Pages

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 06, 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΣΙΝΕΑΚ"

Ο δημοτικός κινηματογράφος "Σινεάκ" λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το έτος 1969, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του νυν Δημαρχιακού Μεγάρου Πειραιώς στο νότιο άκρο της πλατείας Κοραής (σσ. σε ένα κτίριο το οποίο ειρήσθω εν παρόδω προοριζόταν για Πνευματικό Κέντρο σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια επί δημαρχίας Γεωργίου Κυριακάκου), κατά την περίοδο της δημαρχίας του δοτού / ορισμένου Δημάρχου Αριστείδη Σκυλίτση. 

Στο ισόγειο / υπόγειο λοιπόν του νεόδμητου τότε Μεγάρου - το οποίο υψώθηκε στη συμβολή των οδών Ιακώβου Δραγάτση και Καραϊσκου, στο σημείο όπου παλαιότερα βρισκόταν το Γυμνάσιο της πλατείας Κοραή - λειτούργησε ένας δημοτικός κινηματογράφος ο οποίος αρχικά, αντί συμβολικού τιμήματος λίγων δραχμών, προέβαλε έργα κυρίως για παιδιά και εφήβους, κινούμενα σχέδια και άλλες παρεμφερείς παραγωγές σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία.

Δημοτικό Σινεάκ - Αρχές δεκαετίας 1970

Το Δημοτικό "Σινεάκ", φέροντας το όνομα του θρυλικού ομώνυμου κινηματογράφου των Αθηνών, αναπροσάρμοσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τη στρατηγική του ξεκινώντας την προβολή ποικίλων ταινιών και παραγωγών, όχι μονάχα για παιδιά. Αρχής γενομένης λοιπόν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, στο Δημοτικό "Σινεάκ" της οδού Καραϊσκου εκτός από προβολές ταινιών έλαβαν χώρα παραστάσεις θεάτρου σκιών - μεταξύ των άλλων και του Χαρίδημου, παρουσιάσεις των γραμμάτων και των τεχνών, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συνελεύσεις κ.α. 

Ιστορικό τεκμήριο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 (έτος 1989) με το πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού "Σινεάκ":


Η πορεία του δημοτικού κινηματογράφου "Σινεάκ" μέσα στο χρόνο συνεχίστηκε και τις επόμενες δεκαετίες έχοντας πάντοτε ως αντίπαλο δέλεαρ το Χάϊ Λάϊφ, του οποίου η είσοδος βρισκόταν ελάχιστα μέτρα από την είσοδο του "Σινεάκ" επί της οδού και μετέπειτα πεζόδρομου Καραϊσκου, αλλά και τον έτερο δημοτικό κινηματογράφο κινηματογράφο "Αττικόν", ο οποίος βρισκόταν στο αντίθετο άκρο της πλατείας Κοραή, πλησίον της συμβολής της σημερινής λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου με την οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Πανοραμικό πλάνο της αίθουσας του Σινεάκ (2015)

Στις μέρες μας (21ος αιώνας), ο δημοτικός Κινηματογράφος "Σινεάκ", αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδοσιακά στέκια των σινεφίλ της πόλης του Πειραιά και ο μοναδικός πλέον εν λειτουργία κινηματογράφος στα πέριξ της πλατείας Κοραή, προβάλλοντας ταινίες πρώτης προβολής αλλά και παιδικό πρόγραμμα. 

Η είσοδος του κινηματογράφου "Σινεάκ" επί της πεζοδρομημένης οδού Καραϊσκου όπως καταγράφηκε φωτογραφικά κατά το έτος 2012:

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΣΙΝΕΑΚ"

'Όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των "παλαιάς κοπής" κινηματογράφων, το "Σινεάκ" ξυπνά σε πολλούς μνήμες από το παρελθόν, κάτι που αδυνατούν να προσφέρουν τα πιο άνετα, πλην όμως απρόσωπα και εμπορευματοποιημένα συγκροτήματα πολλαπλών αιθουσών προβολής (τύπου Village Cinemas, Assos Odeon κτλ). Από την άλλη πλευρά όμως, ορισμένες διορθωτικές "παρεμβάσεις" κρίνονται απαραίτητες στο Δημοτικό Κινηματογράφο "Σινεάκ" διότι τα καθίσματα είναι σταθερά άβολα για ανθρώπους με μέσο προς μεγάλο ύψος ενώ η έλλειψη επαρκούς καθαριότητας / εξαερισμού και η οσμή της υγρασίας σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το κάθε άλλο παρά "δημοτικό" κόστος του εισιτηρίου κατ'άτομο. 


Εξώφυλλο του προγράμματος προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου "Σινεάκ" κατά τον Ιανουάριο του 2016:


Εξώφυλλο του προγράμματος προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου "Σινεάκ" κατά τον Δεκέμβριο του 2016:


Ο πεζόδρομος Καραϊσκου και ο δημοτικός κινηματογράφος "Σινεάκ" με τη χαρακτηριστική κόκκινη επιγραφή στα δεξιά: 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ

Η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου "Σινεάκ" στις αρχές του έτους 2018:

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΣΙΝΕΑΚ"

Εξώφυλλο του προγράμματος προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου "Σινεάκ" και λεπτομέρεια με τα στοιχεία επικοινωνίας και τις τιμές των εισιτηρίων κατά τον Ιανουάριο του έτους 2018:



Διαβάστε σχετικά θέματα:

Πηγές - Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο. 
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τα παρακάτω:
  • "Κινηματογράφοι του Πειραιά και των Γύρω Δήμων", Χαρίλαος Πατέρας, Συλλογές, Αθήνα 2012 
  • Τύπος Εποχής - Προσωπικό Αρχείο Φωτογραφιών 
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED). 
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου