαν υπάρχει ήδη ενα μεγάλο λάθος για το οποίο μετανιώνω και θα μετανιώνω σε όλη μου τη ζωή, είναι που μπήκα σε αυτό το σχολείο και δεν έφυγα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!! Είμαι σίγουρος οι παλαιότεροι έζησαν ωραίες εποχές επί κ.Γιούλας, η δικιά μου γενιά όμως, και όσες πέρασαν υπό "Βάγγου", μάλλον πλήρωναν για ιδιωτικό και λάμβαναν ούτε δημόσιο. Ακόμα κλαίω τα 1.000 ευρώ της εγγραφής που μας τα πήρε απο τον Ιούνιο και δεν μας είπε καν να πάμε αλλού....βλέπετε ήθελε να κλέψει ακόμα όσα λεφτά μπορούσε (ναι, ήτανε γενικά τόσο γύφτικο το σχολείο). Από τους εναπομείναντες μαθητές, εγώ και άλλοι 4-5 πληρώναμε σαν μ@λ@κες, κανείς άλλος. Τουλάχιστον χαίρομαι που παλιότερες τάξεις έχουν να θυμούνται καλά πράγματα. #Πλαφουτζή_γ@μιέσαι

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Γνωμη σου και κρατα την για τον εαυτο σου εγω που ειμαι 27 και εκανα ολο το δημοτικο στ Μιχαλοπουλειο ηταν οτι καλυτερο. Απο την αλλη μερια η αδερφη μου 7 χρονια μικροτερη απο εμένα στν Θεμιστοκλη και χειροτερες εμπειριες και απο αποψη δασκαλων και απο αλλα πολλα δεν γινεται..!!!

        Διαγραφή
    6. Ένα σχολείο που σου έπιαναν τον κώλο κυριολεκτικά με τα δίδακτρα που είχαν. Για να στείλει ένας γονιός το παιδί του εκεί έπρεπε να είναι πλούσιος, έπρεπε να διαθέσει ένα μισθό το μήνα για να έχει το παιδί του εκεί. Λες και ήταν ιδιωτικό σχολείο της Εκάλης και όχι στην Καλλίπολη. Κανένας δεν θα πρεπε να χει τα παιδιά του εκεί με τέτοιες χρεώσεις

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Ένα εξαιρετικό συνοικιακό ιδιωτικό σχολείο του Πειραιά που ίδρυσε μια καλή εκπαιδευτικός, που δεν ευτύχησε δυστυχώς να έχει άξιο συνεχιστή του έργου της!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. Το1960 1972.δημοτικο γυμνάσιο λύκειο υπήρξε το καλύτερο σχολείο το1972 1974 δουλειά στο σχολείκο και βοηθός στο νηπιαγωγειοδασκαλες μου ήτανκυριασμαραγδακυρια Ευγενία κυρίαβουλα κυρία υβεττο όνομα μου είναι Κατερίνα κολεντζη

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. Φοίτησα στο Μιχαλοπούλειο όλες τις τάξεις του Γυμνασίου (1988-1991). Ένα μετριότατο ιδιωτικό σχολείο με ανύπαρκτες εγκαταστάσεις. Μία ανταισθητική πολυκατοικία με ένα μικροσκοπικό προαύλιο... Οι δε καθηγητές είχαν περισσότερο ύφος παρά ικανότητες. Ο Γυμνασιάρχης ήταν μεν παραδοσιακός αλλά δεν αρκούσε, καθότι η πλειοψηφία των μαθητών ήταν παιδιά επιεικώς μειομένων δυνατοτήτων ή ακόμη χειρότερα παραβατικά που δεν μπορούσαν καν να προβιβαστούν. Θυμάμαι επίσης ότι η φιλόλογος Δ. χαστούκιζε για ψύλου πήδημα, το ίδιο και ο Γυμνασιάρχης. Άργησε να κλείσει κατά την γνώμη μου.

      ΑπάντησηΔιαγραφή