Pages

Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2016

Ο JACQUES-YVES COUSTEAU ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ [1975]

Ο διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος, εξερευνητής, συγγραφέας, φωτογράφος και κινηματογραφιστής Ζακ-Υβ Κουστώ (Jacques-Yves Cousteau) (11 Ιουνίου 1910 - 25 Ιουνίου 1997) κατέπλευσε με το παρακάτω εικονιζόμενο γνωστό ωκεανογραφικό σκάφος του ονόματι "Καλυψώ" στη μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών στη Ζέα του Πειραιά στις 5 Νοεμβρίου του έτους 1975. 


Ο Τύπος της εποχής, ο οποίος είχε παρακολουθήσει και καλύψει όλη την πορεία των επαφών και συζητήσεων του Κουστώ με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ελληνικής κυβερνήσεως κατά τους προηγούμενους μήνες, κάλυψε, όπως ήταν αναμενόμενο, με σχετικά ρεπορτάζ την άφιξη του πασίγνωστου πρωτοπόρου εξερευνητή των βυθών. 


Είχε βέβαια προηγηθεί χρονικά η επίσκεψη του Ζακ Υβ Κουστώ στην Ελλάδα, αρκετούς μήνες πριν, στις αρχές Μαρτίου του ιδίου έτους (1975), κατά τη διάρκεια της οποία ο Γάλλος ωκεανολόγος, προσκεκλημένος από τον Ε.Ο.Τ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, είχε κάνει δηλώσεις στου δημοσιογράφους μετά την αποβίβασή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού: 


Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του αυτής, ο Κουστώ είχε ρυθμίσει τις λεπτομέρειες της συνεργασίας του με την ελληνική κυβέρνηση για την εξερεύνηση συγκεκριμένων σημείων στις ελληνικές θάλασσες και την παραγωγή σχετικών ταινιών. 


Στις 5 Νοεμβρίου λοιπόν του 1975, το σκάφος ωκεανογραφικών ερευνών "Καλυψώ" έφθανε επιτέλους στο λιμάνι της Ζέας, στον Πειραιά:



Δυο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ο ΕΟΤ και το ελληνικό κέντρο κινηματογράφου διοργάνωσαν εντός των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων της μαρίνας Ζέας συνέντευξη τύπου του Γάλλου επιστήμονα προς τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους:



Όπως είναι φυσικό, το "Καλυψώ" το οποίο είχε "δέσει" στην προκυμαία της μαρίνας Ζέας στην Φρεαττύδα, έναντι της Πισίνας, στο σημείο όπου οι παλαιότεροι Πειραιώτες θα θυμούνται πως έδεναν τα ιπτάμενα δελφίνια της εταιρίας Ceres Flying Dolphins, είχε γίνει αντικείμενο θαυμασμού από πολλούς Πειραιώτες και μη που έσπευσαν να δουν από κοντά το διάσημο και ιδιότυπο σκάφος του Κουστώ με το ελικόπτερο και το βαθυσκάφος του.



Ο Τύπος της εποχής ονειρευόταν την ανακάλυψη της χαμένης Ατλαντίδας ενώ άλλα αφιερώματα επικεντρώνονταν στο "Καλυψώ" και το ελικόπτερο του αλλά και στα πολλαπλά οφέλη της Ελλάδας από το γύρισμα των δυο ταινιών που θα πραγματοποιούσε ο Κουστώ στις ελληνικές θάλασσες.




Ο Κουστώ και το "Καλυψώ" παρέμειναν στις ελληνικές θάλασσες περίπου ένα χρόνο πραγματοποιώντας υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες σε συνεργασία με Έλληνες αρχαιολόγους - δύτες και επιστήμονες ενώ το ειδικό τμήμα εικονοληψίας του Κουστώ κατέγραφε εικόνες για τις δυο δίωρες παραγωγές που είχαν συμφωνηθεί με τον Ε.Ο.Τ. και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Οι υποβρύχιες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία αλλά επικεντρώθηκαν κυρίως μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης (αποκλείοντας την ύπαρξη της μυθικής Χαμένης Ατλαντίδας), στην περιοχή των Αντικυθήρων (όπου εξερευνήθηκε το αρχαίο ναυάγιο όπου είχε βρεθεί ο φημισμένος Μηχανισμός των Αντικυθήρων), στην περιοχή μεταξύ Κέας και Μακρονήσου (όπου εντοπίστηκε το ναυάγιο του πλοίου "Βρεταννικού" το οποίο είχε βυθιστεί από γερμανικό υποβρύχιο κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) κ.α. 

Ακολουθούν ορισμένες έγχρωμες φωτογραφίες, από το αρχείο του MIT Museum, σχετικές με την επίσκεψη του Κουστώ στον Πειραιά στις αρχές του Νοέμβρη του 1975:





Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους (1976), ο Γάλλος ωκεανολόγος παραχωρούσε νέα συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΕΟΤ αναφερόμενος στα αποτελέσματα των προκαταρκτικών ερευνών του στο Αιγαίο Πέλαγος και ειδικότερα στις ακτές της Κρήτης.

Το καλοκαίρι του 1976, ο Ζακ-Υβ Κουστώ παρουσίασε ενώπιον των δημοσιογράφων τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανασύρθηκαν από το βυθό κατά τη διάρκεια υποθαλάσσιων ερευνών στα Αντικύθηρα

Οι δυο (από τις συνολικά τέσσερις) κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τις ελληνικές θάλασσες που επιμελήθηκε ο Κουστώ παρουσιάστηκαν το φθινόπωρο του 1977 ("À la recherche de l’Atlantide. Partie I" και "À la recherche de l’Atlantide. Partie II")

Πηγές:
  • Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
  • Προσωπική Έρευνα - Ημερήσιος Τύπος
  • MIT Museum
Φωτογραφίες:
  • Οι ιστορικές φωτογραφίες παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου