Pages

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2016

ΤΡΟΛΛΕΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ [1977]

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό του Μαΐου του έτους 1977

Το ιστορικό τρόλεϊ "20" της Καστέλλας μόλις είχε στρίψει ερχόμενο από τον σταθμό του Ηλεκτρικού και διαμέσου της οδού Τσαμαδού προσέγγιζε την τότε διπλής κατευθύνσεως λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, σταματώντας στη στάση που βρισκόταν στο ύψος του καταστήματος της Τραπέζης της Ελλάδος, διαγώνια απέναντι από τον μητροπολιτικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδας. Ακριβώς από πίσω από το "χωρίς εισπράκτορα" τρόλεϊ, όπως διεμήνυε η χαρακτηριστική λευκή επιγραφή/ένδειξη, ακολουθούσε το λεωφορείο του δρομολογίου "164" που "ανέβαινε" υπομονετικά από τον σταθμό του Ηλεκτρικού προς τον Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του λόφου της Καστέλλας. Αξιοσημείωτη η διαφήμιση του γνωστού πειραϊκού καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων "Σάκης" (το οποίο βρισκόταν επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 24), τόσο επί του αμαξώματος του τρόλεϊ όσο και επί της στάσης επιβίβασης/αποβίβασης των επιβατών


Για όσους δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το ακριβές σημείο της άνω φωτογραφίας, μια ευρεία σύγχρονη άποψη της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, στο τμήμα αυτής από την οδό Μακράς Στοάς μέχρι την οδό Τσαμάδου, όπως καταγράφηκε κατά το έτος 2016:

ΟΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ

Στην επόμενη έγχρωμη αρχειακή καταγραφή "πρωταγωνιστεί" εκ νέου το ιστορικό τρόλεϊ "20" της Καστέλλας, ευρισκόμενο αυτή τη φορά έναντι της πλατείας Κανάρη, επί της παραλιακής ακτής Τρύφωνος Μουτζόπουλου. Παρατηρώντας προσεκτικά το όχημα των ΗΛΠΑΠ μπορεί κάποιος να διακρίνει εκτός από την προαναφερόμενη ένδειξη "χωρίς εισπράκτορα", τα χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα που υποδείκνυαν ότι η μπροστινή πόρτα χρησίμευε μονάχα ως "είσοδος" ενώ η πίσω πόρτα μονάχα ως "έξοδος". Επί του αμαξώματος διακρίνονται και πάλι οι διαφημιστικές πινακίδες του καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων "Σάκης" και του ζαχαροπλαστείου "Irene". Όπισθεν του τρόλεϊ διακρίνεται το τέλος της τότε κατερχόμενης προς το Πασαλιμάνι οδού Μπουμπουλίνας στη συμβολή της με την τότε λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σήμερα Γρηγορίου Λαμπράκη), το γωνιακό κτίριο γραφείων (τότε της Τραπέζης Πίστεως - σήμερα Alpha Bank), το κτίριο του κινηματογράφου "Καπιτόλ" και το κτίριο του Ταμείου Πρόνοιας Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) όπου το κινηματοθέατρο "Παλλάς". Τέλος αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, το συγκεκριμένο όχημα, με αριθμό κυκλοφορίας "704", είναι το μοναδικό που διασώζεται μέχρι τις ημέρες μας και συμμετέχει στις επετειακές βόλτες που διοργανώνονται σε ετήσια βάση κάθε Κυριακή των Βαΐων. 


Μια ευρεία λήψη του ιδίου σημείου όπως καταγράφηκε κατά το έτος 2016: 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΑΡΗ [ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ]

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Το τρόλλευ-μπους "20" της Καστέλλας


Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.

Φωτογραφίες:
  • Οι ιστορικές φωτογραφίες παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου