Pages

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2012

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ [ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48]

Η παρούσα ανάρτηση της πρωτότυπης ενότητας "Πειραιάς - Τότε και Σήμερα" είναι εξ'ολοκλήρου αφιερωμένη σε ένα και μοναδικό κτίριο, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο βρίσκεται στον αριθμό "48" της κεντρικής λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου (παλαιότερες ονομασίες της λεωφόρου υπήρξαν Βασιλέως Κωνσταντίνου και αρχικά Σωκράτους), στο κέντρο του Πειραιώς, μεταξύ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς και των κήπων της Τερψιθέας

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48

Το εν λόγω τριώροφο κτίριο, κατασκευής Μεσοπολέμου, καταγράφεται ως έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Βασιλείου Τσαγκρή (Ναύπλιο, 1882 - Αθήνα, 1941), παραπέμποντας με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του στην τρίτη και τελευταία περίοδο ζωής και έργου του εν λόγω αρχιτέκτονα (1930 - 1941). Στις μέρες μας (21ος αιώνας), το κτίριο δεν κατοικείται ενώ στο ισόγειο τμήμα αυτού λειτουργούν καταστήματα. 

Προπολεμικά, στο ισόγειο του υπό εξέτασιν κτιρίου το οποίο καταγραφόταν ως Μέγαρον Ιωάννου Καζανόβα, στον αριθμό "51" της λεωφόρου Σωκράτους σύμφωνα με την ισχύουσα αρίθμηση εκείνων των καιρών, λειτουργούσε αποθήκη αγγλικών κασμιριών "Ζ. Κανέττη". Για την ιστορία, ο γεννηθείς εν Χίω γαιανθρακέμπορος Ιωάννης Καζανόβας (20.05.1876) είχε νυμφευθεί την Αγγελική Παναγιωτοπούλου, θυγατέρα του Δημάρχου Πειραιώς Αναστασίου Παναγιωτόπουλου με την οποία απέκτησε τρία τέκνα. 


Το ξεχωριστής αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο με τα άκρως αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία - κυρίως της εποχής αναγεννήσεως αλλά και εκλεκτικιστικάέχει κηρυχθεί ως παραδοσιακό διατηρητέο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 27/7-27/8/1982 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ 410/Δ/82) και δεν έχει υποστεί καμία εργασία αποκατάστασης, τουλάχιστον επί της προσόψεως - πλην των προαναφερομένων ισογείων καταστημάτων. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως αφορμή για τη συγγραφή του παρόντος αφιερώματος στάθηκε η κάτωθι φωτογραφία εποχής (αρχών δεκαετίας 1980) από το προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Βατόπουλου την οποία αντιπαραβάλουμε με μια σύγχρονη λήψη του έτους 2012 υπό πανομοιότυπη γωνία λήψης: 

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48 - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει εξετάζοντας τις δυο φωτογραφίες, το εξ'αριστερών παραδοσιακό κτίριο επί της Ηρώων Πολυτεχνείου 50 έχει κατεδαφιστεί και έχει δώσει τη θέση του σε σύγχρονο πολυόροφο κτίριο ενώ το εκ δεξιών "δίφατσο" κτίριο, επί της Ηρώων Πολυτεχνείου 46 και της οδού Πλάτωνος 5, έχει υποστεί ριζικές και παραμορφωτικές μετατροπές από τον Χαραγκιώνη, αποτελώντας σήμερα το επονομαζόμενο Εμπορικό Κέντρο "Άστυ". 

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες του προαναφερόμενου παραδοσιακού αυτού κτιρίου όπως καταγράφηκε το θέρος του έτους 2010:

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48Α

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΕΞΩΠΟΡΤΑΣ / ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48Α

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48Α

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ

Το υπό εξέτασιν κτίριο όπως καταγράφηκε φωτογραφικά τον Σεπτέμβριο του έτους 2022:

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48 

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 48

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Αρχείο Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων του Υπουργείου Περιβάλλον Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
  • Τύπος Εποχής
  • Προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του κ. Νίκου Βατόπουλου
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου