Επιστροφή από την Πύλο προς Αθήνα μέσω Καλαμάτας και επιβεβλημένη στάση για μια βουτιά στο εξωτικό και κατάφυτο Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα λιμνών, οι οποίες λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού τοπίου, δημιουργούν σε ορισμένα σημεία εντυπωσιακούς καταρράκτες. Διοικητικά, το Πολυλίμνιο, ανήκει στην κοινότητα Χαραυγής (προγενέστερη ονομασία της οποίας, μέχρι το 1957, υπήρξε "Γκρούστεσι Πυλίας"), η οποία ανήκει διαδοχικά στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδος, στο Δήμο Μεσσήνης και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Η πρόσβαση στο Πολυλίμνιο είναι σχετικά εύκολη, αφού ακολουθώντας τις πινακίδες προς Χαραυγή από την Ε/Ο Πύλου - Καλαμάτας, μπορεί κάποιος να φθάσει μέσω ενός βατού πλην όμως στενού χωματόδρομου διπλής κατευθύνσεως μέχρι τον χώρο στάθμευσης, όπου λειτουργεί καντίνα - καφέ. Από τον προαναφερόμενο χώρο στάθμευσης - ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω μοιάζει μεγάλος και επαρκής πλην όμως κατά τους θερινούς μήνες λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας γεμίζει ασφυκτικά - ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί προς το σύμπλεγμα των λιμνών του Πολυλιμνίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μέχρι σχετικά πρόσφατα, το συγκεκριμένο μέρος ήταν γνωστό μονάχα στους ντόπιους.
Παρότι το μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι που οδηγεί προς τις πρώτες μικρές λίμνες, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί ορισμένα ξύλινα γεφύρια, είναι μικρής δυσκολίας, κρίνεται θεμιτό αν όχι απαραίτητο οι επισκέπτες να φορούν έστω αθλητικά παπούτσια (ή ακόμη καλύτερα πεζοπορικά / trekking υποδήματατα), καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας και δυσκολίας της πεζοπορίας αργότερα μεγαλώνει.
Οι λίμνες που αρχίζουν και διαδέχονται οι μια την άλλη, μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, φέρουν διάφορα ονόματα, πίσω από τα οποία κρύβονται συγκεκριμένες ιστορίες. Έτσι λοιπόν, η λίμνη του "Πανάγου" έχει ονοματιστεί με αυτόν τον τρόπο από τον Πανάγο Γραμματικόπουλο ο οποίος πνίγηκε σε αυτήν προσπαθώντας να διασχίσει τα νερά της το χειμώνα, η λίμνη της "Σταθούλας" αναφέρεται στην Σταθούλα Θεριού η οποία σύμφωνα με την παράδοση πνίγηκε εκεί με τα παιδιά της κυνηγημένη από τους Τούρκους, η λίμνη "Καδούλα" έλαβε την ονομασία λόγω του σχήματός της που ομοιάζει με "καρδιά", η λίμνη του "Ιταλού" φέρεται να ονομάστηκε έτσι λόγω του πνιγμού Ιταλού στρατιώτη στα χρόνια της Κατοχής, η λίμνη του "Τυχερού", η λίμνη "Κάδη", η "Μαυρολίμνα" (Μαύρη Λίμνη) λόγω του χρώματος των υδάτων της, κ.ο.κ.
Όσο συνεχίζεται η ανάβαση προς την λίμνη Κάδη - η οποία είναι η μεγαλύτερη του συμπλέγματος - το μονοπάτι δυσκολεύει σχετικά, καθώς συχνά είναι γλιστερό, ενώ σε κάποια σημεία έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά στηρίγματα προς βοήθεια των πεζοπόρων / επισκεπτών. Στη λίμνη Κάδη, η οποία διαθέτει έναν αρκετά εντυπωσιακό καταρράκτη, αρκετοί πεζοπόροι / επισκέπτες του συμπλέγματος του Πολυλίμνιου επιλέγουν να κάνουν τις δροσιστικές βουτιές τους από τα βράχια που την περιτριγυρίζουν.
Το Πολυλίμνιο είναι αναμφίβολα ένας απόλυτα φυσιολατρικός προορισμός που προσφέρεται για εκτενή πεζοπορία / εξερεύνηση σε ανθρώπους που διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και έναν επαρκή βασικό εξοπλισμό. Η σήμανση των μονοπατιών είναι σχετικά καλή, όπως και τα διάφορα υποστηρικτικά σημεία (σκαλοπάτια, μεταλλικές πιάστρες κ.ο.κ.). Πλην όμως, κατά τους θερινούς μήνες, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου σε αυτόν τον άλλοτε άγνωστο προορισμό, δυσκολεύει τις μετακινήσεις εντός των μονοπατιών του συμπλέγματος και αφαιρεί αρκετή από την μαγεία του. Εικόνες όπως η κάτωθι, ως αποτέλεσμα της αυξημένης δημοφιλίας της τοποθεσίας, είναι σίγουρα θλιβερές και προς αποφυγήν.
Αντί επιλόγου, μια πανοραμική άποψη του καταπράσινου τοπίου που "αγκαλιάζει" το Πολυλίμνιο από ψηλά:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
Wikipedia
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος καθώς και οι συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο και διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου