Pages

Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2018

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟN ΠΕΙΡΑΙΑ (11.01.1944)


Εμάθατε στον Πειραιά 
επιδρομή μεγάλη
γκρεμίσανε τα σπίτια μας 
πω πω ζημιά μεγάλη.

Μέρα και νύχτα ρίχνανε 
μπόμπες τα 'ρεοπλάνα
και χάνει η μάνα το παιδί 
και το παιδί τη μάνα.

Σκορπούσανε το θάνατο 
και ρίχνανε αράδα
και το λιμάνι γκρέμισαν 
και την Αγια Τριάδα.

Μπόμπες πολλές ερίξανε 
μέσα στο τελωνείο
και τον Περαία κάνανε 
σωστό νεκροταφείο.

Το παραπάνω ζεϊμπέκικο εμπνεύστηκε, έγραψε και συνέθεσε ο μεγάλος Αγιασοφιώτης ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης (1917-2005) αμέσως μετά τον άσκοπο πλην όμως τρομακτικό και φονικό "συμμαχικό" βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου του 1944 ο οποίος έπληξε πολλές συνοικίες της πόλης του Πειραιά αφήνοντας πίσω του φοβερές καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές, εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα άλλο ένα κύμα φυγής Πειραιώτων - προς την Αθήνα (κυρίως) - οι οποίοι ουδέποτε επέστρεψαν. Ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ο οποίος είχε επιστρέψει από την καταναγκαστική εξορία στην Ίο (επί ημερών Μεταξά) και αντιμετώπισε προβλήματα με τον Ελληνικό Στρατό και την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας του, είχε αφεθεί ελεύθερος κατά την περίοδο της Κατοχής και δούλευε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της εποχής έχοντας ως σουξέ τραγούδια όπως το "Οι Λαδάδες" ή το "Οι Μαυραγορίτες" (τα οποία στηλίτευαν βεβαίως εκείνη την μάστιγα της εποχής) όπως και το "Ο Σαλταδόρος" (του 1942). 

Ο Μιχάλης Γενίτσαρης στην κάβα του, στην Αγία Σοφία Πειραιά (έτος 1976)
Ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του αναφέρει πως τον Ιανουάριο του 1944, λίγο μετά την αεροπορική επιδρομή και τον βομβαρδισμό του Πειραιά, κατέβηκε στην πόλη και αυτό που αντίκρισε τον τάραξε και τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή. Είδε έναν Πειραιά σωστό νεκροταφείο. Παντού γκρεμισμένα, σκοτωμένοι, ερείπια - δεν είχε  μείνει τίποτε όρθιο. Οι σκηνές αυτές αποτυπώθηκαν στο μυαλό του και επιστρέφοντας στο σπίτι του έκατσε και έγραψε το παραπάνω τραγούδι με τίτλο "Επιδρομή στον Πειραιά". Αργότερα, ο ίδιος άλλαξε λίγο τον τελευταίο στίχο της πρώτης στροφής λέγοντας "ερίξανε τα σπίτια μας οι Αγγλοαμερικάνοι" αντί για το "πω πω ζημιά μεγάλη"

Διαβάστε σχετικά θέματα:
Σημείωση: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και των συνήθων κακοπροαίρετων σχολίων, η πρώτη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από τους βομβαρδισμούς στον Πειραιά κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 1942.

1 σχόλιο:

  1. Ο βομβαρδισμός αυτός είχε πολλά θύματα που δεν δηλώθηκαν επισήμως για να κρατήσουν οι συγγενείς τα δελτία τροφίμων. Πολλά κορίτσια από παρακείμενο ιδρυμα , κατέφυγαν σε καταφύγιο επί της σημερινής λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου απέναντι από το ΠΙΚΠΑ και στο σημείο που είναι το μέγαρο Ασυρματιστών ΕΝ. Τα χαλάσματα εκ του βομβαρδισμού , απέφραξαν την είσοδο του καταφυγίου, και όσοι είχαν καταφύγει εκεί, πέθαναν από ασφυξία. Άλλο ένα θύμα του βομβαρδισμού ήταν και το ΑΚΤΑΙΟΝ στο Ν.Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή