Pages

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2016

"ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕΙ" [DANCING HOUSE] [PRAGUE]

Το "Σπίτι που Χορεύει" ("Tančící dům" στα τσέχικα και "Dancing House" στην αγγλική) είναι μια πρωτοποριακή και μοντέρνα αρχιτεκτονική κατασκευή η οποία κοσμεί το κέντρο της πόλεως της Πράγας, πρωτεύουσας της Τσεχίας, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν δημοφιλή τουριστικό / φωτογραφικό προορισμό σε ένα προνομιακό σημείο δίπλα στις όχθες του ποταμού Vltava. 

To ασυνήθιστο και ιδιότυπο αρχιτεκτονικά κτίριο σχεδιάστηκε το 1992 από τον αρχιτέκτονα Vlado Milunić (Τσέχος, γεννηθείς στην Γιουγκοσλαβία ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι Τσεχοσλοβάκος και αισθάνεται Γιουγκοσλάβος!) σε συνεργασία με τον Καναδό-Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Owen Gehry και αποπερατώθηκε το 1996. Σχετικά με την ονομασία του ως "Tančící dům" ήτοι το "Σπίτι που Χορεύει", αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η εξωτερική όψη του κτιρίου, που αποτελείται από δυο μέρη, ομοιάζει με ένα ζευγάρι που χορεύει, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται εάν κάποιος παρατηρήσει την παρακάτω φωτογραφία:

TANCICI DUM [DANCING HOUSE]

Η αρχική ονομασία του κτιρίου - το οποίο υψώνεται ανάμεσα στα παραδοσιακά κτίρια της Πράγας που συνδυάζουν στοιχεία γοτθικά, μπαρόκ και art nouveau - ήταν "Fred and Ginger", προς τιμήν των διάσημων χορευτών Fred Astaire και Ginger Rogers. Γρήγορα όμως η συγκεκριμένη ονομασία, η οποία δέχθηκε δριμεία κριτική ως αμερικανόφερτη και "κιτς", εγκαταλείφθηκε και δεν χρησιμοποιείται.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το μοντέρνο αυτό κτίριο οικοδομήθηκε σε ένα οικόπεδο όπου προπολεμικά υπήρχε ένα κτίριο το οποίο καταστράφηκε κατά την διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της Πράγας από τις δυνάμεις των ΗΠΑ το 1945. Το οικόπεδο αυτό, το οποίο ανήκε (ως συνιδιοκτησία) και στην οικογένεια του μετέπειτα Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας θεατρικού συγγραφέα Václav Havel παρέμεινε με το ερειπωμένο βομβαρδισμένο κτίριο μέχρι και τη δεκαετία του 1960 οπότε και καθαρίστηκε παραμένοντας άδειο και ανεκμετάλλευτο. Ο προαναφερόμενος αρχιτέκτονας Vlado Milunić, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (1986), κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης της χώρας, συνέλαβε την ιδέα για την δημιουργία ενός νέου κτιρίου στο άδειο οικόπεδο την οποία εκμυστηρεύτηκε και στον μετέπειτα πρόεδρο Václav Havel ο οποίος κατοικούσε στην ίδια γειτονιά. Μετά την Βελούδινη Επανάσταση του 1989, την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την εκλογή του Václav Havel ως Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας άνοιξε ο δρόμος για την εκμετάλλευση του οικοπέδου το οποίο αρχικά προοριζόταν βέβαια για την ανέγερση ενός πολιτιστικού κέντρου.

Η μεγάλη ολλανδική ασφαλιστική εταιρία Nationale-Nederlanden (μετονομάστηκε σε ING Bank από το 1991) συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το project του Vlado Milunić ο οποίος συνεργάστηκε, όπως προείπαμε, με τον επίσης πασίγνωστο αρχιτέκτονα Frank Gehry (έχοντας την αμέριστη υλική υποστήριξη εκ μέρους της Nationale-Nederlanden). Σκοπός των δυο αρχιτεκτόνων, από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους το 1992 στην Γενεύη, υπήρξε ο συνδυασμός σε ένα κτίριο δυο διαφορετικών τμημάτων, ενός στατικού και ενός δυναμικού ("yin and yang"), συμβολίζοντας κατ'αυτόν τον τρόπο την μετάβαση της χώρας (Τσεχοσλοβακίας) από το κομμουνιστικό καθεστώς στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες (εκ προσωπικού αρχείου) του υπό εξέταση κτιρίου. Άποψη του κτιρίου από την κεντρική οδό Resslova

TANCICI DUM [DANCING HOUSE]

Άποψη από τη συμβολή

TANCICI DUM [DANCING HOUSE]

Ασπρόμαυρη καταγραφή του κτιρίου από την απέναντι γωνία:

TANCICI DUM [DANCING HOUSE]

Μια λεπτομέρεια από το σημείο όπου σμίγουν τα δυο κτίρια:


Ο άνω όροφος του γωνιαίου κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία, εστιατόριο με διεθνή και γαλλική κουζίνα (Ginger & Fred) καθώς και το Glass Bar με μια εξαιρετικά προνομιακή θέα.




Μια ευρεία HDR άποψη από την γέφυρα Jirásek (Jiráskův most) η οποία ενώνει την ομώνυμη μικρή πλατεία Jirásek της νέας πόλης (Nove Mesto) με την απέναντι συνοικία Smíchov

TANCICI DUM [DANCING HOUSE]

Δυο βραδινές φωτογραφικές αποτυπώσεις του Tančící dům:

TANCICI DUM [DANCING HOUSE]

TANCICI DUM [DANCING HOUSE]

Για όσους ενδιαφέρονται, περισσότερες προσωπικές φωτογραφίες από το ταξίδι στην Πράγα εδώ.

Διαβάστε σχετικά θέματα από την επίσκεψή μου στην πόλη της Πράγας:


Πηγές:
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου