Pages

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2016

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Επισκεπτόμενος μετά από πολλά χρόνια την πόλη του Ρεθύμνου στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα το παλαιό ενετικό λιμάνι, στο επίκεντρο του (φωτογραφικού) ενδιαφέροντος βρέθηκε μοιραία ο παλαιός εγκαταλειμμένος και εκτός λειτουργίας φάρος που βρίσκεται στην άκρη της παλαιάς προβλήτας. Στο πέρασμα των χρόνων, πολλοί ήταν εκείνοι που λανθασμένα κατέγραφαν τον φάρο ως τουρκικής ή και ενετικής προέλευσης (κατασκευής). Επί της ουσίας όμως, ο εν λόγω φάρος, όπως και ο αντίστοιχος του λιμένα των Χανίων, είναι αιγυπτιακής κατασκευής, η οποία τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1830.  

ΦΑΡΟΣ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

Είναι δε πιθανόν, ο φάρος του ενετικού λιμένα του Ρεθύμνου, ο οποίος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος διασωθείς αιγυπτιακός φάρος της Κρήτης (μετά τον αντίστοιχο προαναφερόμενο των Χανίων), να οικοδομήθηκε στο σημείο όπου παλαιότερα να προϋπήρξε ενετικός φάρος. Όσον αφορά πάντως την κατασκευή του οικοδομήματος, σύμφωνα με την έρευνα του Χαρίδημου Α. Παπαδάκη όπως αυτή παρουσιάζεται στο βιβλίο του "Ο Αιγυπτιακός Φάρος του Ρεθύμνου" (Εκδόσεις Γραφικές Τέχνες Καταγιαννάκη) και παρά τις ελάχιστες πηγές και την φτωχή διαθέσιμη βιβλιογραφία από το παρελθόν, ο φάρος φέρεται κατασκευάστηκε στα τέλη της συντόμου περιόδου της Αιγυπτιοκρατίας και πιο συγκεκριμένα κατά το μουσουλμανικό έτος Εγίρας 1254 (που αντιστοιχεί στα χριστιανικά έτη 1838-1839). Η παραπάνω πληροφορία μάλιστα βασίζεται στη μελέτη και ηλεκτρονική επεξεργασία μιας επιγραφής σε οθωμανική/αραβική γραφή η οποία βρισκόταν άνωθεν της πόρτας του φάρου προτού καταστραφεί από τα γκράφιτι και τους κάθε λογής βανδάλους που πλήττουν εδώ και δεκαετίες και το συγκεκριμένο κτίριο. 

Ο φάρος του Ρεθύμνου - ο οποίος όπως προαναφέραμε βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και δεκαετίες (από το 1962) - έχει ύψος εννέα (9) μέτρα ενώ το εστιακό του ύψος έφθανε τα 49 μέτρα. 


Φωτογραφικές λεπτομέρειες από τα διακοσμητικά στοιχεία που εντοπίζονται επί του αιγυπτιακού φάρου του Ρεθύμνου: 



Στα επόμενα τρία πανοραμικά κάδρα του παλαιού ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου, παρατηρήστε στο αριστερό άκρο τον υπό εξέταση φάρο: 

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

Δίχως άλλο, εδώ και πολλές δεκαετίες, ο φάρος του Ρεθύμνου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ντόπιους και για τουρίστες που έσπευσαν να τον φωτογραφήσουν. Ακόμη και σήμερα, γύρω από τον φάρο συγκεντρώνεται κάθε ώρα της ημέρας, και ιδιαιτέρως προς το ηλιοβασίλεμα, πλήθος κόσμου. Δυστυχώς όμως, ο πετρόκτιστος φάρος έχει αφεθεί έρμαιο των "άγριων καλλιτεχνικών" διαθέσεων πολλών βανδάλων και αχρείων οι οποίοι έχουν χαράξει / σχεδιάσει / χρωματίσει πλήθος ανοησιών πάνω στο οικοδόμημα. 

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

Ο υπό εξέτασιν φάρος του Ρεθύμνου όπως καταγράφηκε βαδίζοντας από την παραλιακή λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου προς την μαρίνα της πόλης: 

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

ΛΙΜΑΝΙ [ΡΕΘΥΜΝΟ]

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως διάφοροι φορείς ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια να υπάρξει σχετική μέριμνα για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του φάρου - μνημείου. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με σχετικές υποθαλάσσιες έρευνες, στα θεμέλια του οικοδομήματος έχουν εμφανιστεί επικίνδυνα ρήγματα και σπηλαιώσεις, ως αποτέλεσμα της συνεχούς διάβρωσης που προκαλεί η επαφή της κατασκευής με το υδάτινο στοιχείο. 

Αντί επιλόγου, παραθέτουμε ορισμένες ενδεικτικές παλαιές συλλεκτικές φωτογραφίες στις οποίες καταγράφεται ο φάρος του ενετικού λιμένα του Ρεθύμνου:

Ο λιμήν Ρεθύμνου με τον φάρο στα δεξιά της φωτογραφίας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέσα από ένα δίγλωσσο επιστολικό δελτάριο (Souvenir de Crete):


Προπολεμική καταγραφή του φάρου του Ρεθύμνου μέσα από μια ασπρόμαυρη δίγλωσση καρτ-ποστάλ εποχής με τίτλο "Ρέθυμνος - Το στόμιον του λιμένος" (Rethymnos - L'Entrée du Port): 


Μεταπολεμικό έγχρωμο επιστολικό δελτάριο με τίτλο "Ρέθυμνον: Το παληό λιμάνι με τον φάρο":


Ο φάρος του Ρεθύμνου και το ενετικό λιμάνι κατά τη δεκαετία του 1960: 


Έγχρωμη αεροφωτογραφία του ενετικού λιμένος του Ρεθύμνου κατά την δεκαετία του 1970: 


Διαβάστε θέματα σχετικά με φάρους:

Ο Φάρος του Γυθείου



Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου