Pages

Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

LA BOMBONERA

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο "Alberto J. Armando" - όπως είναι η επίσημη ονομασία του - αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά ποδοσφαιρικά γήπεδα όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ολόκληρης της υφηλίου. Η λαϊκή ονομασία της έδρας της δημοφιλούς ομάδας Club Atletico Boca Juniors (Μποκα Τζούνιορς) είναι"La Bombonera", που σημαίνει "κουτί γλυκών" στα ισπανικά και οφείλεται στο εξής ευτράπελο γεγονός: ο αρχιτέκτων του γηπέδου Viktor Sulcic, την περίοδο που μαζί με το επιτελείο του και τους συνεργάτες του σχεδίαζε το έργο, δέχθηκε για τα γενέθλιά του ένα κουτί με γλυκά, του οποίου το σχήμα έμοιαζε τρομερά με το γήπεδο που σχεδίαζαν εκείνη την περίοδο. Έκτοτε ο Sulcic έπαιρνε σε όλες τις συναντήσεις της ομάδας έργου το κουτί μαζί του, με αποτέλεσμα αυτή η προσφώνηση να επικρατήσει και να χρησιμοποιηθεί και στα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου στις 25 Μαΐου του 1940. Αργότερα, στις 20 Απριλίου του 1986, το γήπεδο ονομάστηκε Estadio Camilo Chichero, προς τιμήν του προέδρου της Boca Juniors επί προεδρίας του οποίου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του έργου. Στις 27 Δεκεμβρίου του 2000, με απόφαση του τότε προέδρου της ομάδας Mauricio Macri, πραγματοποιήθηκε σε μια ειδική τελετή η μετονομασία του γηπέδου σε Estadio Alberto J. Armando, ώστε να τιμηθεί ο μακροβιότερος πρόεδρος της Boca Juniors, ο Alberto Jacinto Armando, ο οποίος παρέμεινε στον προεδρικό θώκο για πάνω από 2 δεκαετίες. 

LA BOMBONERA 

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο της θρυλικής Boca Juniors με την χαρακτηριστική και ιδιότυπη αρχιτεκτονική, έχει μέγιστη χωρητικότητα 49.000 θεατών (εκ των οποίων οι 25.000 περίπου είναι καθήμενοι) και βρίσκεται στην ομώνυμη φημισμένη, λαϊκή και ιδιαίτερη συνοικία της La Boca, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Buenos Aires. Στη θέση του σημερινού γηπέδου, μέχρι το έτος 1938 κατά το οποίο ξεκίνησαν τα έργα ανοικοδόμησης, προϋπήρχε το παλαιότερο γήπεδο της ομάδας με τις χαρακτηριστικές ξύλινες εξέδρες. 


Το παλαιό γήπεδο με τις ξύλινες εξέδρες χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά στο παιχνίδια της 10ης Απριλίου του 1938, οπότε και η Boca Juniors υποδέχτηκε την Ferro Carril Oeste. Ο θεμέλιος λίθος του νέου γηπέδου τέθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1938 - παρουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας - και στις 6 Αυγούστου του ιδίου χρόνου ξεκίνησαν τα έργα. Στα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου, στις 25 Μαΐου του 1940, η Boca Juniors κέρδισε με 2-0 την Club Atletico San Lorenzo de Almagro σε φιλικό παιχνίδι και ο Ricardo Alarcon, έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στο νέο γήπεδο. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 2 Ιουνίου του 1940, η Boca Juniors κέρδισε πάλι με 2-0 την Newell's Old Boys και ο Alarcon ξανά-σκόραρε το πρώτο γκολ της ομάδας του. 


Τα έργα κατασκευής συνεχίζονταν ενώ το γήπεδο βρισκόταν εν χρήση: το 1941 ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε ο δεύτερος όροφος κερκίδων που φέρουν το όνομα του Natalio Pescia (1922-1989), ενός από τα καλύτερα και ποιοτικότερα χαφ που ανέδειξε η ομάδα της Boca Juniors των δεκαετιών του 1940 και του 1950 (365 παιχνίδια και 7 γκολ / 12 συμμετοχές με την Εθνική Αργεντινής).

TRIBUNA NATALIO PESCIA

Ο τρίτος όροφος κερκίδων του γηπέδου κατασκευάστηκε την χρονική περίοδο 1951-1953 ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκε το πρώτο σύστημα ηλεκτροφωτισμού. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1953 εγκαινιάστηκαν οι - τότε - νεότευκτες εγκαταστάσεις του γηπέδου σε ένα φιλικό ματς της Boca Juniors με την τότε γιουγκοσλαβική HNK Hajduk Split, το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. 

LA BOMBONERA

Από την δεκαετία του 1950 μέχρι και το 1996 δεν πραγματοποιήθηκαν νέα έργα στην "La Bombonera". Επί προεδρίας Mauricio Macri, η ολική χωρητικότητα αυξήθηκε στα 57.503 άτομα με κάποιες προσθήκες και μεταβολές σε διάφορα σημεία του γηπέδου. Την τελευταία δεκαπενταετία έχουν γίνει μικρο-προσθήκες και διορθώσεις / μεταβολές ενώ υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή του νέου σταδίου "La Bombonera" σε άλλο σημείο του Buenos Aires.

LA BOMBONERA

LA BOMBONERA

LA BOMBONERA - SALIDA A P.2

LA BOMBONERA
  • Η Εθνική Αργεντινής και το "La Bombonera":
Από το 1925 μέχρι και τις μέρες μας, το γήπεδο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και ως έδρα της Εθνικής Αργεντινής, σε φιλικά αλλά και επίσημα παιχνίδια, σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ματς του Κόπα Αμέρικα (Copa America) και άλλες διοργανώσεις / τουρνουά. Το πλέον πρόσφατο σημαντικό ματς στο οποίο η Εθνική Αργεντινής χρησιμοποίησε το "La Bombonera" ως έδρα ήταν στις 21 Νοεμβρίου του 2012, στο λεγόμενο Superclasico εναντίον της Εθνικής Βραζιλίας, παιχνίδι στο οποίο επικράτησε με 2-1, με δυο τέρματα του γνωστού στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό Nacho Scocco. 


Έκτοτε ακολούθησε ένα παιχνίδι προκριματικών στις 5 Οκτωβρίου του 2017 μεταξύ Εθνικής Αργεντινής και Εθνικής Περού (ισοπαλία 0-0), ένα φιλικό της Εθνικής Αργεντινής με την Εθνική Αϊτής (4-0 νίκη υπέρ της Αργεντινής) στις 29 Μαϊου του 2018, μια νίκη της Εθνικής Αργεντινής ενάντια στην Εθνική του Ισημερινού με 1-0 στις 8 Οκτωβρίου του 2020 και τέλος μια ισοπαλία (1-1) με την Εθνική Παραγουάης στις 12 Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου. 
  • Η Κερκίδα "12":
Το μακρινό 1925, προτού ακόμη κτιστεί το "La Bombonera", η τότε ομάδα της Boca Juniors έμελλε να γίνει η πρώτη ομάδα της Αργεντινής που θα συμμετείχε σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Η αποστολή ξεκίνησε από το λιμάνι του Buenos Aires στις 5 Φεβρουαρίου του 1925 (με πλοίο φυσικά) με προορισμό την Ευρώπη. Μαζί με την αποστολή ταξίδευε και ένας φανατικός υποστηρικτής της ομάδας, ο Victoriano Cafferena. Ο Cafferena, γόνος εύπορης οικογένειας, όχι μόνο πλήρωσε το εισιτήριό του αλλά κάλυψε και αρκετά από τα έξοδα της ομάδας για να πάρει "σάρκα και οστά" το όνειρο της ευρωπαϊκής περιοδείας. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όχι μόνο έγινε φίλος με όλους τους ποδοσφαιριστές, αλλά και εκτέλεσε χρέη μασέρ και φροντιστή της ομάδας. Μέσα από αυτά τα γεγονότα εξυμνήθηκε η πίστη του φιλάθλου προς την ομάδα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές ανακήρυξαν συμβολικά τον Caffarena ως "δωδέκατο παίκτη", ένας τίτλος ο οποίος θα έμενε άρρηκτα συνδεδεμένος με τους φανατικούς φιλάθλους της Boca Juniors. Αργότερα. ο Caffarena ανέθεσε στον Italo Goyoneche και τον Fernandez Blanco να συνθέσουν τον ύμνο της ομάδας ενώ διετέλεσε και πρόεδρος ενός συνδέσμου φιλάθλων. Μερικά χρόνια αργότερα, ο τότε πρόεδρος της ομάδας Alberto Armando, παρέδωσε στον Caffarena μια τιμητική πλακέτα με την οποία ανακηρύχθηκε επισήμως ο "12ος παίκτης της ομάδας".

Στη σημερινή εποχή, η εξέδρα των φανατικών στο "La Bombonera" (βλέπε επόμενη φώτο) ονομάζεται συμβολικά "La Doce", δηλαδή "η 12" σε ανάμνηση του Victoriano Cafferena. 

LA BOMBONERA - "LA 12"
  • Το Μουσείο της Boca Juniors:
Θα ήταν μεγίστη παράλειψη, όποιος επισκεφθεί το θρυλικό γήπεδο "La Bombonera", να μην επισκεφτεί και το Μουσείο της Boca Juniors, το οποίο φέρει την επίσημη ονομασία Museo de la Pasion Boquense, δηλαδή "Μουσείο του Πάθους για την Μπόκα" (σε μια αδόκιμη μετάφραση). 

MUSEO DE LA PASIÓN BOQUENSE

Στο Μουσείο αυτό μπορεί κάποιος να μάθει τα πάντα για την ένδοξη ιστορία της ιστορικής ομάδας της Boca Juniors που ιδρύθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια, στις 3 Απριλίου του 1905. Στις αίθουσες του Μουσείου υπάρχουν κειμήλια, πολυάριθμα τρόπαια, φωτογραφίες, βάσεις δεδομένων, υπολογιστές με παρουσιάσεις πολυμέσων καθώς και η επίσημη μπουτίκ της ομάδας. Η είσοδος στο Μουσείο δεν είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης τόσο στο Μουσείο όσο και στο γήπεδο "La Bombonera".

MUSEO DE LA PASIÓN BOQUENSE

Σε μια ειδική προθήκη, πλάι σε ένα άγαλμα κανονικών διαστάσεων του Diego Armando Maradona, μια υπογεγραμμένη φανέλα του ανθρώπου που "λατρεύτηκε" σαν θεός, όχι μονάχα στις τάξεις των φιλάθλων - οπαδών της Boca Juniors, αλλά και σε όλη την Αργεντινή, στην Νάπολη της Ιταλίας και σε πολλά άλλα μέρη της υφηλίου. 

DIEGO ARMANDO MARADONA ~ MUSEO DE LA PASIÓN BOQUENSE

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί το γεγονός, ότι ακόμη και στις παραγκούπολεις της Αργεντινής, τις επονομαζόμενες villas miseria (οι γειτονιές της φτώχειας, της μιζέριας), στους τοίχους των τσίγκινων ή πλίνθινων αυτοσχέδιων δωματίων των παραγκών και των παραπηγμάτων, θα συναντήσει κάποιος με την ίδια συχνότητα κάποια χριστιανική εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας και τις φωτογραφίες του Diego, είτε με την εμφάνιση της Εθνικής, είτε με εκείνην της Boca Juniors.

  • Περίεργα και "άλλα" ενδιαφέροντα σχετικά με το "La Bombonera":
Ο πλέον χαρισματικός σκόρερ που έχει περάσει από το γήπεδο αυτό είναι ο Martin Palermo, ο οποίος σημείωσε 125 τέρματα στην καριέρα του με την Boca Juniors


Στο γήπεδο αυτό έκαναν το ντεμπούτο του με την Εθνική Αργεντινής ο Diego Armando Maradona, στις 27 Φεβρουαρίου του 1977, κόντρα στην Ουγγαρία, όντας τότε 16 χρονών και 4 μηνών.

Μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις με την οποία περιγράφεται το γήπεδο αυτό είναι η: "La Bombonera no tiembla, late", ήτοι "Η Bombonera δεν τρέμει, δονείται"

Το εν λόγω ποδοσφαιρικό γήπεδο συμπεριλαμβάνεται σε διάφορες λίστες ως ένα από τα ποδοσφαιρικά αξιοθέατα που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί προτού πεθάνει ενώ σε παρόμοιες λίστες τοποθετείται και η θέαση ενός ντέρμπι μεταξύ Boca Juniors και της αιώνιας και μισητής αντιπάλου Ρίβερ Πλέιτ (River Plate) στο συγκεκριμένο γήπεδο.  

Στις 10 Νοεμβρίου του 1996 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Boca Juniors ο Juan Roman Riquelme, άλλο ένα ποδοσφαιρικό είδωλο του λαοφιλούς σωματείου. 


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία από το 1940 μέχρι και τις μέρες μας, η Boca Juniors στο συγκεκριμένο γήπεδο κερδίζει 6 στις 10 αναμετρήσεις, φέρνει ισοπαλία στο υπόλοιπο 25% των παιχνιδιών ενώ οι εντός έδρας ήττες είναι μόλις 15%, δείγμα της δυναμικής που προσθέτει η έδρα στην ομάδα. 

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
Φωτογραφίες:
  • Οι φωτογραφίες του αφιερώματος από το Γήπεδο "La Bombonera" και το Μουσείο ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου