Pages

Σάββατο, Ιανουαρίου 31, 2015

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ [ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΕΛΤΑ]

Η όψη του μεταπολεμικού Πειραιά των δεκαετιών 1950 και 1960 "ξετυλίγεται" μπροστά στα μάτια μας μέσα από τις σειρές επιστολικών δελταρίων (καρτ ποστάλ) των Εκδόσεων "Δέλτα":

Δ-404. Πειραιεύς. "Άποψις προς Προφ. Ηλίαν"

Ο φωτογράφος αποτυπώνει - λογικά περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950 - την πλατεία Κανάρη ευρισκόμενος επί της παραλιακής ακτής Τρύφωνος Μουτζοπούλου, στο ύψος του επιστυλίου πέτρινου Ωρολογίου (η ώρα είναι πεντέμισι περασμένες), στο "Αυγό" του Πασαλιμανιού όπου κυριαρχούν τα τραπεζοκαθίσματα του καφέ-ζαχαροπλαστείου "Σπλέντιτ". Επί της πλατείας Κανάρη, εκτός από την πολυκατοικία που ξεχωρίζει επί της οδού Άγγελου Μεταξά (η οποία μάλιστα διεκδικεί τον τίτλο της "πρώτης πολυκατοικίας" που κτίστηκε στον μεταπολεμικό Πειραιά), διακρίνουμε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά νεοκλασικά / παραδοσιακά κτίρια ενώ διακρίνεται μερικώς η πινακίδα του Ξενοδοχείου Κρήτη (στο κτίριο όπου σήμερα - 2015 - στεγάζεται το Belle Amie). Επί της παραλιακής οδού κυκλοφορούν λιγοστά οχήματα, δυο τρόλεϊ Fiat του δρομολογίου "20" διακρίνονται ευκρινώς όπισθεν της νησίδας "Αυγό"  όπως και η ξενόγλωσση πινακίδα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις (1,1 χλμ για Καστέλλα, 13,1 χλμ για Αθήναι και 2 χλμ για νέο Φάληρο) ενώ το περίπτερο που υφίσταται μέχρι τις ημέρες μας (άσχετα αν έχει πολλαπλασιαστεί το μέγεθός του) φέρει διαφήμιση της Μπύρας Φιξ με το σλόγκαν "Κάνει Καλό".


Δ-405. Πειραιεύς. "Οδός Βασ. Κωνσταντίνου"

Μια άποψη της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου (σσ. σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου) από το ύψος της συμβολής με την οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται τα ισόγεια καταστήματα επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου (ανθοπωλεία κ.α.) ενώ στο βάθος, πέρα από τη συμβολή της Βασιλέως Γεωργίου Α', μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τμήμα της πλατείας Κοραή, το κτίριο της Ιωνιδείου Σχολής (στο ισόγειο διακρίνεται η πινακίδα του καταστήματος της "Πειραϊκής Ενώσεως" των αδελφών Ανδριανόπουλων κ.α.), το Μέγαρο Κανέττη με τον χαρακτηριστικό τρούλο (στη συμβολή της Βασιλέως Κωνσταντίνου με την οδό Σωτήρος Διός), το Κατάστημα του Ντάβαρη και το Ζαχαροπλαστείο "Διεθνές" (επί της οδού Ιακώβου Δραγάτση) και βεβαίως αριστερά η Ράλλειος Σχολή Θηλέων και το ισόγειο κατάστημα ενδυμάτων "Μοντέρνα Γωνία".


Δ-406. Πειραιεύς. Το Δημοτικόν Θέατρον

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, με τον χαρακτηριστικό βασιλικό θυρεό στο αέτωμα, σε μια άποψη από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου.


Δ-407. Πειραιεύς. Το Δημοτικόν Θέατρον

Μια εναλλακτική άποψη του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης, σε μια λήψη η οποία έχει πραγματοποιηθεί από εξώστη κτιρίου επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Συν τοις άλλοις διακρίνεται ξεκάθαρα η οδός Αγίου Κωνσταντίνου, παραπλεύρως του Δημοτικού Θεάτρου και μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη, όπου οι αφετηρίες αστικών λεωφορείων.


Δ-409. Πειραιεύς. Ο λιμήν. Μερική Άποψις
Δ-410. Πειραιεύς. Ο λιμήν. Μερική Άποψις

Ακολουθούν δυο διαδοχικές φωτογραφίες όπου απεικονίζεται τμήμα του κεντρικού λιμένα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα η προβλήτα πλησίον της ακτής Τζελέπη. Σε πρώτο πλάνο σε αμφότερες φωτογραφίες τα  Ε/Γ "Κανάρης", Ε/Γ "Μιαούλης" και Ε/Γ "Καραϊσκάκης", με τα σινιάλα της Θηραϊκής Ατμοπλοΐας του Νομικού, τα οποία δέθηκαν στο ελληνικό κράτος στις αρχές της δεκαετίας του 1950 (1952-1953) ως μέρος των ιταλικών πολεμικών επανορθώσεων. 



Η παρακάτω δεύτερη σειρά ασπρόμαυρων επιστολικών δελταρίων των εκδόσεων "Δέλτα", ακολουθεί διαφορετική αρίθμηση ενώ οι λεζάντες, σε σχέση με τις προηγούμενες φωτογραφίες, είναι δίγλωσσες, στα ελληνικά και στα γαλλικά.

Δ-1142, Πειραιεύς. Από Πασαλιμάνι προς Προφ. Ηλίαν

Μερική άποψη του λιμένα της Ζέας (Πασαλιμάνι) και του λόφου της Καστέλλας. Επί της παραλιακής ακτής Τρύφωνος Μουτζοπούλου, παρατηρούμε ότι έχουν ανεγερθεί ήδη δυο πολυκατοικίες ενώ το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο αποτελείται από παλαιά αρχοντικά. Στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας, ένα επιβατηγό εκτελεί δρομολόγιο από την προβλήτα της πλατείας Κανάρη προς τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στα ανοικτά. 


Δ-1143. Πειραιεύς. Κίνησις στο Πασαλιμάνι


Η κίνηση στην παραλιακή ακτή Μουτζοπούλου με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί την αποβίβαση ναυτών από το αποβατικό σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού "Σκιάθος L-152" (ίσως στα πλαίσια εορτασμών Ναυτικής Εβδομάδας). Στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας διακρίνεται το Ωρολόγιο ενώ στο αριστερό άκρο το ισόγειο καφενείο "Πειραϊκόν". Πατήστε εδώ και δείτε τη σημερινή όψη του ιδίου σημείου:


Δ-1144. Πειραιεύς. Από Προφ. Ηλίαν προς Ν. Φάληρον


Αεροφωτογραφία από το ύψος του λόφου της Καστέλλας και με φόντο το νέο Φάληρο και την Αθήνα. Σε πρώτο πλάνο, πάνω ακριβώς από τη λεζάντα, η συμβολή των οδών Αλέξανδρου Παπαναστασίου (Βασιλέως Παύλου) με την οδό Ναυάρχου Βότση (διακρίνεται ξεκάθαρα το παραδοσιακό κτίριο της οδού Σχιστής 25 - βλέπε εδώ). Στο βάθος η παραλία του νέου Φαλήρου στην οποία διακρίνεται το παλαιό εστιατόριο του Τσελεμεντέ αλλά και το εναπομείναν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τμήμα του "Ακταίον Παλάς". Στον ορίζοντα ξεχωρίζουν κατά σειρά ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος της Ακροπόλεως και ο Λυκαβηττός


Δ-1145. Πειραιεύς. Γραφικά Ακρογιάλια

Ως "γραφικό ακρογιάλι" περιγράφεται η παραλία "Βοτσαλάκια" ή "του Παρασκευά στην παρακάτω φωτογραφία, με το αναψυκτήριο του οποίου η πινακίδα διαφήμιζε τις πορτοκαλάδες/λεμονάδες "Ζενίθ" και τον καφέ "Παπαγάλο" του Λουμίδη. Αριστερά η πρώην οικία Οριγώνη, στο κέντρο η νήσος Κουμουνδούρου και στο βάθος πολεμικά πλοία (ίσως στα πλαίσια εορτασμών Ναυτικής Εβδομάδας).


Δ-1146. Πειραιεύς. Στο Τουρκολίμανο


Στις επόμενες δυο ιστορικές φωτογραφίες, το Τουρκολίμανο (Μικρολίμανο) με φόντο εκ νέου τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στα ανοιχτά. 


Δ-1147. Πειραιεύς. Από Τουρκολίμανο προς Π. Φάληρον


Διαβάστε σχετικά θέματα:

Μεταπολεμικός Πειραιάς [Καρτ-Ποστάλ Εκδόσεων Ν. Στουρνάρα]

Μεταπολεμικός Πειραιάς [Περιοδικό Life]

Ο Έκτος Στόλος στο Πασαλιμάνι

1 σχόλιο:

  1. Στην έβδομη κατά σειρά φωτογραφία το σκαφος μεταφοράς λέγεται Άβακ και χρησιμοποιείται στην μεταφορά στρατιωτών σε περίπτωση απόβασης όπως και ελαφρών οχημάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή