Κατά την περίοδο δημαρχίας του δοτού Αριστείδη Σκυλίτση, οι Απόκριες, όπως άλλωστε όλες οι εορτές στον Πειραιά, αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη βαρύτητα από την τότε δημοτική αρχή καθώς ο διορισμένος δήμαρχος, διαφημιστής γαρ στο επάγγελμα, γνώριζε πολύ καλά τη σημασία της προσφοράς "άρτου και θεάματος" στο πλατύ κοινό.
Σε αντίθεση λοιπόν με την σύγχρονη εποχή και τους μεταπολιτευτικούς δημάρχους που αντιμετωπίζουν γενικότερα το θέμα του εορταστικού στολισμού της πόλεως και των εκδηλώσεων δίχως ιδιαίτερη βαρύτητα (κοινώς αρπακόλλα ακολουθώντας το δόγμα "για να πούμε ότι κάτι κάνεμε και φέτος), οι διάφοροι εορτασμοί και δη οι εορτασμοί του Καρναβαλιού επί δημαρχίας Σκυλίτση, με την Δικτατορία να μη φείδεται χρημάτων, υπήρξαν αξιοσημείωτοι ασχέτως των αισθητικών κριτηρίων που δύναται ο καθένας να έχει για αυτούς. Αρκετοί παλαιοί Πειραιώτες λοιπόν ενθυμούνται το ετήσιο Καρναβάλι του Σκυλίτση ως αξιομνημόνευτο και πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή ενώ άλλοι επισημαίνουν την υπερβολή και τον "κιτς" χαρακτήρα του.
Στο σημερινό ιστορικό / φωτογραφικό αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε οπτικά τον εορτασμό του Καρναβαλιού εκείνων των καιρών:

Το 1969, το "Πειραϊκό Καρναβάλι" διοργανωνόταν για δεύτερη φορά και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σκυλίτση θα συναγωνιζόταν την αντίστοιχη διοργάνωση της Πάτρας. Η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί δυο φορές, τις δυο τελευταίες Κυριακές της Αποκριάς. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ο πειραϊκός καρνάβαλος καθώς και άλλες λεπτομέρειες αναλύονται στο παρακάτω άρθρο από τον Τύπο της προαναφερθείσης χρονιάς.
Ακολουθούν εικόνες από την απογευματινή / βραδινή παρέλαση των μασκαράδων και των διαφόρων καρναβαλικών αρμάτων στην τότε λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου (νυν Ηρώων Πολυτεχνείου) την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου του 1969:
Όπως τόνιζαν και οι εκφωνητές της κρατικής τηλεόρασης που μετέδιδαν αυτά τα πλάνα, τσιγγάνες που χόρευαν έκαναν την εμφάνισή τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως επίσης και κλόουν / ακροβάτες που εκτελέσουν διάφορα "νούμερα" με τον συγκεντρωμένο κόσμο να παρακολουθεί:
Στα δε καρναβαλικά άρματα, οι "μινιφορούσες" (!) κοπέλες τραβούσαν μοιραία τα βλέμματα του συγκεντρωμένου πλήθους:
Όπως έγινε αντιληπτό από τα προαναφερόμενα, οι κορυφαίες εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κατά την περίοδο δημαρχίας Σκυλίτση αφορούσαν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της πόλεως καθώς ξεκινούσαν από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο, διέτρεχαν την ομώνυμη λεωφόρο Ι. Χατζηκυριακού, την κεντρική λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου (σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου), ανηφορίζοντας προς την Ευαγγελίστρια μέσω της οδού Πύλης για να καταλήξουν στο Πασαλιμάνι μέσω της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας (σήμερα Γρηγορίου Λαμπράκη) και από εκεί μέσω των οδών Φιλελλήνων και Βασιλέως Κωνσταντίνου τερμάτιζαν εκ νέου στην Πειραϊκή.
Η κάτωθι ασπρόμαυρη φωτογραφία εικονίζει την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση να περνά από την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σήμερα Γρηγορίου Λαμπράκη), στο ύψος της πλατείας Κανάρη:

Έτερο ιστορικό τεκμήριο, από την παρέλαση του Καρνάβαλου, στον Πειραιά του 1969.
Στην μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση της 28ης Φεβρουαρίου του 1971 κυκλοφόρησαν στους δρόμους του Πειραιώς άρματα εμπνευσμένα από την παγκόσμια γεωγραφία, όπως αποδεικνύεται και από τις παρακάτω εικόνες από το κέντρο της πόλης, στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου:
Αντί επιλόγου, μια σχετική φωτογραφία από το Αναμνηστικό Λεύκωμα δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση:

Διαβάστε σχετικά θέματα:
Αι Απόκρεω εν Πειραιεί
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
- Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
- Προσωπικό Αρχείο
- Τύπος Εποχής
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου