Pages

Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

ΜΕΓΑΡΟ ΑΔΕΡΦΩΝ ΖΕΡΒΟΥ

Το Μέγαρο των Αδερφών Ζερβού υπήρξε από τα παλαιότερα Μέγαρα του Πειραιά, ευρισκόμενο επί της συμβολής των οδών Φίλωνος, Τσαμαδού και Νοταρά, στο επονομαζόμενο εμπορικό κέντρο της πόλεως, με την κύρια είσοδό του να βρίσκεται επί της οδού Τσαμαδού στον αριθμό "22" (με βάση την προπολεμική αρίθμηση).  

Η σύγχρονη υφιστάμενη μεταπολεμική όψη και κατάσταση του προαναφερθέντος κτιρίου σαφέστατα δεν προϊδεάζει κανέναν για το παρελθόν του. Κι όμως, το Μέγαρο Ζερβού υπήρξε ένα πολυόροφο κτίριο γραφείων, ένα από τα πρώτα Μέγαρα του Πειραιά του Μεσοπολέμου, μέχρι τον "συμμαχικό" βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου του 1944 ο οποίος έπληξε καταστρεπτικά την πόλη του Πειραιά. Τότε, οι άνω όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις βόμβες που έπληξαν ανεπανόρθωτα την περιοχή καθώς και τον γειτονικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς και έκτοτε απέμειναν μονάχα το ισόγειο τμήμα και ο πρώτος όροφος. Παρόλα ταύτα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε σχετικούς μεταπολεμικούς Οδηγούς του Πειραιώς των τελών της δεκαετίας του 1940, το υπό εξέτασιν Μέγαρο Ζερβού καταγραφόταν στη λίστα των Μεγάρων της πόλεως, στον αριθμό "28" της οδού Τσαμαδού με βάση την τότε αρίθμηση.

Στην κάτωθι φωτογραφία - λεπτομέρεια / μεγέθυνση μιας ευρύτερης φωτογραφικής καταγραφής της εποχής Μεσοπολέμου παρατηρήστε το υπό εξέτασιν Μέγαρο Ζερβού στα δεξιά και όπισθεν του αρχικού πρώτου ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιώς.


Η ως άνω λεπτομέρεια προήρθε από επεξεργασία της παρακάτω φωτογραφίας / επιστολικού δελταρίου εποχής των εκδόσεων Δέλτα:


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Μέγαρο Ζερβού σχετίζεται με την ιστορική εξέλιξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Ε.Π), καθώς στέγασε την πρώτη έδρα του εν λόγω Επιμελητηρίου από το έτος 1925. Για την ιστορία, μετά τον Πόλεμο, το Ε.Ε.Π στεγάστηκε από κοινού με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στο κτίριο επί της οδού Καραϊσκου 125 και Σωτήρος Διος (έναντι του Πειραϊκού Συνδέσμου), ενώ από το 1960 έως και τις ημέρες μας το Ε.Ε.Π έχει ως έδρα του στην πεζοδρομημένη οδό Αγίου Κωνσταντίνου 3.

Στην επόμενη φωτογραφική καταγραφή των αρχών της δεκαετίας του 2010 καταγράφεται το εναπομείναν τμήμα του πάλαι ποτέ Μεγάρου των αδερφών Ζερβού, από τη συμβολή της οδού Φίλωνος με την οδό Τσαμαδού:

ΜΕΓΑΡΟ ΑΔΕΡΦΩΝ ΖΕΡΒΟΥ

Έτερη φωτογραφική καταγραφή του υπό εξέτασιν πάλαι ποτέ Μεγάρου από τη συμβολή της οδού Νοταρά με την οδό Τσαμαδού:
 
ΜΕΓΑΡΟ ΑΔΕΡΦΩΝ ΖΕΡΒΟΥ

Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στο υπό εξέτασιν κτίριο από "ψηλά", δύναται να αντιληφθεί τη βίαιη αποκοπή των υπολοίπων ορόφων, κοιτώντας τα σχετικά "σημάδια' που υφίστανται μέχρι τις μέρες μας: 




Το πάλαι ποτέ Μέγαρο των αδελφών Ζερβού όπως καταγράφηκε από τη συμβολή των οδών Φίλωνος και Τσαμαδού στις αρχές του έτους 2023:

ΟΔΟΣ ΦΙΛΩΝΟΣ | ΟΔΟΣ ΤΣΑΜΑΔΟΥ
  • Το Μέγαρο Ζερβού στον Πειραιά του Μεσοπολέμου:
Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, το Μέγαρο Ζερβού υπήρξε αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς. Ενδεικτικό παράδειγμα λ.χ. στην παρακάτω διαφημιστική καταχώρηση, το Συμβολαιογραφείο του Γ.Ε. Λεβάντη, επί της οδού Τσαμαδού, οριζόταν ως "αντίκρυ Μεγάρου Ζερβού":


Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στις σελίδες του Μέγα Οδηγού της πόλεως του Πειραιώς του 1928-1929, καθώς και στην αντίστοιχη συμπεπληρωμένη έκδοση του 1929-1930, στο Μέγαρο των Αδερφών Ζερβού στεγάζονταν: 

Στο ισόγειο: Το Φερετροποιείο του Σ. Μαυρογιαννόπουλου, το ζαχαροπλαστείο του Κ. Ψαράκη, το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών του Κοττάκη, η αποθήκη υφασμάτων "Στέρλιν" και η Τράπεζα Εθνικής Οικονομίας.

[Διαφημιστική καταχώρηση των Γραφείων Κηδειών "Ο Σωτήρος ο Τσάκωνας" των Σ. Μαυρογιαννόπουλου & Υιού, με κεντρικό κατάστημα στο Μέγαρον των Αδελφών Ζερβού και παράρτημα επί της λεωφόρου Σωκράτους στη συνοικία Βρυώνη]:


Στον Α' Όροφο: Ο εμπορορραπτικός οίκος του Μιχ. Μητσάκου, τα γραφεία της Γενικής Ομοσπονδίας Λεμβούχων Ελλάδος, διάφορα γραφεία δικηγόρων (Ν. Στεφανίδης, Ν.Θ. Βαρδικλάρης, Η. Βουνελάκος, Χρ. Κίτρας) και συμβολαιογράφων (Δ. Γκιόκας, Β.Ι. Σκούρος) και η προαναφερόμενη, στην αρχή του αφιερώματος, έδρα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

[Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1930 του γραφείου Κτηματικών Συναλλαγών του Εμ. Κουτσοδόντη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Ζερβού]:


Στον Β' Όροφο: Η εταιρία Ασφαλιστικών Αντιπροσώπων "Φανόρβα", διάφορα εκτελωνιστικά γραφεία (Καργόπουλος και Γεροντάκης, "Δερτούζος, Τσάμης και Σια"), γραφεία ασφαλιστών,  το τεχνικό γραφείο του Παρίσση, γραφεία παραγγελιοδόχων (Αφοί Ασλανίδη, Παπαγιάννης και Υιοι) και το Γραφείο Εισαγωγών - Εξαγωγών των Σρεμπρώφ και Αλεξιάδη.

[Δίγλωσση καταχώρηση του Γραφείου Εισαγωγών - Εξαγωγών των Srebroff και Αλεξιάδη]:


[Διαφημιστική καταχώρηση του Ναυτικού - Τεχνικού Γραφείου Γ.Γ. Παρίσση με τετραψήφιο αριθμό τηλεφώνου]:


Στον Γ' Όροφο στεγάζονταν μεταξύ των άλλων ο "Εθνικός Κήρυξ" Νέας Υόρκης, το γραφείο "Μπέλομ και Σια", η Ελληνική Εμπορική Εταιρία Πετρελαίων Α.Ε. "Σοκομπέλ", ο Σύνδεσμος Ακτοπλοϊκών Υπαλλήλων, η Ανώνυμη Ναυτική Εταιρία Μεγαρίδας καθώς και το γραφείο του Γ. Κ. Ζερβού.

Τέλος, στον τέταρτο και τελευταίο όροφο του Μεγάρου βρισκόταν η οικία του Ι. Κ. Ζερβού.

Αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1931 στο οποίο καταγράφεται η μεταφορά των γραφείων της Ενώσεως των εν Ελλάδι Κωνσταντινουπολιτών στον β' όροφο του Μεγάρου Ζερβού:


Έτερο αρχειακό τεκμήριο - διαφημιστική καταχώρηση του προαναφερθέντος Γραφείου Κτηματικών Συναλλαγών του Ε. Κουτσοδόντη μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1932:


Κατά το έτος 1933, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο κάτωθι αρχειακό τεκμήριο, το Ειδικό Φροντιστήριο Αγγλικών του Ιωάννου Μόρμορη στεγαζόταν στον Γ' όροφο του Μεγάρου Ζερβού:


Στην κάτωθι διαφημιστική καταχώρηση του προαναφερθέντος Ναυτικού - Τεχνικού Γραφείου Γ.Γ. Παρίσση από το έτος 1934, αξιοσημείωτος είναι ο πενταψήφιος αριθμός τηλεφώνου καθώς και η γενική αντιπροσώπευση των ναυπηγείων Neptun A. G. Rostock:


Ενδεικτική αρχειακή διαφημιστική καταχώρηση από την ίδια χρονιά (έτος 1934) του Λάμπρου Γκούμα, γενικού αντιπροσώπου των αγγλικών μηχανέλαιων του Οίκου Barret, Tagant & Gotts Ltd., με έδρα στο υπό εξέτασιν Μέγαρο Ζερβού.


Έτερη διαφημιστική καταχώρηση του προαναφερθέντος Ναυτικού - Τεχνικού Γραφείου Γ.Γ. Παρίσση από το έτος 1936:



Από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1935, διαφημιστική καταχώρηση του Μέγα Εμπορορραπτικού Οίκου του Μιχ. Μητσάκου, στο Μέγαρον Ζερβού.


Διαβάστε σχετικά θέματα:


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς
  • Μέγας Οδηγός Πειραιώς 1929-1930, Επίσημος Έκδοσις, Εταιρίας Εκδόσεων και Τεχνών "Αρτία", Αλ. Φωτεινός και Σια, Πειραιεύς.
  • Ημερήσιος Τύπος - Οδηγοί Πόλεως
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου