Pages

Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ - ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ [ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ / ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ]

Η αρχική ονομασία της σύγχρονης οδού Ειρήνης, στο νέο Φάληρο, υπήρξε οδός Ιωάννη Πεσμαζόγλου.

Ο τραπεζίτης, οικονομολόγος και πολιτικός (βουλευτής) Ιωάννης Γ. Πεσμαζόγλου (1857-1906), γόνος της γνωστής οικογενείας με μικρασιατικές ρίζες (Καππαδοκία και μετέπειτα Σμύρνη), υπήρξε ένας εξέχων επιχειρηματίας των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα. Αρχικά, περί τα 1870, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Παρίσι, εργάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου είχε καταφύγει ο πατέρας του Γεώργιος Πεσμαζόγλου, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία.

Ιωάννης Γ. Πεσμαζόγλου

Ο Πεσμαζόγλου κατά το έτος 1882 ανέλαβε διευθυντής της Άγγλο-αιγυπτιακής Τραπέζης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ενώ αργότερα, ίδρυσε τη δική του τράπεζα στην Αθήνα - τον τραπεζικό οίκο "Πεσμαζόγλου και Υιοί". Το 1897, ο τραπεζικός οίκος των Πεσμαζόγλου ενώθηκε με την Τράπεζα Αθηνών και ο Ιωάννης Γ. Πεσμαζόγλου διατέλεσε διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της νέας τράπεζας που προέκυψε μέχρι το θάνατό του. Στο κοσμικό προάστιο του νέου Φαλήρου των αρχών του 20ου αιώνα ο Ιωάννης Γ. Πεσμαζόγλου χρηματοδότησε και κατασκεύασε ένα από τα αρκετά οικοδομικά έργα του, το περίφημο κάτωθι εικονιζόμενο ξενοδοχείο "Ακταίον Παλάς"


Το μεγαλοπρεπές Ξενοδοχείο "Ακταίον Παλάς" βρισκόταν στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις σημερινές οδούς Ειρήνης, Γιαννοπούλου, Ελευθερίου Βενιζέλου και την παραλιακή Εθνάρχου Μακαρίου (πρώην λεωφόρος Ποσειδώνος) και οικοδομήθηκε την περίοδο 1901-1903 σε σχέδια του μηχανικού Πάνου Καραθανασόπουλου.

Η "παρά τω Ακταίω" οδός έλαβε το όνομα του Ιωάννη Πεσμαζόγλου κατά τον μήνα Ιούνιο του έτους 1905 κατόπιν σχετικής ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πειραιώς "τιμής ένεκεν και προς ανάμνησιν των εκπολιτιστικών έργων τα οποία επετέλεσαν εν Νέω Φαλήρω ο Ι. Πεσμαζόγλου".

Ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο από τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα με αναφορά στην εν Φαλήρω λεωφόρο Πεσμαζόγλου! 


Έτερο αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1937 με αναφορά στην εν Φαλήρω οδό Πεσματζόγλου.


Μετά τον Πόλεμο, η οδός Πεσμαζόγλου μετονομάστηκε σε οδό Βασιλίσσης Φρειδερίκης. Η Φρειδερίκη, Πριγκίπισσα του Ανοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, υπήρξε Bασίλισσα της Ελλάδας από το 1948 έως το 1964, ως σύζυγος του Bασιλέα Παύλου Α'. Μετά τον θάνατο του Παύλου Α', στις 6 Μαρτίου του 1964, είχε το ρόλο της Bασιλομήτωρ, δίπλα στον διάδοχο Bασιλέα Κωνσταντίνο Β'. Κατά το έτος 1967, η Χούντα των Συνταγματαρχών ανάγκασε την Φρειδερίκη και όλη τη βασιλική οικογένεια να καταφύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Η Φρειδερίκη πέθανε στη Μαδρίτη το 1981 και ετάφη στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι κατόπιν ειδικής αδείας της τότε ελληνικής κυβέρνησης.


Η Φρειδερίκη έμεινε γνωστή για την επιρροή της και την εμπλοκή της σε πολλά θέματα πολιτικής φύσεως που αφορούσαν την χώρα. Η εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη, στα γεγονότα του 1965 (Αποστασία, Ιουλιανά κλπ), ο προκλητικός βίος των Ανακτόρων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με την Ελλάδα να μαστίζεται από πείνα και δυστυχία καθώς και η συμμετοχή της σε νεαρή ηλικία στην Χιτλερική Νεολαία και αργότερα στην ΕΟΝ του Ιωάννη Μεταξά συνέβαλαν στην δημιουργία ενός εξόχως αρνητικού προφίλ για την Φρειδερίκη.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, στο εναπομείναν ισόγειο τμήμα του πάλαι ποτέ λαμπρού ξενοδοχείου "Ακταίον Παλάς" λειτούργησαν σε διάφορες χρονικές περιόδους κέντρα διασκέδασης με ονομασίες όπως "Ακταίον Σινικόν", "Studio 254" και "Αναμμένα Μήλα" ενώ απέναντι λειτουργούσε ο φημισμένος εκείνη την εποχή κινηματογράφος "Γκρέκα".

Studio 254 στο εναπομείναν τμήμα του "Ακταίον"


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος, δραστηριοποιούμενη στον τομέα της κατασκευής φθηνών υποδειγματικών κατοικιών, εκπόνησε και υλοποίησε την κατασκευή μιας λαϊκής πολυκατοικίας, αποτελούμενη από δυο ελεύθερους πενταώροφους στίχους που συνδέονταν στο ισόγειο με στοά καταστημάτων και αίθριο. Η εν λόγω λαϊκή πολυκατοικία με τους δυο κλάδους που διέθεταν την κυρία πρόσοψη επί της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης (νυν Ειρήνης) αποτελείτο από κατοικίες (διαμερίσματα) δυο ή τριών δωματίων που προορίζονταν για μισθωτούς με χαμηλό εισόδημα. Για την κατασκευή της εν λόγω λαϊκής πολυκατοικίας κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένα αξιοσημείωτο τμήμα του "Ακταίον Παλάς"!

Λαϊκή Πολυκατοικίας επί της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η οδός Βασιλίσσης Φρειδερίκης μετονομάστηκε ξανά παίρνοντας την ονομασία που φέρει μέχρι σήμερα προς τιμήν της "ειρήνης", του σημαντικότερου ίσως αγαθού των σύγχρονων κοινωνιών. Στις μέρες μας (21ος αιώνας), στην αρχή της οδού ή λεωφόρου Ειρήνης, στο οικοδομικό τετράγωνο όπου κάποτε βρισκόταν το Ξενοδοχείο "Ακταίον", συναντούμε το κάτωθι εικονιζόμενο πολυώροφο κτίριο γνωστού ιδιωτικού θεραπευτηρίου (Metropolitan Hospital) και όπισθεν αυτού, τους προαναφερόμενους δυο κλάδους της λαϊκής πολυκατοικίας της δεκαετίας του '60.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ METROPOLITAN

Διαβάστε εδώ ένα ξεχωριστό ιστορικό / φωτογραφικό αφιέρωμα στο Ξενοδοχείο "Ακταίον".
  • Η οικία Τριανταφύλλου και ο Αττίκ
Στη συμβολή της σημερινής οδού Ειρήνης με την οδό Γιαννοπούλου υπήρχε μια από τις πρώτες οικίες του νέου Φαλήρου, το αρχοντικό της οικογενείας Τριανταφύλλου. Στην οικία αυτή μετοίκησε η εξ Αιγύπτου οικογένεια Τριανταφύλλου, μέλος της οποίας υπήρξε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Αττίκ, του οποίου το πραγματικό όνομα υπήρξε Κλέων Τριανταφύλλου (19.03.1885 - 29.08.1944). 

Οικία Τριανταφύλλου - Οδός Ειρήνης & Γιαννοπούλου (Πηγή: Τύπος Εποχής)

Μετά την κατεδάφιση της ως άνω εικονιζόμενης οικίας, στο ισόγειο της πολυώροφης οικοδομής που κατασκευάστηκε στη συμβολή των οδών Γιαννοπούλου 15 και Ειρήνης 13, λειτούργησε για πολλές δεκαετίες υποκατάστημα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος το οποίο γειτνίαζε με το γραφείο του ΟΤΕ και το φαρμακείο του Σ. Βέργου (στη συμβολή Ειρήνης και Σμολένσκυ). Στο ισόγειο της προαναφερθείσης πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Γιαννοπούλου 15 και Ειρήνης 13, δίπλα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τραπέζης, επί πολλά χρόνια λειτουργεί "Το Σπίτι της Πίτσας" (Pizza House Florida).

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ
  • Η εμπορική οδός Βασιλίσσης Φρειδερίκης
Η νυν οδός Ειρήνης - πρώην οδός Βασιλίσσης Φρειδερίκης - υπήρξε ανέκαθεν η πλέον εμπορική οδός του νέου Φαλήρου. 

Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις επιχειρήσεων που είχαν την έδρα τους επί της εμπορικής οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης περί τα τέλη της δεκαετίας του 1960 (Πλυντήριο - Καθαριστήριο Μαρίας Μαυρογένη, Αλλαντικά - Πουλερικά Ιωάννα Διον. Δρακόπουλου, Εργαστήριο Χρυσοχοΐας Νίκου Σιγάλα, Εμπορροράπτης Νικόλαος Πουσσαίος, Καλλιτεχνικό Φωτογραφείο "Φώτο Χάρη" και Κομμωτήριον Τάσου - Ανζέλ - Άρη). 


Ονόματα καταστημάτων εναρμονισμένα στο γενικότερο κλίμα της εποχής (δεκαετία 1960): Ψιλικά - Καλλυντικά - Μπιζού - Νεωτερισμοί "Βίβια", Γυναικεία Είδη "Λόλα", Μόδες - Chic "Νότα - Ντίνος". 




Υπεραυτόματα στεγνοκαθαριστήρια - βαφεία "Everest" στον αριθμό "16-18" της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης. 


  • Το Ελληνογαλλικόν Λύκειον Μάρκου - Μακρή
Στο νέο Φάληρο του Μεσοπολέμου, στον αριθμό "17" της τότε οδού Πεσμαζόγλου, λειτουργούσε από το έτος 1927 το Ελληνογαλλικόν Λύκειον των Ευάγγελου Ι. Μάρκου και Σπυρίδωνος Γ. Μακρή το οποίο περιλάμβανε νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, Ελληνικό σχολείο και Γυμνάσιο, παράρτημα Ελληνικού Ωδείου, τμήματα ξένων γλωσσών και εμπορικών σπουδών καθώς και Οικοτροφείον.


Το εν νέω Φαλήρω Ελληνογαλλικόν Λύκειον των Ε.Ι. Μάρκου και Σπ. Γ. Μακρή μεταβιβάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 στους Τσουρή και Αθανασούλια

  • Το επιπλοποιείο του Ξαγοράρη
Προπολεμικά, στην παλαιά αγορά του νέου Φαλήρου, επί της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης βρισκόταν το επιπλοποιείο του Γεωργίου Β. Ξαγοράρη

Το επιπλοποιείο Ξαγοράρη επί της οδού Βασιλίσσης Φρειδερικης (Αρχείο Τάκη Περτέση)

Ο νέο-Φαληριώτης Ιωάννης Ξαγοράρης (1913-1940) υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με καταγωγή από το νέο Φάληρο. Ο Έλλην στρατιώτης σκοτώθηκε το Δεκέμβρη του 1940, στο Τεπελένι της Αλβανίας, λίγο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών του Ελληνοιταλικού πολέμου. Λίγα χρόνια αργότερα, μια μικρή οδός στη γενέτειρά του, το νέο Φάληρο, έλαβε τιμητικά το όνομά του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, προ της έναρξης του Πολέμου, ο Ιωάννης Ξαγοράρης εργαζόταν στο προαναφερόμενο επιπλοποιείο του πατέρα του:

Διαφημιστική καταχώρηση επιπλοποιείου Ξαγοράρη - Έτος 1969
  • Οδός Ειρήνης 31
Βαδίζοντας στην σύγχρονη οδό Ειρήνης του 21ου αιώνα, στον αριθμό "31", ο φωτογραφικός φακός του ιστολογίου συναντά και καταγράφει το κάτωθι εικονιζόμενο αποκαταστημένο αξιόλογο παραδοσιακό κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, το οποίο εκείνη την εποχή διατίθετο πωλείται (φωτογράφηση 2012). 

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 31

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω αποκαταστημένη μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 420 τετραγωνικών μέτρων, με 3 επίπεδα (ημιυπόγειο - ισόγειο και πρώτος όροφος) επωλείτο αντί 2.850.000 Ευρώ μέσω γνωστού μεσιτικού γραφείου (έτος 2015).

Το εν λόγω κτίριο, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από το 1987 βάσει της απόφασης 20223/1104/18−3−1987, εμφανίζει άξονες συμμετρίας και όγκους διατεταγμένους συμμετρικά, γωνιόλιθους που κοσμούν τα γωνιακά τμήματα καθώς επίσης δυο αετώματα που κοσμούνταν με ροζέτες και πλαισιώνονταν από οδοντωτή ταινία. Κατά το έτος 2010, στο συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο, φερόμενης ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Βασταρδή, καθορίστηκαν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης. 

Μια λεπτομέρεια του κεντρικού εξώστη του κτιρίου με το περίτεχνο σίδηρο κιγκλίδωμα και τους γλυπτούς κυλίβαντες:

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 31

Η όψη του ιδίου διατηρητέου κτιρίου, επί της οδού Ειρήνης 31 και 31Απρο των εργασιών αποκατάστασης:

  • Οδός Ειρήνης και Σμολένσκυ
Στη διασταύρωση της οδού Σμολένσκυ με τη σημερινή οδό Ειρήνης, βρισκόταν μετά τον Πόλεμο και μέχρι την εποχή της Δικτατορίας το κάτωθι εικονιζόμενο Δημαρχείο του Νέου Φαλήρου στον άνω όροφο παραδοσιακού κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε το ζαχαροπλαστείο "Φαληράκι" (ιδιοκτησίας Πάντου), ένα κατάστημα μαναβικής (ιδιοκτησίας Μουτσόπουλου) και το κατάστημα ψιλικών του Γουσέτη. Λίγα βήματα πιο πέρα, πάντοτε επί της οδού Ειρήνης, μετά το Δημαρχείο, λειτουργούσε το Φαρμακείο Μ. Βλαχόπουλου.


Το προαναφερθέν σημείο όπως καταγράφηκε φωτογραφικά λίγο πριν την κατεδάφιση του γωνιαίου κτιρίου στον εξώστη του άνω ορόφου του οποίου μπορούσε κάποιος να διακρίνει την πινακίδα των Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών "Όμηρος".


Στην ακριβώς απέναντι γωνία, πάντοτε επί της υπό εξέτασιν οδού Ειρήνης στη διασταύρωση με την οδό Σμολένσκυ, μια σκηνή από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Τάκη Περτέση:

  • Οδός Ειρήνης 34 - Η Οικία του Παύλου Νιρβάνα
Στη νεοκλασική λιθόκτιστη έπαυλη η οποία βρισκόταν στον αριθμό "34" της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης, στη συμβολή αυτής με την οδό Καραΐσκάκη, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Πέτρος Κ. Αποστολίδης (1866-1937), ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Παύλος Νιρβάνας. Μεγαλωμένος στον Πειραιά και πιο συγκεκριμένα στη Φρεαττύδα, ο Νιρβάνας μετακόμισε στο νέο Φάληρο στις αρχές του 1910 και παρέμεινε κάτοικος της περιοχής έως τον Ιανουάριο του 1926, οπότε και μετοίκησε αρχικά στο Παλαιό Φάληρο και μετέπειτα στην Κηφισιά και το Μαρούσι.


Στο νέο Φάληρο ο Παύλος Νιρβάνας συνήθιζε να συχνάζει στο κοσμικό καφέ-ζαχαροπλαστείο του σιδηροδρομικού σταθμού του νέου Φαλήρου, άλλοτε μόνος και άλλοτε με εκλεκτή παρέα την οποίαν αποτελούσαν ο Γεώργιος Σουρής, ο Ιωάννης Πολέμης, ο Άδωνις Κύρου, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Δημήτρης Καμπούρογλου και άλλοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών. 

Το ως άνω εικονιζόμενο κτίριο, μετέπειτα ιδιοκτησίας Π. Παγανού, κατεδαφίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε πολυκατοικία.
  • Οδός Ειρήνης 35 & Καραΐσκάκη
Στη διασταύρωση της οδού Ειρήνης 35 με την οδό Καραΐσκάκη, βρίσκεται η κάτωθι αποκαταστημένη προπολεμική διώροφη παραδοσιακή κατοικία η οποία διαθέτει χαρακτηριστικό πρόστυλο. Η εν λόγω κατοικία, ιδιοκτησίας της οικογενείας Εμφιεμτζόγλου, υπήρξε αρχικά ισόγεια και κατόπιν σχετικών εργασιών τροποποιήθηκε με την προσθήκη ορόφου. 

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 35 & ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 35 & ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η επιφάνεια των κυρίων χώρων της οικίας Εμφιεμτζόγλου ανέρχεται σε περίπου 295 τετραγωνικά μέτρα ενώ υφίστανται επιπρόσθετοι βοηθητικής χρήσεως χώροι περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, το υπόγειο, το ισόγειο και ο άνω όροφος της κατοικίας επικοινωνούν τόσο με κλιμακοστάσιο όσο και με ανελκυστήρα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου δημιουργήθηκαν τρεις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτου. 

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 35 & ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 (έτη 2023, 2024), η εν λόγω κατοικία εκτέθηκε σε πλειστηριασμούς λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών του γεννημένου στο νέο Φάληρο πολιτικού μηχανικού, επιχειρηματία, εργολάβου δημοσίων έργων και πολιτικού Πρόδρομου Εμφιεμτζόγλου. 

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 35 & ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Ειρήσθω εν παρόδω, στον αριθμό "37" της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης καταγραφόταν το αρχοντικό της οικογενείας Πισσάνου, ένα από τα πολλά αξιόλογα κτίρια του νέου Φαλήρου το οποίο κατεδαφίστηκε για να οικοδομηθεί πολυκατοικία.
  • Οδός Ειρήνης 43 - Οικία Χαρχαλάκη
Στον αριθμό "43" της οδού Ειρήνης, οι πυκνές φυλλωσιές των δέντρων με εμποδίζουν να αποτυπώσω άλλο ένα αξιόλογο παραδοσιακό διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, την πάλαι ποτέ οικία Χαρχαλάκη, η οποία στέκει εγκαταλειμμένη.  Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Γεώργιος Α. Χαρχαλάκης ο πρεσβύτερος, με καταγωγή από τα Αντικύθηρα, διατηρούσε προπολεμικά στον Πειραιά (οδός Αλιπέδου) εργοστάσιο επεξεργασίας άλατος. 

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 43

Πίσω από την φορτωμένη λεμονιά κρύβεται ένα όμορφο νεοκλασικό αέτωμα ενώ στην εξώπορτα της οικίας ο φακός απαθανατίζει ένα ξεραμένο μπουκέτο λουλούδια.

Η όψη του ιδίου διατηρητέου κτιρίου, φερόμενης ιδιοκτησίας Ευαγγελίας Κυνηγαλάκη, Γεωργίου και Κλειούς Χαρχαλάκη, Ν. Χαρχαλάκη και Διονυσίου Νικολάκου, πριν από αρκετές δεκαετίες, μέσα από τα αρχεία του ΥΠΕΚΑ.


Διαβάστε σχετικά με το νέο Φάληρο θέματα:


Ακταίον Palace Hotel

Το Μέγα Ξενοδοχείο του Φαλήρου (Grand Hotel du Phalere)

Η εξέδρα του νέου Φαλήρου

Η Ταραντέλλα του νέου Φαλήρου


Ένας Τσελεμεντές στο νέο Φάληρο

Το Περίπτερο του Ναυτικού Ομίλου νέου Φαλήρου

Η Σούδα του νέου Φαλήρου


Ο "Διεθνής" Σταθμάρχης του νέου Φαλήρου


Οι εκκλησίες του νέου Φαλήρου


Οι αλιείς του νέου Φαλήρου - Τζιτζιφιών


Η Αύρα του Φαλήρου (La Brise du Phalere)

Στο νέο Φάληρο στα 1880

Το "αυτόνομο" νέο Φάληρο

Ο Ατμό-Ηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) του νέου Φαλήρου

Το Μνήμα του Γάλλου (Μέρος Α')

Το Μνήμα του Γάλλου (Μέρος Β')

Ο νεοφαληριώτης Αττίκ





Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Σμολένσκυ (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Δαβάκη-Πίνδου (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Δημητρίου Φαληρέως (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Κεχαγιά) (Νέο Φάληρο).


Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην οδό Θρασύβουλου Ζαΐμη (Νέο Φάληρο).


Η εξοχική οικία του Γεωργίου Σουρή στο νέο Φάληρο

Η οικία Χρ. Χριστοφή στο νέο Φάληρο


Η οικία του στρατηγού Σμολένσκυ στο νέο Φάληρο


Ευχαριστίες: 
  • Ευχαριστώ θερμά το Δημήτρη Αμοργιανιώτη για τη βοήθεια στην πραγματοποίηση αυτού του φωτογραφικού οδοιπορικού

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • "Οδωνυμικά του Πειραιά", Μάρω Βουγιούκα / Βασίλης Μεγαρίδης, Εκδόσεις Φιλιππότη, 1996
  • "Η Ιστορία του νέου Φαλήρου μέσα από τους δρόμους του", Βάννα Πανδή-Αγαθοκλή, Εκδόσεις Όμβρος, Βιβλιοθήκη Μελετών και Δοκιμίων, ΧΕΝ Νέου Φαλήρου.
  • "Ο Πειραιεύς του άλλοτε", Πάνου Λώζου, 1987
  • ΥΠΕΚΑ
  • Ημερήσιος Τύπος - Οδηγοί Πόλεως - Χάρτες εποχής
Φωτογραφίες: 
  • Οι ιστορικές φωτογραφίες παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες και συνθέσεις / αντιπαραβολές του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

4 σχόλια:

  1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ11 Μαρτίου 2013 στις 6:26:00 μ.μ. EET

    ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΗΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα διαβάσει πως η οικία του Παύλου Νιρβάνα στο 34 της Οδού Ειρήνης έχει κατεδαφιστεί και στη θέση της υπάρχει πολυκατοικία. Γνωρίζετε εάν είναι αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,

      Αναφέρεται στο αφιέρωμα η συγκεκριμένη πληροφορία

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή