Μόλις μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής από την Αθήνα (12 Οκτωβρίου του 1944) και από τον Πειραιά (13 Οκτωβρίου του 1944) και μόλις μια ημέρα μετά την επίσημη άφιξη του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου συνοδεία βρετανικών δυνάμεων υπό τον στρατηγό Ρόναλντ Μακένζι Σκόμπι (ο οποίος είχε ήδη ορισθεί αρχιστράτηγος των αγγλικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους), τα πρώτα βρετανικά εμπορικά πλοία που μετέφεραν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και λοιπές προμήθειες για την ανακούφιση των Ελλήνων προσέγγιζαν τον Πειραιά.
Με το κεντρικό λιμάνι της πόλεως να είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένο από τις ανατινάξεις και τις δολιοφθορές που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατά τις τελευταίες μέρες της παραμονής τους στον Πειραιά, οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις προτίμησαν αρχικά τον λιμένα Ηρακλέους (Άγιος Γεώργιος Κερατσινίου) για την αποβίβαση στρατιωτών, μηχανοκίνητων οχημάτων και προμηθειών. Προσπάθειες προσέγγισης του κεντρικού λιμένα Πειραιώς αλλά και άλλων σημείων, όπως λ.χ. ο λιμήν Ζέας (Πασαλιμάνι) πραγματοποιήθηκαν με χρήση καϊκιών και βαρκών/μαούνων.
Οι παρακάτω φωτογραφίες, δια χειρός Βρετανών στρατιωτικών φωτογράφων, έχουν ληφθεί κατά την 19η και την 20η Οκτωβρίου του 1944. Σύμφωνα με την λεζάντα της κάτωθι εικονιζόμενης πρώτης ασπρόμαυρης φωτογραφίας ("The first food supplies being unloaded on the quayside at Piraeus. - 19.10.1944) πρόκειται για την μεταφορά των πρώτων τροφίμων της επισιτιστικής βοήθειας στον Πειραιά. Πίσω από το συγκεντρωμένο πλήθος στην παραλιακή ακτή Τρύφωνος Μουτζόπουλου διακρίνεται το πέτρινο επιστύλιο Ρολόι στο - αργότερα - φημισμένο "Αυγό" (στο δεξί άκρο), η πινακίδα του κινηματογράφου "Σπλέντιτ" αλλά και το πανί των προβολών καθώς και τα νεοκλασικά κτίρια στο μέτωπο της παραλιακής λεωφόρου μέχρι και τη συμβολή με την λεωφόρο Δευτέρας Μεραρχίας. Στο αριστερό άκρο της ιδίας φωτογραφίας διακρίνεται ελάχιστα η σωζόμενη μέχρι τις ημέρες μας οικία Στρίγκου, ενώ στην απέναντι γωνία καταγράφεται η οικία Πολυμερόπουλου (κατεδαφισμένη).
Καθώς τα βρετανικά εμπορικά και πολεμικά πλοία ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν το Πασαλιμάνι (λιμήν Ζέας), η μεταφορά τόσο προσώπων όσο και προμηθειών γινόταν - όπως προείπαμε - με καΐκια όπως το παρακάτω εικονιζόμενο με φόντο το παλαιό Ρωσικό Νοσοκομείο. Σημαντική λεπτομέρεια, στο πλωτό μέσο, όπως και σε άλλα πλοία, κυμάτιζαν δυο σημαίες, η ελληνική και η λευκή σημαία (σύμβολο ανακωχής και παύσης εχθροπραξιών).
Με τον ίδιο τρόπο, στο Πασαλιμάνι της 20ης Οκτωβρίου του 1944, κατέφθασαν και οι πρώτοι Βρετανοί Ναύτες για την πρώτη τους βόλτα στη στεριά. Το συγκεκριμένο σκηνικό, με την αποβίβαση ναυτών στα "σκαλάκια" του λιμένος Ζέας, έμελλε να επαναληφθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των επομένων δεκαετιών και ιδιαίτερα κατά τις επισκέψεις των πολεμικών πλοίων του Έκτου Στόλου.
Φωτογράφοι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων (RAF - Royal Air Force) κατέγραψαν από ψηλά την αποβίβαση των βρετανικών στρατευμάτων στον λιμένα της Ζέας κατά την 19η και την 20η Οκτωβρίου του έτους 1944 καθώς και την λαοθάλασσα που τους υποδέχθηκε σε αεροφωτογραφίες όπως οι παρακάτω:
Εν τω μεταξύ, τις ίδιες ημέρες, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου φωτογραφιζόταν συμβολικά στο λιμάνι του Πειραιά, υπό το άγρυπνο βλέμμα του στρατηγού Σκόμπι, με το πρώτο σακί αλεύρι το οποίο παραδόθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις στα πλαίσια της επισιτιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Ενδεικτική καταχώρηση από τον Τύπο εκείνων των ημερών σχετικά με τις διανομές τροφίμων όπως αυτές ανακοινώνονταν από την Επιτροπή Διαχειρίσεως Βοηθημάτων:
Στις επόμενες φωτογραφίες, πάντοτε δια χειρός Βρετανών στρατιωτικών φωτογράφων, εικονίζεται το πρώτο εμπορικό πλοίο (SS COULGORN) το οποίο προσέγγισε τον Πειραιά φορτωμένο με 7000 τόνους αλεύρι, κρέας σε κονσέρβα και τυρί.
Στις εν λόγω φωτογραφίες, διακρίνονται συν τοις άλλοις, Βρετανοί αλλά και Έλληνες εργαζόμενοι προς αποκατάσταση / επιδιόρθωση των προβλητών.
Ενδεικτικές καταχωρήσεις από τον Τύπο της εποχής κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη του 1944 σχετικά με τις αφίξεις πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά:
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Φωτογραφίες:
- Imperial War Museums
- Australian War Memorial
Κείμενο:
- Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας και τεκμηρίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου