Pages

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 21, 2012

1922-2012: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Από τις 4 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2012, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσίασαν μια άκρως ενδιαφέρουσα Έκθεση υπό τον τίτλο "1922-2012 Από τη γη της Ιωνίας στον Πειραιά", με προφανές θέμα τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, την ακμή του, τον ξεριζωμό των πληθυσμών του 1922 και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Η εν λόγω Έκθεση, φιλοξενήθηκε μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2012 στο αποκαταστημένο νεοκλασικό ιδιοκτησίας Δήμου Πειραιά (πρώην οικία Ρασογιάννη) στη συμβολή της λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου 91 με την οδό Κανθάρου, στη συνοικία του Βρυώνη, και έτυχε θερμής απήχησης από Πειραιείς και μη που έσπευσαν να την επισκεφθούν.


Στο παρόν αμιγώς φωτογραφικό αφιέρωμα ακολουθεί μια περιήγηση στους δυο ορόφους της πάλαι ποτέ οικίας Ρασογιάννη, με φωτογραφίες από το πολύτιμο και σπάνιο αρχειακό υλικό του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το οποίο εκτέθηκε στις διάφορες αίθουσες του κτιρίου.

Η έκθεση ξεκινά από τον πρώτο όροφο του κτιρίου και καταλήγει στο ισόγειο.





Στους τοίχους και εντός μερικών προθηκών εκτίθενται φωτογραφίες και ντοκουμέντα (έγγραφα, βιβλία, φύλλα εφημερίδων εποχής κλπ) που αφορούν την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Καππαδοκία κλπ από τις μέρες εκείνες που το ελληνικό στοιχείο ανθούσε και ευημερούσε.








Μια ολόκληρη αίθουσα του άνω ορόφου έχει αφιερωθεί στους Προσκόπους της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης. Ο προσκοπισμός είχε εξαπλωθεί στις περιοχές αυτές κατά τις αρχές του 20ου αιώνα και έμελλε να γράψει σε εκείνα τα εδάφη τις πλέον αιματηρές σελίδες της ιστορίας του καθώς πρόσκοποι από τα Σώκια, το Αϊδίνι και την Κάτω Παναγιά βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν με φρικτές μεθόδους και υπό απάνθρωπες συνθήκες.













Επίσης, στον άνω όροφο, σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, πραγματοποιείται προβολή ταινιών σχετικών με το ελληνικό στοιχείο της Μικρασίας.

Η έκθεση συνεχίζεται ισόγειο του κτιρίου όπου παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό από τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Πλήθος φωτογραφιών, από πολλά μέρη της Ελλάδας καταδεικνύουν με τρόπο γλαφυρό το μέγεθος της τραγωδίας και τις τεράστιες δυσκολίες της εγκατάστασης των προσφύγων. Την έκθεση συμπληρώνουν σχετικά έργα τέχνης αλλά και αντικείμενα της εποχής και παραδοσιακές φορεσιές.




Στην παρακάτω εικόνα, το βλέμμα "παγώνει" στη φωτογραφία της φλεγόμενης προκυμαίας της Σμύρνης, στα αριστερά του τοίχου: 


Σπάνιο αρχειακό υλικό από τις προσφυγικές συνοικίες που αναπτύχθηκαν πλησίον της πόλης του Πειραιά μετά το 1922:









Για όσους ενδιαφέρονται, δείτε το σχετικό video εδώ:


Αντί επιλόγου, θα ήθελα να τονιστεί πως τέτοιου είδους προσπάθειες ανάδειξης του ιστορικού παρελθόντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου είναι αξιέπαινες και θα πρέπει να στηρίζονται και να "αγκαλιάζονται" από όλους τους φορείς της πόλης, αλλά κυρίως από τους απλούς πολίτες.

Από το παρόν ιστολόγιο έχω κατά καιρούς κατακεραυνώσει και κατηγορήσει τόσο την παρούσα δημοτική αρχή όσο και τις προηγούμενες για αρκετές λανθασμένες κινήσεις και παραλήψεις. Πλην όμως, όταν λαμβάνουν χώρα προσπάθειες όπως λ.χ. η προαναφερθείσα Έκθεση - η δεύτερη κατά σειρά που διοργανώνεται καθώς είχε προηγηθεί και μια αναλόγου περιεχομένου με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους - που πραγματικά προάγουν την πόλη του Πειραιά, πάντοτε θα γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό και θα προβάλλονται δεόντως.

Τέλος, άξιο μνείας είναι το καλαίσθητο δεκαπεντασέλιδο φυλλάδιο της Εκθέσεως, το οποίο περιέχει συν τοις άλλοις μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της περιόδου 1918-1922, φωτογραφίες αλλά και ορισμένες ιστορικές πληροφορίες-επισημάνσεις που χρήζουν προσοχής και ανάγνωσης.

Ευχαριστίες
  • Ευχαριστώ θερμά την κα. Ανδριανοπούλου Έρρικα για τη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, τις πληροφορίες που παρείχε και τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε. 
Διαβάστε σχετικά θέματα:


Φωτογραφίες:
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. 90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ...ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΑΜΕ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ.

    Χ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή