Pages

Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2017

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟΥ RENÉ GARDI [1950]

Ο Ελβετός συγγραφέας και ταξιδιώτης René Gardi (1 Μαρτίου 1909 - 9 Μαρτίου 2000) πετά πάνω από τον Πειραιά του 1950 καταγράφοντας την πόλη από ψηλά, από τα νοτιοανατολικά.

Στην πρώτη αεροφωτογραφία, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολό της η Πειραϊκή Χερσόνησος, με τον προσφυγικό συνοικισμό της νέας Καλλιπόλεως Πειραιώς και τη συνοικία του Χατζηκυριακείου. Σε πρώτο πλάνο, ξεκάθαρα φαίνονται οι ακτές της Πειραϊκής και πιο συγκεκριμένα ο όρμος του Λουβιάρη (Σκαφάκι), εν συνεχεία ο όρμος Αφροδίτης (του Μπαϊκούτση) καθώς και ο όρμος Καλαμπάκα (Τηλέγραφου) όπου η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Λόγω της χαμηλής δόμησης, περί το κέντρο της αεροφωτογραφίας ξεχωρίζει το κτίριο του Ορφανοτροφείου Θηλέων Ιωάννου και Μαριγούς Χατζηκυριάκου ενώ το κεντρικό λιμάνι του Πειραιώς διακρίνεται στο βάθος όπως και οι εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας με απώτερο φόντο τον ορεινό όγκο του Αιγάλεω.


Στη δεύτερη αεροφωτογραφία, εμφανώς από μεγαλύτερο ύψος, καταγράφονται από δεξιά προς τα αριστερά η παραλία της Καστέλλας με την παραλιακή ακτή Ναυάρχου Κουντουριώτου μέχρι την πλατεία Αλεξάνδρας, ο λιμήν της Ζέας (Πασαλιμάνι), ο όρμος της Φρεαττύδος και εν συνεχεία οι απόκρημνες ακτές της Πειραϊκής Χερσονήσου μέχρι τον όρμο του Λουβιάρη (Σκαφάκι) και την στροφή της παραλιακής οδού. Η ανάλυση της φωτογραφίας και η νέφωση δεν επιτρέπει να φανούν περισσότερες λεπτομέρειες παρά μόνο ένα μέρος της νήσου της Ψυττάλειας στο κέντρο αριστερό της φωτογραφίας και όπισθεν αυτής η Σαλαμίνα.


Ο γεννημένος στη Βέρνη της Ελβετίας René Gardi, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του (μαθηματικά, φυσική και ζωολογία), δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1931 έως το 1945. Μετέπειτα ασχολήθηκε με τα ταξίδια και τη συγγραφή βιβλίων, με ιδιαίτερη προτίμηση στην αρχιτεκτονική και τις χειροτεχνίες της Δυτικής Αφρικής. Ο ίδιος κατέγραψε τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια του σε αρκετά βιβλία τα οποία έλαβαν αρκετές διακρίσεις και βραβεία καθώς και σε δυο κινηματογραφικές παραγωγές ("Mandara" του (1959) και "Die letzte Karawane" (Το τελευταίο καραβάνι) του 1967). 

Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις αεροφωτογραφίες είναι πρωτότυπο.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου