Pages

Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

ΣΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΟΥ ΡΙΤΣΟΥ

Ήταν ένα ζεστό βραδάκι του Ιουλίου, με την μισοφωτισμένη Ε.Ο. Μονεμβασιάς - Κροκεών να μας οδηγεί από την Μονεμβασία προς το μικρό χωριό Βελιές, όπου κατόπιν συστάσεως αναζητούσαμε το ιστορικό αρχοντικό με την ονομασία "Λιοτρίβι"


Με μακρά ιστορία σαν παραμύθι που χάνεται στα βάθη των χρόνων του Βυζαντίου, ο αρχικός αμπελώνας πήρε τη σημερινή του μορφή κατά τον 18ο αιώνα, τότε που το ιστορικό αρχοντικό που στέκει ως τις μέρες μας ανακατασκευάστηκε πάνω στα παλαιότερα υφιστάμενα θεμέλια στεγάζοντας αρχικά Οθωμανούς διοικητές, έπαρχους και άλλους αξιωματούχους. Μετά τον Εθνικό-Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 το κτήμα με το παραδοσιακό κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογενείας Ρίτσου. Σύμφωνα με κάποιες υφιστάμενες πηγές, υπάρχουν αναφορές στον Δημήτριο Ρίτσο, παππού του διάσημου ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1 Μαΐου 1909 - 11 Νοεμβρίου 1990), ο οποίος όντας εύπορος γαιοκτήμων της περιοχής διατηρούσε στο εν λόγω κτήμα ελαιώνα και αμπελώνα. Το αρχοντικό και το κτήμα παρέμεναν στην ιδιοκτησία της οικογενείας Ρίτσου για πάνω από 100 χρόνια, αποτελώντας ουσιαστικά την εξοχική τους κατοικία. Ο πατέρας του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Ελευθέριος, κληρονόμησε το κτήμα συνεχίζοντας την καλλιέργειά του χρησιμοποιώντας το παράλληλα για τις θερινές διακοπές της οικογενείας του (το κυρίως σπίτι της οικογενείας Ρίτσου βρισκόταν στην Μονεμβάσια). Δεν είναι τυχαίο ότι ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος κάνει αρκετές αναφορές στα ανέμελα καλοκαίρια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, μαζί με τα αδέρφια του, στο συγκεκριμένο κτήμα. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1920 το κτήμα και το αρχοντικό άλλαξαν χέρια με το κτίριο να μετατρέπεται σε παραδοσιακό λιοτρίβι το οποίο εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή των Βελιών μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960. 

Στις μέρες μας (21ος αιώνας) στο κτήμα λειτουργεί το Ιστορικό Αρχοντικό και Boutique Hotel "Λιοτρίβι". Το παλαιό λιοτρίβι λειτουργεί σαν μουσειακός χώρος και είναι επισκέψιμος για το κοινό με δυνατότητα ξεναγήσεων και άλλων δραστηριοτήτων (λ.χ. οινογευσίες). Στον ίδιο χώρο λειτουργεί το ομώνυμο εστιατόριο "Λιοτρίβι" με τοπικές παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες γεύσεις. 

Το βραδινό δείπνο στην δροσερή και ήσυχη πλακόστρωτη αυλή του παλαιού ελαιοτριβείου - υπό τον ήχο του τρεχούμενου νερού μιας κρήνης - υπήρξε μια εμπειρία μοναδική. 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

Η πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους του πάλαι ποτέ αρχοντικού επιτρέπεται και μοιραία, παρά το προχωρημένο της ώρας, η φωτογραφική μηχανή παίρνει φωτιά. Στον χώρο κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο ενώ εντύπωση προκαλούν βεβαίως τα διάφορα αντικείμενα και εργαλεία του παλαιού ελαιοτριβείου. 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

Στον χώρο, συν τοις άλλοις, υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων προς πώληση καθώς και κελάρι με αξιόλογα τοπικά κρασιά. 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

Στον άνω όροφο του παραδοσιακού οικήματος λειτουργεί χώρος ποίησης ενώ στο εστιατόριο - μουσειακό χώρο υπάρχουν διακριτικά σημάδια - όπως το κάτωθι εικονιζόμενο - που παραπέμπουν στη στενή σχέση της κάποτε εξοχικής κατοικίας με τον Γιάννη Ρίτσο.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

Αντί επιλόγου, μια ... γεύση από την εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα:






ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ "ΛΙΟΤΡΙΒΙ" [ΒΕΛΙΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ]

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
    Φωτογραφίες:
    • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
    • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
    • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου