Όσο χρόνια κι περάσουν από τον θάνατο του δοτού (διορισμένου) δημάρχου της Δικτατορίας Αριστείδη Σκυλίτση (1907-2006), οι Πειραιείς στο άκουσμα του ονόματός του εξακολουθούν είτε να τον αποθεώνουν για τα έργα του ως "τον καλύτερο Δήμαρχο της πόλης" είτε να τον καταριούνται για συγκεκριμένες πράξεις του όπως λ.χ. η κατεδάφιση του Ωρολογίου (Δημαρχείου). Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως πολλοί εκ των προαναφερομένων δεν έχουν ζήσει την περίοδο Σκυλίτση αλλά βασίζονται, τόσο για τις αποθεωτικές κρίσεις όσο και για τις κατάρες, σε όσα έχουν ακούσει από τους γηραιότερους. Πάντως, αδιαμφισβήτητα, ο Αριστείδης Σ. Σκυλίτσης, αποτελεί για τον Πειραιά την πλέον πολυσυζητημένη και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της περιόδου της Δικτατορίας και ο "ιστορικός του μέλλοντος" είναι εκείνος που θα κληθεί να αποφανθεί για την "περίπτωση Σκυλίτση".
Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως συνέβαινε και σε άλλες αντίστοιχες χρονικές συγκυρίες (Πρωτομαγιά, Καρναβάλι / Απόκριες κλπ.) ο Σκυλίτσης, ως καλός και πετυχημένος διαφημιστής στο επάγγελμα (ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας "Γκρέκα"), ήξερε πως να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην τόνωση της τοπικής κοινωνικής ζωής με στοιχεία πολλά εκ των οποίων δεν είχαν παρουσιαστεί ξανά στον Πειραιά. Εννοείται πως η ευμένεια του Καθεστώτος των Απριλιανών προς τον Σκυλίτση του προσέφερε άπλετους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση συχνά υπερβολικών και μεγαλεπήβολων σχεδίων.
Μοιραία, η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Φάτνη της περιόδου Σκυλίτση στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, Πειραιώτες και μη, με αποτέλεσμα κάποιοι να την μνημονεύουν και να την ενθυμούνται ακόμη και σήμερα με νοσταλγία μαζί με τα "Νερά που Χορεύουν":
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός όλων των μεγάλων οδικών αρτηριών της πόλης, με εισαγόμενα συχνά στολίδια για τα οποία "άνοιγε" το ταμείο του Δήμου Πειραιώς ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις απολογισμού των "έργων και ημερών του Σκυλίτση στον Πειραιά" διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες, άκρατος δανεισμός και υπερχρέωση του δημοτικού ταμείου καθώς και άλλες παρατυπίες δίχως όμως ποτέ να υπάρξει καταδίκη του Σκυλίτση ο οποίος μάλιστα αθωώθηκε πανηγυρικά και ομοφώνως από το Συμβούλιο των Αθήναις Εφετών με τελεσίδικο βούλευμα (1184/1977) στις κατηγορίες για αδικαιολόγητες και περιττές δαπάνες ύψους 147 εκατομμυρίων δραχμών!
Κατά την περίοδο Σκυλίτση, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πέραν των προαναφερομένων υπήρξε πληθώρα εορταστικών εκδηλώσεων πάσης φύσεως, βραβεύσεις (λ.χ. δημοτικών υπαλλήλων, οδοκαθαριστών κ.α.) αλλά και διανομή δώρων σε φτωχούς αλλά και παιδιά:
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
- "Πειραϊκό Λεύκωμα", Στ. Καραμπερόπουλος, Εκδόσεις Κοινωνικής, Πειραιάς, 2010
- "Ο Άρχοντας του Πειραιά", Δ. Πανίτσα, Πειραιάς, 1975
- "Αναμνηστικό Λεύκωμα της δημαρχίας Αριστείδη Σ. Σκυλίτση στον Πειραιά, Μάρτιος 1975
Φωτογραφίες:
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος προέρχονται από την προσωπική συλλογή του γράφοντος το ιστολόγιο.
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν χρειάζεται ο ιστορικός του μέλλοντος να κρίνει τα σωστά και τα λάθη καθενός. Του Σκυλίτση φάνηκαν μέσα στα 50 χρόνια απραξίας των άλλων δημάρχων. Όπως πάντα, εκείνος που κάνει έργα κάνει και λάθη.
ΑπάντησηΔιαγραφή