Pages

Σάββατο, Μαΐου 20, 2017

ΤΟ ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Λίγα μέτρα μακρυά από την πλατεία Αλεξάνδρας και παραπλεύρως της πρώην οικίας Πατσιάδου, στη στροφή του παραλιακού δρόμου της Καστέλλας, στον αριθμό "3" της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, υψώνεται μέχρι τις ημέρες μας ένα καλαίσθητο αποκαταστημένο παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το πρώην "Μιχαλίνειο" Κέντρο Προστασίας Παιδιών - νυν Παράρτημα Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου με την επωνυμία "Μιχαλίνειο".

Μια ευρεία άποψη της παραλιακού λεωφόρου, της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου με το τριώροφο παραδοσιακό κτίριο με τους τρεις εξώστες στους δυο άνω ορόφους (έναν κεντρικό και δυο μικρότερους ανά όροφο) και τα πέντε συμμετρικά ανοίγματα στο κάθε επίπεδο.


Προπολεμικά, τμήματα του υπό εξέτασιν κτιρίου διατίθεντο προς ενοικίαση, όπως άλλωστε μαρτυρούν τα κάτωθι αρχειακά τεκμήρια από την δεκαετία του 1930, με αναφορά στην "παρά την πλατείαν Αλεξάνδρας οικίας του κ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαλινού":

Έτος 1934

Έτος 1937

Μετά τον Πόλεμο, κατόπιν σχετικής δωρεάς των εκ Χίου καταγόμενων Εμμανουήλ και Δέσποινας Μιχαληνού (ή Μιχαλινού) προς το Π.Ι.Κ.Π.Α(Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης), συστάθηκε βάσει του Ν.Δ. 3991/1959 το Κέντρο Προστασίας Παιδιών (Κ.Π.Π.) "Μιχαλήνειο". 

Πιο συγκεκριμένα, η Δέσποινα Μιχαληνού (το γένος Χριστοφίδη, 1899 - 1964), μετά το θάνατο του συζύγου της Εμμανουήλ Θ. Μιχαληνού (1888 - 1956), ιδιοκτήτου της Ανωνύμου Ναυτικής και Εμπορικής Εταιρίας "Μιχαλινός", κατά τον μήνα Μάιο του έτους 1956, αποφάσισε να δωρίσει τόσο την ιδιόκτητη κατοικία τους στην Καστέλλα του Πειραιά όπως επίσης και το τεράστιο για τα δεδομένα εκείνων των καιρών ποσό των 840.000 δραχμών για την ίδρυση του Κέντρου Προστασίας με σκοπό "την ανίχνευση, παρακολούθηση και κατά το δυνατό θεραπεία, δια των εκάστοτε παραδεδειγμένων επιστημονικών μεθόδων των πνευματικώς καθυστερημένων και ανώμαλων παιδιών μέχρι ηλικίας δεκαέξι (16) ετών, συμπεριλαμβανομένων".

Ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1956, με την αναγγελία της κηδείας του εφοπλιστή Εμμανουήλ Θ. Μιχαλινού, ενός προσώπου το οποίο ανέπτυξε πολύπλευρη και δημιουργική δραστηριότητα στα πειραϊκά δρώμενα, διατελώντας μεταξύ των άλλων Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Πειραιώς (κατά το έτος 1925) όπως επίσης Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (από τον Ιανουάριο του 1949 έως τον Δεκέμβριο του 1952):


Το προαναφερθέν ίδρυμα, το οποίο όπως προαναφέραμε κατόπιν σχετικής επιθυμίας των ιδρυτών του επικεντρώθηκε στην πάσχουσα παιδική ηλικία, λειτούργησε αρχής γενομένης από το έτος 1961 στο κάτωθι εικονιζόμενο ιδιόκτητο διατηρητέο κτίριο:

ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου της οδού Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη 3 μαρτυρά την δωρεά του Εμμανουήλ και της Δεσποίνης Μιχαλινού:

ΠΙΚΠΑ - ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

Στο κάτωθι ιστορικό τεκμήριο από τον ημερήσιο Τύπο του έτους 1961 καταγράφεται η επίσημη τελετή παραδόσεως της "παρά την Καστέλλαν" οικίας του εφοπλιστή Εμμανουήλ Μιχαληνού (το όνομά του αναγράφεται στο άρθρο λανθασμένα ως "Μιχαήλ"), παρουσία επισήμων καλεσμένων, πολιτικών προσώπων και των τοπικών αρχών, ώστε να χρησιμεύσει ως κέντρο περιθάλψεως απόρων παιδιών: 


Ταυτόχρονα με την αρχή της λειτουργίας του εν λόγω Κέντρου Προστασίας Παίδων ξεκίνησε επίσης η λειτουργία ενός Ειδικού Νηπιαγωγείου, μιας αντί-επιληπτικής μονάδας για παρακολούθηση παιδιών με επιληπτικές κρίσεις ενώ από το 1970 ξεκίνησε η δωρεάν φιλοξενία στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου ενός εξαθέσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου υπό την επωνυμία "Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Π.Ι.Κ.Π.Α. Πειραιά".

Το "Μιχαλίνειο" Κέντρο Προστασίας Παίδων κατά τη δεκαετία του 1980 (αρχείο ΥΠΕΚΑ):

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Στην κάτωθι σύνθεση / αντιπαραβολή του "Πειραιά του χθες και του σήμερα" όπως παρουσιάστηκε μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project "Πειραιάς Retronaut", παραθέτουμε κατ'εξαίρεση ένα δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο του υπό εξέταση Κέντρου Προστασίας Παίδων, στην αρχική του έκδοση (αριστερά) και σε μια "παραποιημένη" έκδοση αυτού (δεξιά), όπου στη θέση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας εποχής έχει προσαρμοστεί μια σύγχρονη φωτογραφία του κτιρίου.

ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Την άνοιξη του έτους 2012, το "Μιχαλήνειο" Κέντρο Προστασίας Παίδων βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά από τον διορισμό του ηθοποιού Αθανασίου (Θάνου) Καληώρα στη θέση του διοικητή, από τον τότε Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο. 

Στις μέρες μας (21ος αιώνας), το Παράρτημα Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου "Μιχαλήνειο" όπως μετονομάστηκε κατά το έτος 2011, προέκυψε σύμφωνα με τον νόμο 4025 περί "Ανασυγκρότησης Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρων Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωσης Ε.Σ.Υ. και άλλων διατάξεων" (ΦΕΚ 228 Α 02/11/2011) από την συγχώνευση του προϋπάρχοντος Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Πειραιά (σσ. Π.Α.Κ.Π. - είχε ιδρυθεί το 1996 ως ειδική υπηρεσία του ΠΙΚΠΑ) με το Κέντρο Προστασίας Παιδιών "Μιχαλήνειο".

Μια άποψη του υπό εξέταση κτιρίου όπως καταγράφεται από τον λιμενοβραχίονα της Φρεαττύδας (με τηλεφακό):  

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ | ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το υπό εξέταση κτίριο, με σκαλωσιές, στα πλαίσια συντήρησης της όψης του, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2019:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Το διατηρητέο κτίριο όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. Η νέα πινακίδα στον κεντρικό εξώστη του α' ορόφου αναφέρει μεταξύ άλλων: "Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής - ΝΠΔΔ, Παράρτημα Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Αττικής, Μιχαλήνειο, Δωρεά Ε. και Δ. Μιχαλήνου". 

ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ [ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 3]

Διαβάστε σχετικά θέματα:




Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές
Φωτογραφίες
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος καθώς και η σύνθεση / αντιπαραβολή του "χθες με το σήμερα" ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου