Pages

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1946 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αντικείμενο της παρούσης αναρτήσεως, ανήμερα της εθνικής επετείου του εορτασμού της θρυλικής αρνήσεως του ελληνικού λαού στο τελεσίγραφο των Ιταλών δια στόματος Ιωάννου Μεταξά κατά την 28η Οκτωβρίου του 1940 και της ουσιαστικής εισόδου / εμπλοκής της Ελλάδος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί η παρακάτω ασπρόμαυρη μεταπολεμική φωτογραφία, η οποία έχει τύχει μιας απίστευτα λανθασμένης προβολής και εκμετάλλευσης από πλήθος ιστοτόπων του ελληνικού διαδικτύου, ιστοτόπους οι οποίοι ακολουθούν την κλασική πεπατημένη της στυγνής αντιγραφής και κλεψιτυπίας, της μηδενικής έρευνας και των μαζικών δημοσιεύσεων με σκοπό τα "κλικ" και τα κέρδη από τις διαφημίσεις. 

Η κάτωθι εικονιζόμενη φωτογραφία λοιπόν, κυκλοφορεί ευρέως στο ελληνικό διαδίκτυο, καταγράφοντας την παρέλαση χήρων, μητέρων και θυγατέρων πεσόντων κατά τους πολέμους της περιόδου 1912-1922. Ως ημερομηνία της εν λόγω φωτογραφίας ορίζεται - από τις διάφορες πηγές - η 28η Οκτωβρίου του 1946, μόλις δυο χρόνια μετά το τέλος της Κατοχής, ημερομηνία η οποία επίσης θα μπορούσε να ελεγχθεί ως προς την ακρίβειά της. Ως τόπος λήψεως της φωτογραφίας, στην πλειοψηφία των ιστοτόπων καταγράφεται - λανθασμένα βεβαίως - η Αθήνα (πλατεία Συντάγματος) και η ... Τρίπολη

Αφήνοντας κατά μέρος τις ανακρίβειες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας των διαφόρων ανάξιων λόγου ιστοτόπων, η παρακάτω φωτογραφία βεβαίως καταγράφει - κατά πάσα πιθανότητα - την παρέλαση χήρων, μητέρων και θυγατέρων πεσόντων κατά τους πολέμους της περιόδου 1912-1922 (όπως άλλωστε καταγράφεται και στην σημαία που κρατεί η μαυροντυμένη σημαιοφόρος), ίσως πράγματι να πρόκειται για μια φωτογραφία της 28ης Οκτωβρίου του έτους 1946 και, δίχως αμφιβολία, ο τόπος της φωτογράφησης είναι ο Πειραιάς και πιο συγκεκριμένα η σημερινή λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου (προηγούμενες ονομασίες λεωφόρος Σωκράτους, λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου) στο ύψος των κήπων (πλατειών) της Τερψιθέας. Ενισχυτικό των παραπάνω, η καταγραφή, όπισθεν των παρελαύνουσων γυναικών, της νεοκλασικής οικίας - σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ - όπου στεγαζόταν, από το 1923, το ιδιωτικό Λύκειο "Ο Πλάτων" του Παλαιολόγου Παπαϊωάννου (ως συνέχεια του ιστορικού Λυκείου "Ο Πλάτων" του Ζήση Αγραφιώτη), στη συμβολή της κεντρικής λεωφόρου με την οδό (σήμερα πεζόδρομος) Γλάδστωνος. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, στους εξώστες και στην ταράτσα του προαναφερομένου κτιρίου - όπου λειτουργούσε και Οικοτροφείο - υπάρχουν παιδιά που παρακολουθούν την παρέλαση. 


Ανεξάρτητα με τα παραπάνω, αξίζει τον κόπο να παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε ο ημερήσιος Τύπος εκείνης της εποχής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 1946 στον Πειραιά:

"Ο ελληνικός λαός με ενθουσιασμόν και μεγαλοπρέπειαν εώρτασε χθες την εθνικήν επέτειον του ιστορικού του "ΌΧΙ" προς του επιδρομείς", αναφέρει ο υπέρτιτλος. "Εις ολόκληρον την Ελλάδα ετηρήθη τριών λεπτών σιγή εις μνήμην των πεσόντων κατά τον Ιερόν υπέρ της Ελευθερίας αγώνα. Η δοξολογία εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν - Ο Βασιλεύς κατέθεσε στέφανον εξ ονόματος του Έθνους εις το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου - Η παρέλασις των αναπήρων και των στρατιωτικών Μονάδων προ του Άνακτος και των Επισήμων." 

 

Ο παλλαϊκός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου εις τας Αθήνας και τον Πειραιά:


Εις τον Πειραιά:



Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου εις τον Πειραιά - φωτογραφικές λεπτομέρειες:



Μαθήτριες παρελαύνουν στο ίδιο ακριβώς σημείο - στο ύψος των κήπων (πλατειών) της Τερψιθέας - όπου και οι χαροκαμένες γυναίκες της πρώτης ασπρόμαυρης φωτογραφίας του παρόντος αφιερώματος: 


Κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου στο Ηρώον των Πεσόντων το οποίο βρισκόταν επίσης στο ύψος των κήπων (πλατειών) της Τερψιθέας:


Τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου του 1946 σε Αθήνα και Πειραιά είχε αναλάβει το Πρακτορείο των Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ


Πηγές - Κείμενο - Φωτογραφίες
  • Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
  • Η υπό εξέταση ιστορική φωτογραφία παρατίθεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε τυχόν νόμιμο δικαίωμα ανήκει στο νόμιμο κάτοχο αυτής.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας. διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την πρωτοτυπη αυτή αναρτησή σας. Ειμαι Πειραιώτης στην καταγωγή και αναζητώ το μνημειο των Πεσόντων στους Βαλκανικούς πολέμους, που έστησαν στον Πειραιά οι Εμποροϋπάλληλοι Πειραιώς περί το 1916 το αργότερο. Μπορούμε να το εντοπίσουμε (θέση και σημερινή του τύχη)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή