Στους δρόμους της συνοικίας του Αγίου Βασιλείου και πιο συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αποστόλη και Ομηρίδου ο φωτογραφικός φακός "συναντά" τα δυο ακολούθως εικονιζόμενα (από φωτογραφία αρχείου / Συλλογή ΥΠΕΚΑ) διαδοχικά παραδοσιακά διατηρητέα [από το 1982/ 27/7-27/8/1982 - Π.Δ (ΦΕΚ 410/Δ/82)] εγκαταλειμμένα κτίρια που παραπέμπουν στον Πειραιά των αρχών του προηγούμενου (20ου) αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα στη συμβολή της οδού Αποστόλη 33 με την οδό Ομηρίδου 42 υψώνεται το κάτωθι εικονιζόμενο γωνιαίο διώροφο κτίριο, στο οποίο παρά τις προσμείξεις ρυθμών στο ισόγειο τμήμα αυτού, κυριαρχούν τα νεοκλασικίζοντα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Η όψη του διατηρητέου εγκαταλειμμένου κτιρίου όπως καταγράφεται από την οδό Αποστόλη, με τα τρία ανοίγματα και τον έναν εξώστη (σσ. αμφότερες όψεις του κτιρίου στον άνω όροφο ακολουθούν την ίδια διάταξη):
Λεπτομέρεια του μαρμάρινου εξώστη στον άνω όροφο επί της οδού Αποστόλη 33. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αμφότεροι εξώστες του γωνιαίου κτιρίου στηρίζονται επί μαρμάρινων κιλιβάντων εξαιρετικής γλυφής ενώ διαθέτουν περίτεχνα νεοκλασικά σιδηρά κιγκλιδώματα.
Ευρεία φωτογραφική καταγραφή της εισόδου επί της οδού Αποστόλη 33 με τη ξύλινη παραδοσιακή εξώπορτα.
Λεπτομέρεια από το χαρακτηριστικό γείσο και τα νεοκλασικά ακροκέραμα που στέφουν το υπό εξέταση κτίριο.
Άποψη του ιδίου κτιρίου από την οδό Ομηρίδου:
Η ξύλινη αυλόπορτα επί της οδού Ομηρίδου 42:
Παραπλεύρως του προαναφερομένου κτιρίου, στον αριθμό "35" της οδού Αποστόλη, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 το κάτωθι εικονιζόμενο διώροφο κτίριο εποχής μεσοπολέμου, σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής Art Deco.
Η εν λόγω διπλοκατοικία με τις δυο εισόδους παρουσιάζει συμμετρία ως προς τον κεντρικό άξονα της όψης ενώ αξιομνημόνευτα είναι τα ελαφρώς τοξωτά / καμπύλα ανοίγματα, η γραμμική γεωμετρική διακόσμηση, το κιγκλίδωμα του εξώστη αλλά και της ταράτσας όπου υπάρχει δώμα καθώς και οι εξώπορτες, όλα αντιπροσωπευτικά της προαναφερθείσας αρχιτεκτονικής τάσεως.
Μια φωτογραφία (από το αρχείο ΥΠΕΚΑ) από την εποχή που το κτίριο στην οδό Αποστόλη 35 κατοικείτο.
Δεκαπέντε σχεδόν χρόνια μετά την αρχική καταγραφή των δυο κτιρίων στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο φακός του ιστολογίου ξαναβρέθηκε στη συμβολή των οδών Ομηρίδου και Αποστόλη κατά τον μήνα Μάρτιο του έτους 2024, καταγράφοντας εκ νέου τα δυο εγκαταλειμμένα διατηρητέα κτίρια:
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τμήμα του γωνιακού διατηρητέου στη συμβολή των οδών Αποστόλη 33 και Ομηρίδου 42 έχει καταρρεύσει. Εκτεταμένες ζημίες καταγράφηκαν ιδιαιτέρως επί της οδού Ομηρίδου 42, εκεί όπου κατέρρευσε εντελώς η ξύλινη αυλόπορτα και τμήμα της κύριας κατασκευής. Δυστυχώς, μεγάλες ρωγμές καταγράφονται επίσης στο άνω τμήμα του κτιρίου, στο ύψος του διακοσμητικής ταινίας, του γείσου και των ακροκεράμων.
Ότι απέμεινε από την ξύλινη αυλόπορτα και την άνωθεν αυτής κατασκευή που επίσης κατέρρευσε:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
Βάση δεδομένων του Αρχείου Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων του Υπουργείου Περιβάλλον Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου