Pages

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2016

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ [ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ]

Ο Πειραιάς των αρχών του 21ου αιώνα έχει παραλύσει λόγω έργων περιμένοντας την έλευση του νέου σύγχρονου αμφιλεγόμενης χρησιμότητας τροχιόδρομου ο οποίος θα καταφθάσει εκ του νέου Φαλήρου μέχρι το κέντρο της πόλης με την συναίνεση των πολιτικών αρχόντων του τόπου και παρά τις αντιρρήσεις μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της πόλεως. 

Προ 100 χρόνων, ο Πειραιάς των αρχών του 20ου αιώνα διέθετε ήδη τροχιόδρομο (τραμ), αρχικά ιππήλατο και εν τέλει ηλεκτροκίνητο, ο οποίος ένωνε το κέντρο της πόλεως με ορισμένες απομακρυσμένες συνοικίες όπως λ.χ. το τραμ "17" που συνέδεε την συνοικία του Αγίου Βασιλείου με το νέο Φάληρο περνώντας διαδοχικά από τις οδούς Σαχτούρη, Σωκράτους (μετέπειτα Βασιλεώς Κωνσταντίνου και σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου), Ντενί Κοσσέν (σήμερα 34ου Συντάγματος Πεζικού) και Τροχιοδρόμων (σήμερα Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση).


Στην παρακάτω ασπρόμαυρη φωτογραφία η οποία τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη της δεκαετίας του 1910, το ηλεκτροκίνητο τραμ περνά μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, στη συμβολή της λεωφόρου Σωκράτους με την οδό Αθηνάς (σήμερα Βασιλέως Γεωργίου Α').


Το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς Retronaut (Πειραιάς: Τότε και Σήμερα) χρησιμοποιώντας ως βάση την παραπάνω ιστορική φωτογραφία παρουσιάζει την ακόλουθη σύνθεση / αντιπαραβολή του "Πειραιά του χθες και του σήμερα":

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Μια ευρεία άποψη της διασταύρωσης των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου Α' με επίκεντρο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς (φωτογραφία Φεβρουάριος 2016):


Κείμενο: 
  • Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο
Φωτογραφίες: 
  • Οι ιστορικές φωτογραφίες παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος καθώς και συνθέσεις / αντιαπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. Σαν πρωτη προχειρη συγκριση του τοτε με το σημερα, βλεπουμε περισσοτερο πράσινο τότε και τσιμεντοποιηση σήμερα.
    Τότε τα αυτοκινητα ηταν σαφως λιγοτερα σε σχεση με σημερα ενω πολλές "ελλειψεις" του τοτε φανταζουν πολυτέλεια σήμερα.
    Ο νοων νοειτω φιλοι και φιλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή