Pages

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2016

Ο ΒΕΓΓΟΣ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ [1971]

Ο Θανάσης Βέγγος - γεννημένος ο ίδιος στο νέο Φάληρο στις 29 Μαΐου του 1926 - στις αρχές της δεκαετίας του 1970, επί δημαρχίας του διορισμένου Δημάρχου Αριστείδη Σκυλίτση, έβαζε την χαρακτηριστική λευκή στολή των οδοκαθαριστών του Δήμου Πειραιώς εκείνης της εποχής και καταδίωκε τα ... απορρίμματα της πλατείας Καραϊσκάκη στο νέο Φάληρο.


Με φόντο λοιπόν τον φαληρικό όρμο, για τις ανάγκες της έγχρωμης κωμωδίας του 1971 "Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης", ο Θανάσης Βέγγος ο οποίος σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας προσπαθώντας για χρόνια να φύγει παράνομα για την Αμερική προκειμένου να φτιάξει τη ζωή του, εν τέλει έμπλεξε με το μεροκάματο, πέρασε και από τη θέση του οδοκαθαριστή στο Δήμο Πειραιώς!



Φορώντας λοιπόν την χαρακτηριστική ολόασπρη στολή των οδοκαθαριστών της περιόδου Σκυλίτση, περίοδο κατά την οποία η καθαριότητα του Πειραιώς υπήρξε κύριο μέλημα της δοτής δημαρχιακής αρχής με αποτέλεσμα να μνημονεύεται ως πρότυπο μέχρι και τις ημέρες μας, ο ήρωας της ταινίας Θανάσης "περιπολούσε" με το επίσης λευκό χαρακτηριστικό καρότσι στην πλατεία Καραϊσκάκη στο νέο Φάληρο. Στην επόμενη εικόνα διακρίνεται η πλατεία Καραϊσκάκη, το ταφικό μνημείο - οστεοφυλάκιο του Καραϊσκάκη, ο παλιός σταθμός του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) του νέου Φαλήρου αλλά και οι προβολείς του τότε Σταδίου Καραϊσκάκη.


Ο οδοκαθαριστής Θανάσης ψάχνει απορρίμματα με τα κιάλια (κυριολεκτικά), διαθέτει τσάντα με ειδικά σύνεργα για την αποκομιδή μιας γόπας, αποσμητικό χώρου κ.α. ενώ χρησιμοποιεί μέχρι και ψαροντούφεκο για να ακινητοποιήσει ένα φύλλο χαρτιού που διαφεύγει αρχικά της "συλλήψεως".



Στην ακόλουθη εικόνα, παρατηρήστε εκ νέου τμήμα της πλατείας Καραϊσκάκη με το ταφικό μνημείο-οστεοφυλάκιο, τον σταθμό των ΗΣΑΠ του νέου Φαλήρου στα δεξιά και στο βάθος τον ιερό ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τον λόφο της Καστέλλας.


Ο Θανάσης τακτοποιεί την στολή του μετά το τέλος της αποστολής του με φόντο την ακτή Πρωτοψάλτη (νυν ακτή Αθηνάς Δηλαβέρη), την παραλία του νέου Φαλήρου ενώ στο φωτογραφικό κάδρο διακρίνεται και το παλαιό "πράσινο" λεωφορείο των ΗΣΑΠ που ένωνε συγκοινωνιακά Αθήνα-Πειραιά.



Στη γέφυρα πάνω από το σταθμό του Ηλεκτρικού του νέου Φαλήρου ο Θανάσης αποτρέπει την αυτοκτονία της Ελπίδας, μιας νεαρής κοπέλας την οποία ερωτεύεται και για χάρη της αποφασίζει να μείνει τελικά στην Ελλάδα και να εγκαταλείψει το όνειρό του που ήταν πάντα μια άνετη και μεγάλη ζωή στην Αμερική.

Μεταλλικός συρμός των ΗΣΑΠ καταφθάνοντας στο σταθμό του νέου Φαλήρου:


Η πεζογέφυρα πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές των ΗΣΑΠ με φόντο το στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης":


Ακόμα μια άποψη της πεζογέφυρας με φόντο την πλατεία Καραϊσκάκη και τον φαληρικό όρμο:


Στην ταινία "Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης", εκτός από το νέο Φάληρο, ορισμένες σκηνές έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλα μέρη της πόλης, όπως λ.χ. στον όρμο Αφροδίτης (γνωστό ως λιμανάκι του Μπαϊκούτση ή Μπαϊκούση):



Το λιμανάκι του Μπαϊκούτση με τον Θανάση να ετοιμάζεται να σαλπάρει πάνω σε μια αυτοσχέδια σχεδία με συντροφιά μια κατσίκα: 


Για την ιστορία, μια συλλεκτική φωτογραφία της περιόδου Σκυλίτση με τους πραγματικούς οδοκαθαριστές του Δήμου Πειραιώς να παρελαύνουν επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου (νυν Ηρώων Πολυτεχνείου), παραπλεύρως της πλατείας Κοραή. 


Διαβάστε σχετικά θέματα:

Νέο Φάληρο: Η πλατεία Καραϊσκάκη

Ο σταθμός του νέου Φαλήρου










Πηγές - Κείμενο:

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες για την ταινία αντλήθηκαν από τον κάτωθι σύνδεσμο:
Φωτογραφίες:
  • Οι φωτογραφίες του αφιερώματος προέρχονται από την ταινία "Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης" και παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε τυχόν νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου