Κι όμως πέρασαν ήδη σχεδόν τρία χρόνια από τότε που επισκέφθηκα για πρώτη φορά το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Μεσολάβησαν μερικές σποραδικές επισκέψεις στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και αρκετούς μήνες μετά την τελευταία παρουσία μου στο χώρο έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για μια ξενάγηση εντός των ολοκληρωμένων σε μεγάλο βαθμό κτιριακών εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου κέντρου παιδείας, τέχνης και αναψυχής που θα λειτουργήσει εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Σε απόσταση αναπνοής από την πνευματική, πολιτιστική και γενικότερη ένδεια και μιζέρια του Πειραιά, η ύπαρξη του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" με το Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" και την αναβαθμισμένη Εσπλανάδα, αποτελεί όαση πολιτισμού και πρασίνου, προσφέροντάς μου τη δυνατότητα να αισθανθώ κατ'εξαίρεση Ευρωπαίος, σε αναλόγου βεληνεκούς εγκαταστάσεις, ζώντας δυστυχώς σε μια χώρα που θεωρεί "χολέρα την αριστεία" και αναδεικνύει "Κυρίτσιδες και Καρανίκες".
Η (δωρεάν) οργανωμένη ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματος ανοιχτών εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ (αθλητικά δρώμενα, δημιουργικά προγράμματα για παιδιά και οικογένειες, προβολές και συναυλίες κ.α.), περιλάμβανε περιήγηση στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα καθώς και στους εσωτερικούς / εξωτερικούς χώρους κοινού που το περιβάλλουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει στην ξενάγηση υπήρξε η προεγγραφή / κράτηση μέσω του ιστότοπου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".
Σημείο εκκίνησης της ξενάγησης, με τις απαραίτητες διαπιστεύσεις, η Αγορά, η πλατεία δηλαδή εκείνη που δημιουργείται μεταξύ των κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δίπλα στο Κανάλι θαλασσινού νερού που ενισχύει την σχέση του ΚΠΙΣΝ με το υδάτινο στοιχείο και με τον φαληρικό όρμο.
Με την καθοδήγηση της μονίμου χαμογελαστής και ευχάριστης στον λόγο της ξεναγού / υπαλλήλου του ΚΠΙΣΝ επισκεφθήκαμε αρχικά το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την εντυπωσιακή κεντρική σκηνή και τα αχανή παρασκήνια, τους βοηθητικούς χώρους, τις αίθουσες προθέρμανσης χορευτών κτλ. αλλά και άλλους χώρους οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι μονάχα στους υπαλλήλους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους πρωταγωνιστές αυτής και όχι στο ευρύ κοινό μετά την έναρξη της λειτουργίας της ΕΛΣ.
Ακολούθησε η είσοδος στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκεί όπου δεσπόζει ο - άδειος ακόμη - Πύργος των Βιβλίων:
Και στο κτίριο της ΕΒΕ, όπως ακριβώς και στο κτίριο της ΕΛΣ, επισκεφθήκαμε πλήθος αιθουσών (αναγνωστήρια, κέντρα μελέτης, αίθουσες που θα έχουν πρόσβαση μονάχα ερευνητές/μελετητές, το σύγχρονο βιβλιοστάσιο, παιδότοποι κτλ.)
Η άρτια ενενήντα και πλέον λεπτών ξενάγηση κατέληξε και ολοκληρώθηκε στον Φάρο κάτω από το εντυπωσιακό στέγαστρο που οραματίστηκε ο αρχιτέκτων του έργου Renzo Piano.
Από εκείνο το σημείο, η θέα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τον Πειραιά είναι μοναδική:
Η νύχτα ολοκληρώθηκε με μια μικρή βόλτα στο πεντακάθαρο Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας έκαναν την βόλτα τους μέσα στη σχετική δροσιά που προσφέρουν τα δέντρα υπό το άρωμα διαφόρων φυτών της ελληνικής φύσεως, άλλοι γυμνάζονταν και έτρεχαν, άλλοι είχαν προτιμήσει την προβολή της ταινίας, παιδάκια έτρεχαν και έπαιζαν στα μονοπάτια των κήπων ή με τα διάφορα μουσικά παιγνίδια κ.ο.κ.
Το εξώφυλλο του πολυσέλιδου εγχειριδίου με το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ για τον μήνα Αύγουστο του 2016:
Επεξηγηματικός χάρτης του χώρου:
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Έτος 2013)
Φωτογραφίες:
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραίο το άρθρο και οι φωτογραφίες που προσθέσατε! Προσωπικά είμαι από τους πρώτους επισκέπτες του Σταύρου Νιάρχου και κυρίως της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πάντα ανεβάζει εξαιρετικές παραστάσεις. Τώρα ανυπομονώ για την MADAMA BUTTERFLY του Giacomo Puccini https://www.nationalopera.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφή