Το Τουριστικό Περίπτερο της Καστέλλας, κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε προνομιακό σημείο επί του λόφου της αρχαίας Μουνιχίας (Καστέλλας), όπισθεν του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία, κατά την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών (Χούντα). Τα εγκαίνια του Τουριστικού Περιπτέρου έγιναν από τον τότε διορισμένο / δοτό Δήμαρχο Πειραιώς Αριστείδη Σκυλίτση στις αρχές του έτους 1973.
Εν τέλει, το Δημοτικό Περίπτερο της Καστέλλας φιλοξένησε εκτός από αναψυκτήριο-καφέ και αίθουσα bowling, συνδέοντας την πορεία του μέσα στο χρόνο με αρκετές γενιές Πειραιωτών, οι οποίοι μεγάλωσαν είτε πίνοντας καφέ με άπλετη θέα σε μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου Αττικής είτε λιώνοντας παπούτσια κάνοντας strikes και σημειώνοντας το σκορ αρχικά σε ειδικά έντυπα, αργότερα σε ειδικές οθόνες και εσχάτως σε αυτόματους ηλεκτρονικούς πίνακες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Αριστείδης Σκυλίτσης φέρεται να σκόπευε να μετακινήσει την εκκλησία του Προφήτη Ηλία από το σημείο που βρίσκεται χάριν του εν λόγω Τουριστικού Περιπτέρου, σχέδιο το οποίο έμεινε εν τέλει ανεφάρμοστο - όπως άλλωστε και πολλά άλλα παρόμοια σχέδια εκείνης της ιδιαίτερς περιόδου.
Το Τουριστικό Περίπτερο της Καστέλλας όπως καταγράφηκε φωτογραφικά μετά από τα εγκαίνιά του. Στην κάτωθι ασπρόμαυρη φωτογραφική καταγραφή διακρίνεται συν τοις άλλοις η χαρακτηριστική επιγραφή Bowling Center (BCP).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το παιχνίδι (κατ'άλλους άθλημα) του bowling αποτελούσε μια ανερχόμενη νέα τάση/μόδα στη διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Bowling, το μπόουλινγκ πρώτο-εμφανίστηκε στην Ελλάδα σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου Απόλλων Palace στο Καβούρι κατά το έτος 1972. Λίγους μήνες αργότερα λειτούργησε η αίθουσα bowling στο Δημοτικό Περίπτερο του Προφήτη Ηλία στην Καστέλλα, η οποία ουσιαστικά υπήρξε η δεύτερη αίθουσα του είδους στην Ελλάδα. Δυο χρόνια αργότερα (1974), λειτούργησε μια δεύτερη αίθουσα στην Αθήνα και από τότε το εν λόγω άθλημα ακολούθησε μια πορεία ανόδου της δημοτικότητάς του. Η ανταπόκριση του κόσμου στο νεόφερτο παιχνίδι υπήρξε τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα η δημοτική επιχείρηση στον Προφήτη Ηλία της Καστέλλας να μένει ανοικτή από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της επομένης ημέρας! Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως στο Bowling Center της Καστέλλας διεξήχθησαν κατά το παρελθόν αγώνες του πρωταθλήματος της AMF.
Μπορείτε να δείτε ορισμένες ιστορικές φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Bowling Center κατά το έτος 1973 εδώ.
Στο παρακάτω ιστορικό τεκμήριο από τον πειραϊκό Τύπο της 7ης Ιανουαρίου 1973, αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος Πειραιώς Αριστείδης Σκυλίτσης, μετά την τελετή καταδύσεως του Σταυρού και του Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά, "εδεξιώθη τους επίσημους εις το προσφάτως αποπερατωθέν τουριστικόν περίπτερον του λόφου Προφήτου Ηλιού".
Ορισμένους μήνες αργότερα και μετά την πτώση της δικτατορίας ο αρχιτέκτονας Π. Ραυτόπουλος μήνυσε τον Αριστείδη Σκυλίτση κατηγορώντας τον ότι κατασκεύασε το εν λόγω Τουριστικό Περίπτερο με δικά του σχέδια δίχως να τον αποζημιώσει:
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το Bowling Center λειτούργησε δίχως διακοπή, αρχικά ως δημοτική επιχείρηση και αργότερα ως εκμισθωμένη δημοτική επιχείρηση σε ιδιώτες, αποτελώντας πάντοτε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες και μη. Στην αυγή του 21ου αιώνα (δεκαετία 2000), το Bowling Center του Πειραιά παρουσίαζε ομολογουμένως μια άκρως "retro" εικόνα, καθώς ελάχιστες επεμβάσεις είχαν γίνει στο χώρο ο οποίος διατηρούσε ουσιαστικά την αρχική του διαρρύθμιση και διακόσμηση, γεγονός όμως το οποίο ήταν αρεστό σε αρκετούς "παραδοσιακούς" πελάτες. Κατά τον μήνα Οκτώβριο του έτους 2011, ο επιχειρηματίας - εκμισθωτής που εκμεταλλευόταν το ακίνητο, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, υπήρξε αφερέγγυος τόσο ως προς τις οφειλές του προς τον Δήμο Πειραιώς όσο και προς στους εργαζομένους του Bowling Center, με αποτέλεσμα τον τερματισμό της λειτουργίας της επιχείρησης. Το κτίριο, το οποίο είχε αφεθεί ούτως ή άλλως στη δίνη του χρόνου, παρέμεινε για μια περίπου τριετία έρημο, εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο:
Η αποκαρδιωτική εικόνα των εγκαταστάσεων του Τουριστικού Περιπτέρου / Bowling Center κατά τον Ιανουάριο του 2013:
Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι, μέσα από τα μισό-σπασμένα τζάμια μπορούσε κάποιος να διακρίνει μια μεγάλη φωτογραφία (σε κάδρο) του συμβόλου της πόλης, του Ωρολογίου (Δημαρχείου), το οποίο αδίκως κατεδάφισε ο δοτός δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης,
Η πανοραμική θέα από τον εγκαταλειμμένο μεγάλο εξώστη του Bowling Center όπως καταγράφηκε κατά το έτος 2013:
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 η υπό εξέτασιν επιχείρηση επαναλειτούργησε με κάποια τοπικά ΜΜΕ του Πειραιώς να αφήνουν υπόνοιες ως προς τον τρόπο κατοχύρωσης του σχετικού διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του δημοτικού ακινήτου. Ταυτόχρονα, πολλές αναφορές έγιναν στο γεγονός πως ο νέος επιχειρηματίας-εκμισθωτής αποτελούσε "κολλητό"/κουμπάρο του τότε Δημάρχου Πειραιώς Βασιλείου Μιχαλολιάκου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω παρευρέθηκε στα εγκαίνια, την ίδια στιγμή που τα εξαγορασμένα διαδικτυακά "παπαγαλάκια" της τότε δημοτικής αρχής στα social media έδωσαν ρεσιτάλ διαφήμισης υπέρ της νέας επιχείρησης. Προς τα τέλη του έτους 2013 συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις από διάφορους παράγοντες και φορείς σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης η οποία μέχρι το Δεκέμβρη του 2013 στερείτο της απαραίτητης αδείας πυρασφάλειας δίχως ουδείς υπεύθυνος να ανησυχεί.
Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι αρκετοί Πειραιώτες και όχι μόνον σχολίασαν με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο την επιεικώς ακαλαίσθητη "κιτς" διακόσμηση του νέου Bowling Center, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Ταβέρνα του Ομίλου Λαδόκολλα, όπως και το επίσης φωτεινό "μπλε καραβάκι" το οποίο στήθηκε στον εξώστη και το οποίο είναι εμφανές από πολύ μακριά ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
Η κατά κοινή ομολογία "κιτς" όψη του Bowling Center όπως διαμορφώθηκε μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του:
Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι αρκετοί Πειραιώτες και όχι μόνον σχολίασαν με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο την επιεικώς ακαλαίσθητη "κιτς" διακόσμηση του νέου Bowling Center, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Ταβέρνα του Ομίλου Λαδόκολλα, όπως και το επίσης φωτεινό "μπλε καραβάκι" το οποίο στήθηκε στον εξώστη και το οποίο είναι εμφανές από πολύ μακριά ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
Η κατά κοινή ομολογία "κιτς" όψη του Bowling Center όπως διαμορφώθηκε μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του:
Φωτογραφικές λεπτομέρειες διαφόρων διακοσμητικών στοιχείων που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του Bowling Center:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
Φωτογραφίες
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου